Zoetbrood is voor mij nostalgie-eten. Vroeger bij opa en oma was er zoetbrood. Oma bakte het niet zelf, maar kocht het bij de bakker. Het was echt een Noord Groninger speciaal brood voor de feestdagen.
Het liefst at ik dan alleen maar zoetbrood. Vroeg om nog een plakje en nog een plakje. Liefst met hagelslag erop en veel roomboter. 'Nu heb je wel genoeg gehad!' kwam mijn moeder er dan tussen.
Een paar jaar geleden was ik heel erg bezig met nostalgie-eten, herinnerings-eten. Zo ging ik bijvoorbeeld na lange tijd weer eens poffert maken.
Voor zoetbrood kon ik aanvankelijk geen recept vinden voor zoetbrood, maar op een gegeven moment kwam opeens het recept van Rudolf van Veen op 24Kitchen. Brood bakken is niet echt mijn core-competence, maar dit zoetbrood bakken lukt mij heel goed!
zoetbrood op de kersttafel
Ingrediënten:
500 gr patentbloem
9 gr zout
25 gr roomboter (kamertemperatuur)
1 zakje droge gist (7 - 11 gr bijv. Dr. Oetker of Bruggeman*)
75 g witte basterdsuiker
250 g water
Zo maak je zoetbrood:
Doe de bloem, zout, boter, gist, basterdsuiker en het water in de keukenmixer en draai met een deeghaak tot een soepel en egaal deeg. Dit kan wel 10 minuten duren, het deeg wordt daardoor warm en dat komt de rijs ten goede. Laat het deeg onder een vochtige theedoek of huishoudfolie circa 20-30 minuten rusten.
Stuif wat bloem op een plat vlak, zoals je aanrecht.
Haal het deeg uit de kom en kneed het nog even goed door. Laat het deeg vervolgens circa 60 minuten rijzen.
Stuif weer wat bloem op je aanrechtblad. Sla het deeg plat.
Dan vorm je het deeg tot een brood. Vet een broodbakvorm in met olie en bestuif met bloem.
Je legt je brood in de broodbakvorm. Je kunt het ook op een bakplaat met bakpapier leggen.
Laat nog circa 2 uur rijzen.
Verwarm de oven voor op 200 °C. Bak het brood in circa 35 minuten goudbruin en gaar.
Warme groet,
Anita
Ps: het originele recept heb ik aangepast, volgens mij kloppen daarin de verse gist/droge gist getallen niet.
Ongeveer een keer per maand verstuur ik een nieuwsbrief met inspiratie en bemoediging voor iedereen die op zoek is naar een opgeruimder, eenvoudiger en zinvoller leven. Spreekt dit je aan, dan ben je van harte welkom om je via deze link in te schrijven.
*het artikel van Bruggeman verwijst naar een affiliate link. Mocht je daar iets bestellen, dan ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding. Al die kleine vergoedingen samen helpen mij om nieuwe recepten te proberen.

LIikt me leuk om te bakken. Het lijkt of suikerbrood. We aten dat vroeger op zondag altijd. Gewoon een lekkernij met een super dikke lage boter.
BeantwoordenVerwijderenMIjn blog van de Linkparty: https://momentsfrozentime.blogspot.com/