Leven met de maan - moon challenge




Het huidige leef ritme wordt gedicteerd door de klok. Die tijd kan behoorlijk dwingend zijn en het laat weinig ruimte over voor variatie en omstandigheden. In de 24-uurs economie gaat alles door op hetzelfde tempo. Dag en nacht. In de zomer en in de winter. Het collectieve rustmoment van de zondag is er niet meer. (Ik voerde voor mezelf de zondagsrust weer in, lees hier meer). 

Ik merkte dat het voor mij niet meer werkte om altijd maar door te gaan. Zo'n economie die altijd maar door gaat is uiteindelijk vrij eentonig. Er zijn geen natuurlijke momenten van meer en minder. Ik wilde mijn eigen tijd kunnen volgen en mijn eigen natuur en mijn eigen ritme. Helemaal met de komst van mijn kinderen werd ik me meer bewust van natuurlijke ritmes; baby's volgen hun eigen tijd. Opvallend genoeg is dat een heel natuurlijk ritme van dag en nacht. Van honger hebben, eten, poepen en slapen. Van prikkels zoeken en overprikkeld raken en vervolgens terugtrekken. Van inspannen en ontspannen.

Ook ging ik veel meer letten op de seizoenen. De verschillen in de seizoenen en hoe daarin vaak mijn stemming is weerspiegeld. Zo ben ik veel meer dan vroeger geneigd om me in de winter terug te trekken. Ook herken ik nu meer de symboliek van de seizoensfeesten (Pasen, Kerst); feesten met een  terugkerend ritme die aansluit bij het ritme van de natuur. Schoolvakanties volgen ook een ritme. Er zitten steeds ongeveer 8 weken tussen de vakanties, die vaak gekoppeld zijn aan seizoensfeesten.

Door meer en meer die natuurlijke ritmes te volgen, door hier bewuster mee te leven, kan ik meer richting geven aan mijn leven.

Ritme - Marli Huijer

Een van de boeken die ik las over tijd is Ritme van Marli Huijer. (subtitel: Op zoek naar een terugkerende tijd). Ik heb Marli Huijer kort meegemaakt in de begintijd dat ik bij de Universiteit kwam te werken. Ze werd toen al geroemd om de kwaliteit van haar onderzoek. Marli Huijer is Denker des Vaderlands.

Marli Huijer - Ritme


Haar boek Ritme is een prachtige zoektocht naar precies die thema's die ik tegen was gekomen in mijn eigen zoektocht. Die 24-uurs economie klinkt wel ideaal, maar ik begon mij serieus af te vragen of de mensheid er wel beter van wordt om altijd maar alles te kunnen op elk moment van de dag. Wanneer er keuzes wegvallen, valt er ook veel stress weg. Altijd maar alles kunnen is ook een beetje grenzeloos en ik denk dat het wel goed is om onszelf wat meer grenzen op te leggen.

Ik noteerde een paar passages uit haar boek die me aanspraken:

*
In de natuur zijn fundamentele ritmes en wetten die naar alle ritmes verwijzen.

Biologische ritmes zijn: hartritme, ademhalingsritme, menstruatiecycli, eetlust

Het lichaam heeft een eigen klok. Ook in volslagen duister, in afzondering functioneert het lichaam volgens een eigen klok.

Menstruatie cyclus volgt nog altijd de cyclus van de maan. En onze vruchtbaarheid, afweer tegen ziektes, gevoeligheid voor kanker, lichaamsgewicht, lichaamstemperatuur en verteringspatroon schommelen met de beweging van de aarde om de zon: in het ene seizoen hebben we meer kans op borstkanker, hart en vaatziekten, luchtwegaandoeningen, sterfte en depressies dan in het andere.

*

Moon challenge

Over de menstruatiecyclus gesproken: daarin leer ik mezelf ook veel beter kennen. Op welke momenten ik productief ben en op welke momenten er niets uit mijn handen komt. Vond ik vroeger dat alles gewoon door moest gaan; nu doe ik een stapje terug op de dagen dat het lichaam het wat moeilijker heeft.

Dat deed ik op intuïtie, maar verder had ik geen enkele kennis van de maan en de maanstonde. Laatst kwam er in mijn tijdlijn op facebook de moon challenge voorbij. Er komen heel veel leuke challenges voorbij en aangezien ik net hierboven zei dat het goed is voor de mens om zichzelf grenzen op te leggen, doe ik aan de meeste challenges niet mee.
Voor de moon challenge heb ik me wel aangemeld en wordt gegeven door Yvonne Vrijhof van Heks en Kruid. Ik vond al meteen de eerste dagen opvallend. De vragen die we aan onszelf moesten stellen en de stemmingen die we tegen zouden komen klopten precies met de vraagstukken die ik tegenkwam. En schreef ik niet vorige week nog dat ik zo worstelde met al die keuzes en dat ik dat zo beperkend vond? Het ene was een keus tegen het andere?  Die avond vond ik in mijn mailbox de videoboodschap van de dag: 'Vandaag kan de energie wat rommelig zijn met de groeiende Maan in Tweelingen. Het is vaak een snelle en ook wel oppervlakkige energie. Verder zal je merken dat de tijd zo aan je voorbij glipt vandaag, ga er maar niet tegenin....maar geef je er aan over… het is wat het is. Maak gebruik van deze energie door momenten van bezinning in te voegen vandaag en kijk wat je leert, vooral momenten van boosheid of irritatie zijn leer momenten…. '

Je begrijpt, mijn interesse is gewekt.

Woensdag 23 maart is het volle maan. Dan komt er een speciale opdracht van de moon challenge. Ik ben super nieuwsgierig! Op deze manier heb ik nog nooit naar de maan gekeken, maar ik weet nu al dat ik niet meer zonder kan.

Lieve groet
Anita

Anita's Dagboek is ook te vinden op facebook. Leuk als je erbij komt.

PS: 

Leuke bijdrage van mijn muzikale echtgenoot:

Neil Young zet al jaren op zijn tourschema op welke dagen het volle maan is. Op die dagen treedt hij niet op!
Ook lijkt Prince momenteel geïnteresseerd in de cycli van de maan, te oordelen aan zijn shirt.


8 opmerkingen

  1. Mooi als je zo een fijner ritme kunt vinden.
    Fijne eerste lenteweek,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben het helemaal met je eens dat we tegenwoordig zo ontzettend geleefd worden. Een 24-uurs economie is mooi voor de economen, maar ik kan me niet voorstellen dat de mensen die het werk moeten doen hier lichamelijk en geestelijk beter van worden.
    Ik heb ooit als vakantiewerk 6 weken lang een 3-ploegendienst gedraaid en ben er op gegeven moment uit ellende mee opgehouden. Zelfs als blakende 18-jarige was dit amper vol te houden.

    Succes met je moon-challenge. Klikt zeer interessant!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan me voorstellen dat je het bij een vakantiebaantje hield. Zoiets is niet vol te houden als baan.
      Op een heel leven gezien kun je het wel weer als ritme zien, dat je dit soort vakantiebaantjes hebt in je jonge jaren om er van te leren dat er betere manieren zijn om aan de kost te komen.

      Verwijderen
  3. Mooi en treffend geschreven. Misschien ken je het al, maar mogelijk vind je het boek 'In harmonie met de maan' en de maankalender (scheurkalender) zie bol, ook interessant? Toen ik nog een moestuin had, probeerde ik ook volgens het ritme van de maan te tuinieren (biodynamisch), maar dat viel nog niet mee... Ook medische ingrepen e.d. inplannen volgens het ritme van de maan, lukte me vaker niet dan wel... Toch probeer ik nog steeds rekening te houden met de periode van wassende maan = rust en afnemende maan = actie. Probeer jij dat ook?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de boekentips. Ik zit nog in de verkennende fase, dus ik kende de boeken nog niet.
      Sinds ik veel duidelijker en gedetailleerder mijn stemming kan koppelen aan de stand van de maan (en dat is nog maar sinds een paar maanden) probeer ik er wel rekening mee te houden. Het is nog een beetje een weg zoeken daarin, maar ik heb laatst wel een vrije dag genomen om het rustig aan te doen. Leuk en verrassend om te lezen dat jij er al veel mee bezig houdt.

      Verwijderen
    2. Joh, het is zo leuk, verrassend en eigenlijk ook zo logisch... Alleen is het niet altijd even praktisch, je kunt nu eenmaal niet altijd op woensdagmiddag 15.00 uur de planten water geven of naar de kapper op maandag, dat werkt gewoon niet wat de maan ook vertelt... Je vindt hier http://nl.rhythmofnature.net/ een gratis maankalender met allerlei info over op welke dag wat wel en niet, echt interessant. Lees en ontdek ze!

      Verwijderen
  4. Wat een herkenning op jouw blog. Heerlijk om te lezen. Ik zit te denken om dit jaar het jaarboek van Modron te gaan kopen. Misschien is dat ook wel wat voor jou. Een agenda, dagboek en werkboek ineen en dat een jaar lang volgens de cyclus van de maan.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!