Recept voor Groninger Poffert



Poffert is een Groninger gerecht en komt overeen met wat in andere streken trommelkoek wordt genoemd. Ik herinner me vooral dat mijn oma het maakte. Iedereen deed een sprongetje van vreugde als zij vertelde dat ze poffert op tafel ging zetten. Zij kon poffert als de beste maken. Oma's maken altijd alles het lekkerste.

Poffert is een boerengerecht en houdt het midden tussen een brood en een koek. Het is heel erg vullend en iets minder voedend. Zo had je in die tijd voor weinig geld toch iets op tafel wat de magen vulde en met boter en suiker is alles lekker tenslotte. In sommige gezinnen werd 'ie zonder rozijnen gegeten, dus helemaal zonder opsmuk. De enige opsmuk kwam van boter en suiker en dat was al een luxe. Mijn oma maakte 'm altijd met rozijnen, o o doe maar luxe.

Gewoonlijk wordt poffert als hoofdmaaltijd op tafel gezet (niet vergeten dat de hoofdmaaltijd vroeger - vooral op het platteland - tussen de middag was), maar ik gebruik het liever als uitgebreide lunch en heb 's avonds een reguliere hoofdmaaltijd. De traditie hier in huis is dat ik elke vrijdagmiddag iets speciaals maak voor de lunch. Als de meiden uit school komen, hebben we een gezellige afsluiter van de week. Dat kan tomatensoep zijn, Brusselse wafels, of tosti's, of wat we maar bedenken. Deze keer werd het poffert.

Dat kwam omdat ik in herinneringen verzeild was geraakt en iets te eten maken uit je jeugd is een mooie manier om iets met die herinneringen te doen. Ik had ooit een trommel van mijn moeder gekregen, maar die kon ik om onverklaarbare redenen nergens terugvinden, dus kocht ik maar een nieuwe. Zo'n gerecht als poffert is niet alleen heerlijk, maar tegelijk is het een gelegenheid om wat te vertellen over vroeger.

De huidige recepten van poffert bevatten allemaal zelfrijzend bakmeel. Eerder was het een mix van tarwemeel, boekweitmeel en gist.

Recept voor poffert



Je hebt in ieder geval een pofferttrommel nodig. De trommel heeft de vorm van een tulband, maar dan met deksel! De trommel wordt doorgaans geleverd in twee groottes. Eentje voor 2 L en eentje voor 1 L. Het recept hieronder is voor de 2L.





Ingrediënten:


500 gram zelfrijzend bakmeel
2 eieren
3 koppen melk (vergelijkbaar met 600 ml)
2 á 3 eetlepels suiker
mespunt zout
flinke handvol rozijnen

Zo maak je poffert: 


Laat de rozijnen wellen in warm water.

Klop de eieren en voeg daarna de melk, suiker en zout toe.
Mix tot een egaal beslag.
Doe het bakmeel erbij. Ik spatel dit er altijd in delen door, want met de mixer stuift het zo. Na het spatelen alsnog mixen met de mixer.

Giet de gewelde rozijnen af en droog ze in een schone theedoek.
Spatel de rozijnen er doorheen.

De poffert wordt au-bain-marie gaar gekookt.
Verwarm de buitenkant van de trommel in warm water (pan of onder de kraan).
Vet de trommel aan de binnenkant in met roomboter en bestrooi met bloem.
Schenk het beslag in de trommel. Doe het deksel er op.

Neem een grote pan, zo groot dat de poffertrommel er ruim in past.
Vul de pan met water, niet teveel, je kunt altijd bijvullen.
Plaats de poffertrommel (met deksel) in de grote pan. Controleer het waterniveau.
Ik zorg er altijd voor dat het niveau zeker tweederde van de poffertrommel heeft (zie op de foto van de trommel hierboven de bovenste kalklijn). Als het waterniveau namelijk te laag is, dan loop je het risico dat de poffert alleen maar gaar is tot het niveau waarop het onder water stond. Of dat het wel helemaal gaar is, maar heel bleek is op het deel wat niet onder water heeft gestaan (zoals je een beetje kunt zien op het eerste resultaat hieronder).
Het waterniveau moet ook weer niet te hoog, want als het water aan de kook komt dan borrelt het omhoog en je wilt niet het risico lopen dat er water in de trommel komt.
De subtiele kunst van het poffert bakken :-)

Staat je poffertrommel goed in het water?
Doe dan ook de deksel op de buitenpan, zo blijft de stoom onder het deksel.
Breng het water aan de kook op een half hoge vlam. Voor de duur van een half uur.
Daarna een uur laten doorkoken op een hoge vlam.
Tussendoor controleer ik of het waterniveau niet teveel gezakt is. Zo nodig schenk ik water bij.

Neem de pofferttrommel uit het water. Let op: heet! Ondersteun ook altijd even de trommel, stel je voor dat de poffertdeksel losschiet en je poffert alsnog in het kookwater ploft?!
Stort de poffert op een rooster en laat afkoelen. Of snij meteen aan en serveer warm.
Traditioneel wordt poffert gegeten met gesmolten roomboter en donkerbruine basterdsuiker.
Ook lekker bij een kopje koffie of thee op een gure winterse dag.

Eet smakelijk!
Warme groet
Anita








Wil je op de hoogte blijven van mijn artikelen? Meld je dan aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief.


Deze blogpost bevat affiliate links naar artikelen die handig kunnen zijn bij het maken van dit gerecht. Wanneer je iets bestelt, krijg ik hiervoor een kleine vergoeding. Op die manier kan ik recepten blijven uitproberen en het kost jou niets extra. 

17 opmerkingen

  1. Jaaaaaaa ik ga hem deze week maken maar ik wil eens proberen om de helft speltmeel te gebruiken . Speltmeel is gezonder toch ??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat spelt naar mijn idee vooral gezonder maakt is dat het zorgt voor variatie. De meeste gangbare tarwe is immers zo bewerkt dat het heel veel voedingswaarde heeft verloren. Spelt is wel een variant van tarwe, maar toch net weer wat anders. Het schijnt iets meer eiwitten te bevatten. Dus als je het mengt met tarwemeel dan heb je een gevarieerdere maaltijd. Dat maakt het wat mij betreft een gezondere keus.

      Verwijderen
  2. Ik groeide (ouderwets) op in Overijssel en ben er niet bekend mee. Maar ik weet wel dat mijn oma van de boerderij alles het lekkerste maakte, zoals kippensoep, balkenbrij, gebraden kip enzovoort. Leuk om het te delen met je dochters en inderdaad een mooie aanleiding om over vroeger/familie te praten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lekker, ooit wel een trommel gehad maar hier worden ze er niet blij van helaas. Ik leerde het kennen op mijn werk van een oude dame die speciaal voor mij en haar man een poffert bakte, samen proeven. Ja gezellig was dat. Die van jouw ziet er heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Eten verbindt mensen, zeggen ze wel eens. Leuk dat deze oude dame dat voor jou en haar man deed. Dat zijn mooie herinneringen.

      Verwijderen
  4. Ik vind alleen het woord al zo leuk: poffert. Het doet me denken aan poffertjes, maar dan toch weer niet. Dankjewel voor het recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi Anita,

    wat een geweldig mooie poffert!
    Ik denk niet dat ik 'm ga maken, want ik ben helemaal geen bakker.
    Maar ik mag het graag proeven en trouwens ook naar Heel Holland Bakt kijken.

    Dus... maak jij lekkere dingen, dan kijk ik er naar! Haha!

    Mooie site heb je gemaakt.

    Groetjes van Marlou

    .

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. hallo Marlou, dank je wel voor je reactie. Grappig ook nog :-)
      Ik vind het een goeie: ik maak lekkere dingen en dan kijk jij er naar :-)

      Verwijderen

  6. Leuk Anita, het is zo te zien een flinkerd. Ik had al wel van een poffert gehoord, maar nooit gebakken. Mijn moeder heeft het wel eens over potkoek, maar dat is volgens mij van oliebollenbeslag. Dan heb je ook nog Jan in de zak. Leuk die oude recepten.
    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik ken dit als ketelkoek. Mijn vader deed er halverwege een laagje bruine suiker met kaneel en klein beetje water vermengd in en dan de rest van het beslag. En hij bestrooide de vorm met paneermeel ipv bloem. En wij aten altijd op zaterdag iets wat met meel werd gemaakt, zoals dit, of pannekoeken, drie in de pan of zoiets.Leuk he, al die variatie's

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik maak regelmatig poffert maar doe dit gewoon in een tulband vorm in de oven. Twee uur op 110 graden. En in mijn recept gebruik ik 400 gram cakemeel en 350 gram bloem. Dus heb je geen pofferttrommel dan kun je ook aan de slag met je tulband vorm.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met cakemeel lijkt me ook lekker! Maar het klinkt me dan meer als een tulband cake als het in de oven wordt gebakken. Kijk je ook naar de nieuwe afleveringen van Heel Holland Bakt? In de eerste aflevering werden daar een paar heel interessante tulbands gebakken. Eentje met roggemeel is me bijgebleven.

      Verwijderen
  9. Ik wil ook graag een keer een poffert maken. Ik kom uit Groningen en mijn moeder maakte ook geregeld poffert. Omdat ze lang geleden is overleden kan ik niet meer vragen hoe zij die maakte. Maar ik ga jouw recept proberen, komt vast goed. Ik heb echter geen pofferttrommel maar wel een tulbandvorm. Kan ik die ook gebruiken met een passende deksel erop?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het zal wel kunnen met een tulband met een losse deksel er op, maar dan zou ik 'm wel op een of andere manier vastmaken. Met een paar stukken ductape misschien? Of misschien heb je een ronde snijplank die je op de tulband kunt leggen? En dan op die plank nog weer iets zwaars leggen.
      Een extra poffertrommel is makkelijker, maar met wat creativiteit en vindingrijkheid moet het ook wel met een ander soort deksel lukken.
      Ik ben benieuwd naar je resultaat.

      Verwijderen
  10. Jaren geleden een poffertpan geërfd, deze was van mijn tante Jo gewrest en er al heel veel pofferts meen gemaakt. Ik heb weleens een paar stukken weggegeven of de poffert ingevroren en het is altijdweer een succes. Met de pasen ga ik deze maken met stukjes Abrikoos erin, gewoon proberen. Groetjes.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Met stukjes abrikoos erin vind ik een heel goed idee!
      Hele fijne Pasen alvast.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!