Opgeruimde financien


foto via canva.com


Bij een opgeruimd huis hoort ook opgeruimde financiĆ«n. 

Je rolt er eigenlijk als vanzelf in op het moment dat je ziet hoeveel spullen je gekocht hebt, die nu nog maar een fractie waard zijn van wat jij ervoor hebt betaald. Je ziet de miskopen, de impulsaankopen, de aankopen voor een toekomstige versie van jezelf. En je ziet ook dat wat voor jou heel veel waarde heeft (want dierbare herinneringen) en waar je vele jaren aan vastgehouden hebt nu vergeeld is, waarvan het plastic verpulverd. Heb daar geen spijt van, maar zie het als ruimte om te groeien. 


Het bekende gezegde is: een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. 

Voor gezonde opgeruimde financiĆ«n geldt hetzelfde: als je je zaakjes op orde hebt, dan geeft dat rust. 

De ideale volgorde ziet er zo uit: 

  • Inkomsten
  • Vaste Lasten
  • Sparen en reserveren
  • Huishoudelijke uitgaven
  • Leuke dingen


Geld is een uitermate boeiend onderwerp binnen het Holistisch Opruimen. Geld gaat namelijk niet over de getallen, over hoeveel je hebt, of hoeveel je te besteden hebt, of hoeveel je niet hebt. Het gaat vooral over jouzelf. Hoe verhoud jij je tot geld. Welke rol heeft geld in je leven. Waar stroomt je geld naartoe. Begrijp je hoe geld werkt. Door meer regie over je geldstromen te nemen, krijg je meer regie over je leven. Doelen die eerst onbereikbaar leken, blijken bij nadere beschouwing best wel te realiseren. 


Het is die onzichtbare kant van geld die ik interessant vind, maar je hebt ook praktische handreikingen nodig. 



In deze blogpost zet ik een paar basisgewoontes op een rij. Deze helpen niet alleen op korte termijn (volgend jaar om dezelfde tijd kan jouw financiĆ«le situatie er een stuk gunstiger uitzien), maar je profiteert er ook van op lange termijn: 


1) Breng je financiĆ«n in kaart. Ik gebruik een excel sjabloon. Ooit op het web gevonden. 

Als het je lukt, dan kun je er een paar avonden voor gaan zitten om het in kaart te brengen. Als je dat niet op kunt brengen (en dat snap ik ;-)) dan kun je elke ochtend of avond op een vast tijdstip alle betalingen van die afgelopen dag noteren. Uiteindelijk heb je dan ook alles in kaart gebracht. 
Grootste oorzaken van een niet goed overzicht hebben: gegevens zijn niet compleet, 'ongeveer' cijfers (schuldig!), geen overzicht of een te gedetailleerd overzicht. 


2) Leg een noodfonds aan. Die eerste ā‚¬1000 buffer is het belangrijkst. En het is magisch! Als je dat eenmaal hebt en in stand kunt houden, dan gaat het daarna steeds makkelijker. Het volgende doel is om een bedrag te sparen voor als je onverwacht terugval hebt in inkomen. Het adviesbedrag hiervoor is: 3-6 maanden inkomen. 

Als je die ā‚¬1000 nog niet hebt, dan klinkt dat als een moeilijk te halen doel, voor die eerste stap is de meeste inspanning nodig. Verkoop alles wat los en vast zit en wat ook maar enigszins verkoopbaar is. Schroef zoveel mogelijk vaste lasten terug, alles wat nodig is om die ā‚¬1000 zo snel mogelijk te halen. 


3) Betaal jezelf eerst. Toen ik dit voor het eerst las vond ik het totaal tegen alles indruisen en ik was niet de enige in de groep van bespaarders. Je gaat toch eerst de rekeningen betalen?! Ja dat klopt, maar vaak denken we dat we een bedrag kunnen sparen wat we aan het eind van de maand overhouden. De praktijk is vaak teleurstellend. Er blijft niks over. De bedoeling van jezelf eerst betalen is dat je die spaarhandeling verplaats. Je bepaalt als eerste welk bedrag je wilt sparen, dĆ”t zet je opzij, daarna betaal je de vaste lasten en incidentele lasten. En dan met wat er nog is kun je aan vrije tijd besteden. 


4) Train jezelf om te besparen op al je uitgaven. Zoek voor alles de beste deal. Google op aanbiedingen. Let op spaaracties. Koopzegels. Online spaarprogrammaā€™s (ik gebruik Euroclix. Een cashback programma.) Zoek en koop tweedehands (ik heb twee blogposts geschreven met talloze tips). Op alles wat je aanschaft. Van stofzuiger tot schoenen. Van ansichten tot meubels. PS: ik bedoel hier vooral om van de aanschaffen die je al van plan was om te doen, de beste deal te vinden. Je hoeft niet voor een inferieur artikel te kiezen, alleen omdat dat het goedkoopst is. Elektronicazaken hebben bijvoorbeeld tweedekans artikelen. Nieuw, maar met doosschade voor een gereduceerde prijs. Vaak vind ik op Marktplaats mijn gewenste artikel, zo goed als nieuw voor de helft of driekwart van de nieuwprijs. 


5) Los meer af op je lening dan het afgesproken bedrag. Een lening hebben of een krediet gebruiken voelt nooit prettig. Het nieuwe van de aanschaf is er al snel af en jij bent nog aan het afbetalen. Ik vind het prettig dat we nu geen lening of krediet meer hebben, en als het lukt dan zou ik adviseren om het te voorkomen, maar toch ben ik er niet op tegen. Het leven gooit nu eenmaal gebeurtenissen op je pad die op korte termijn een investering vragen. Als ik bijvoorbeeld 5 jaar zou moeten sparen om een extra kamer met dakkapel te kunnen maken zodat mijn kind een eigen kamer heeft, dan zou ik liever kiezen voor een lening, want daar heeft mijn kind de komende 5 jaar plezier van. Of als je een droombaan kunt krijgen, maar is alleen goed te bereizen met een auto, dan is het naar mijn mening een prima investering om daarvoor geld voor een auto te lenen. 

Door een hoger bedrag af te lossen dan afgesproken met de geldverstrekker, gaat aflossen sneller. Je betaalt minder rente. 


6) Maak spaarpotjes en spaardoelen. Door uitgaven te labelen krijg je meer overzicht. En het motiveert ook om die potjes te vullen om doelen te bereiken. Er zijn talloze manieren om potjes te maken. Sommigen vinden cash in enveloppen prettiger. Een ander heeft liever alles digitaal. Ik zorg dat een deel van het spaarbedrag op een andere rekening staat, zodat dit niet in het zicht is. 


7) Laat centen liggen als oprapen teveel moeite kost (deze zin last ik bij Vincent Kouters.) Ik snap dat deze nummer 4) en beetje tegenspreekt, maar omdat alles een keerzijde heeft is het goed dat ik dit punt ook noem. Tijd en geld hebben veel met elkaar te maken. Besparen op boodschappen loont absoluut, maar het is ook de meest tijdrovende van alle besparingen. Het komt namelijk wekelijks terug. Je moet dus wekelijks moeite doen om telkens dezelfde besparing te doen. Als het kan, wissel dit af met besparingen waar je eenmalig moeite voor moet doen. Bibliotheekabonnement opzeggen. Internetabonnement verkleinen. Zorgverzekering overstappen of verkleinen. Uitvaartverzekering premievrij maken. Hypotheek aanpassen. 


Net als met spullen, vinden we het soms moeilijk om een hobby of abonnement los te laten. Bedenk dan: het hoeft niet voor altijd te zijn! Doe het net zo lang als het nodig is.


Warme groet, 

Anita


*Dit is een affiliate link naar Euroclix. Stel, je meld je aan dan ontvang ik daarvoor een vergoeding (in clix). 


Ongeveer een keer per maand verstuur ik een nieuwsbrief met inspiratie en bemoediging voor iedereen die op zoek is naar een opgeruimder, eenvoudiger en zinvoller leven. Spreekt dit je aan, dan ben je van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 




2 opmerkingen

  1. Het idee dat het niet 'alles of niets' is vind ik heel goed. Ik heb soms de neiging tot zwart-wit denken, maar je punt dat iets niet voor altijd hoeft te zijn vind ik heel zinnig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een hele simpele zin: het is niet voor altijd. Toch helpt het voor heel veel keuzes. Niet alles natuurlijk, maar wel heel veel.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!