Zelf muesli maken - op ayurvedische wijze

De periodes dat ik de ayurvedische reinigingsoep voor het ontbijt (en lunch) neem, wissel ik af met periodes dat ik een warme havermoutpap maak. Die pap maak ik met rijstdrank, niet met koemelk. En een gedroogde abrikoos in stukjes gesneden er door heen. Hoewel mijn spijsvertering een warm ontbijt heel aangenaam vindt, is warme havermoutpap iets wat gevoelsmatig meer bij de winter hoort.

Nu was het geval dat wij afgelopen weekend gingen kamperen, waardoor ik moest nadenken over een alternatief ontbijt. Wel voedend, maar niet eentje waarbij ik eerst 's ochtends nog pap moest staan koken op een primus. Desnoods kon ik brood eten, maar liever niet.

Toen schoot mij te binnen dat in een van mijn ayurvedische kookboeken beschreven wordt hoe je zelf muesli kunt samenstellen. Ideaal! Zowel met yoghurt te eten als met koude melk. Uiteindelijk maakte ik toch nog 's ochtends een beetje melk warm op de primus. Maar dat was zo gepiept. De muesli kookte ik immers niet mee, in tegenstelling tot de havermout, die ik wel meekook.

Dit zit er in:
200-250 gr havervlokken
40-80 gr pompoenzaden
40-80 gr zonnebloempitten
40 gr kokos
30-60 gr amandelen, gehakt
4 dadels, zonder pit, in stukjes
3 gedroogde ongezwavelde abrikozen, in stukjes
5 eetl. gedroogde gojibessen
1 koffielepel kaneel (in het boek staat 2 eetlepels, dat deed ik de eerste keer ook, maar dat vond ik véél te veel)
1 theelepel gemalen venkelzaad

Serveren met haver- of rijstmelk. Als je helemaal luxe wilt, dan kun je in je bord nog wat honing of bessen erbij doen, maar zonder is het al rijk gevuld genoeg.

De ayurveda onderscheidt drie lichaamstypes. Voor elk type werkt de spijsvertering anders:
vata - voor vata is muesli meestal niet geschikt, maar je kunt het wel eten als je zorgt dat de melk lauwwarm is. Geen dadels en abrikozen, maar verse bessen.
pitta - week de amandelen om de verwarmende eigenschappen te verminderen
kapha - vervang de havervlokken door roggevlokken en de kokos door 3-4 el lijnzaad


Mijn kinderen noemden het hamstervoer en hielden zich er verre van  :-).


7 opmerkingen

  1. Haha hamstervoer. Ziet er goed uit hoor. Wellicht ga ik mij daar ook eens aan wagen, zelf muesli maken. Heb je nog een tip om eenvoudig te bepalen wat voor ayurvedisch type iemand is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik hoop binnenkort een stuk te schrijven over het bepalen van je dosha. Voor inspirerend leven heb ik al eens geschreven over de ayurvedische blik op gezondheid, dat vind je hier http://www.inspirerendleven.nl/gezondheid-volgens-de-ayurveda/

      Daarin staat ook een link naar een eenvoudige test om je dosha te bepalen. http://www.ayurveda-test.com/

      Mocht je een (hardloop)horloge hebben die je polsslag meet, dan kun je dat ook gebruiken om je pols te meten.

      Verwijderen
  2. Ziet er goed uit! Ik maak zelf altijd granola, eigenlijk hetzelfde alleen doe je er honing en olie bij en bak je het in de oven krokant! Ik vind ayurveda heel interessant, maar vind het best lastig om te bepalen welk type ik ben hihi.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er goed uit! Ik maak zelf altijd granola, eigenlijk hetzelfde alleen doe je er honing en olie bij en bak je het in de oven krokant! Ik vind ayurveda heel interessant, maar vind het best lastig om te bepalen welk type ik ben hihi.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aha, dus dat is granola...je bakt het in de oven. Weer wat geleerd.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!