Een van de dingen die ik leerde door opgeruimder en eenvoudiger leven, is het koken met basisingrediƫnten. Ik leerde veel over verschillende groentes, veel over voedingswaarde en bereidingswijze. Vooral hoe ik met basisingrediƫnten verschillende maaltijden kan maken.
Ik noem het recept hieronder weliswaar 'recept', maar het is meer een gerecht. Steeds vaker volg ik recepten niet meer letterlijk. Als je productkennis groter is geworden, als je kooktechnieken beter onder de knie hebt, dan kun je makkelijker bedenken hoe je een maaltijd op tafel zet. Toch, voor inspiratie is een recept altijd een goed uitgangspunt.
Deze risotto is eentje die telkens weer terugkomt in mijn weekmenu. Niet zuinig zijn met de bouillonblokjes, die geven smaak aan dit gerecht. Mijn ene dochter houdt niet van rijst, voor haar heb ik vaak wel een kliekje over van een andere maaltijd.
Recept: Risotto met gehakt en courgette
bron: jaren geleden hier gelezen
Ingrediƫnten:
- twee courgettes (richtgewicht: 500gr)
- twee courgettes (richtgewicht: 500gr)
- 400-500gr rundergehakt
- 2 tenen knoflook
- 1 grote ui
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- ca 150gr risottorijst (kijk vooral naar de aanwijzingen op de verpakking)
- peper
- 1 a 2 bouillonblokjes (rund of tuinkruiden)
- (olijf)olie
- geraspte (Parmezaanse) kaas voor garnering
- 1 grote ui
- 1 eetlepel Italiaanse kruiden
- ca 150gr risottorijst (kijk vooral naar de aanwijzingen op de verpakking)
- peper
- 1 a 2 bouillonblokjes (rund of tuinkruiden)
- (olijf)olie
- geraspte (Parmezaanse) kaas voor garnering
- eventueel wat melk of kookroom
Zo maak je de risotto:
Snipper de ui fijn en fruit hem zachtjes 3 minuten in de olie, pers de knoflook er boven uit.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
Bak de rijst en Italiaanse kruiden al roerend mee, tot de rijstkorrels rondom met olie zijn bedekt.
Was de courgette en snij in plakken, waarvan je weer blokjes snijdt.
Doe de stukjes courgette in de pan en bak ze even mee.
Verkruimel het bouillonblokjes boven de risotto en voeg water toe (eventueel aan de kook gebracht water) tot de risotto nƩt onder water staat.
Zo maak je de risotto:
Snipper de ui fijn en fruit hem zachtjes 3 minuten in de olie, pers de knoflook er boven uit.
Voeg het gehakt toe en bak dit rul.
Bak de rijst en Italiaanse kruiden al roerend mee, tot de rijstkorrels rondom met olie zijn bedekt.
Was de courgette en snij in plakken, waarvan je weer blokjes snijdt.
Doe de stukjes courgette in de pan en bak ze even mee.
Verkruimel het bouillonblokjes boven de risotto en voeg water toe (eventueel aan de kook gebracht water) tot de risotto nƩt onder water staat.
Breng alles aan de kook. Zet daarna het vuur wat lager en kook het zachtjes zo'n 20-25min met regelmatig omroeren, tot het vocht bijna helemaal is opgenomen. Doe een deksel op de pan, maar haal met tussenpozen het deksel eraf.
Voeg eventueel de melk of kookroom toe en laat alles afgedekt nog even zachtjes pruttelen.
Voeg eventueel de melk of kookroom toe en laat alles afgedekt nog even zachtjes pruttelen.
Schep de risotto op je bord en strooi er eventueel geraspte kaas over.
Eet smakelijk!
Warme groet,
Anita
Ps: ook lekker als lunch thuis op mee naar het werk.
==================================================
Welkom op mijn blog. Ik schrijf over Holistisch Opruimen. Blijf op de hoogte van nieuwe berichten via mijn maandelijkse inspiratie mail; Aanmelden kan hier.
Geen opmerkingen
Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!