Ademruimte


Foto via canva.com


Fragment uit: Ruimte maken van Thich Naht Hanh


'Onze geest, ons lichaam en de plek waar we leven staan allemaal in verband met elkaar. Zo is de ruimte buiten ons van grote invloed op onze innerlijke ruimte en onze gemoedsrust. 


Overal waar mensen aandachtig en doelbewust bezig zijn met hun interieur ontstaat er een ruimte die zorg en liefde uitstraalt.'


Een huis vol spullen is beklemmend. Het trekt aan alle kanten jouw aandacht, het wil continue iets van jou. Dat was een van de redenen waarom ik 10 jaar geleden wilde opruimen; overal waar ik kwam in huis lag werk op me te wachten! Plicht en taak. Mijn werk trok aan me. Verplichtingen van de echtgenoot werden mijn verplichtingen. De kinderen waren klein en hadden hun zorg nodig, bovendien vroégen ze ook veel aandacht. Het ene beklemmende gevoel versterkte het andere. 


Wat ik wilde was niet perse een strak minimalistisch huis, waar niemand met z'n vingers aan mocht zitten of waar alle persoonlijkheid uitgehaald is, maar ik wilde wél een eenvoudiger aanvoelend huis(houden) en eigenlijk júist meer aandachtige tijd met de kinderen. En een huis waarin ik mijn persoonlijkheid in terug zag. Een huis waar leuke dingen gebeurden en creativiteit te voelen was. Ik rende alleen maar van taak naar taak en wilde wel graag rustig met de kinderen lezen of knutselen of met blokken bouwen, maar de rust was er niet. Ik merkte dat ik vooraal aan het zuchten was en aan het mopperen. Ik was ook alleen maar bezig, werk werk werk. Wat ik zocht was ademruimte. Opruimen was iets praktisch wat ik binnen mijn mogelijkheden kon doen. Later volgden nog meer praktische manieren waarmee ik weer richting aan mijn leven gaf. 


Thich Naht Hanh: 

'Hoe klein een huis ook is, er is altijd wel plaats voor een ademruimte. We hebben overal een ruimte voor - een badkamer, slaapkamer, woonkamer - maar de meesten van ons hebben geen speciale plek voor onze ademhaling en om vrede te brengen in onze geest. Als je in een eenkamerappartement woont of onvoldoende ruimte heb om allerlei spullen opzij te schuiven, maak dan gewoon ergens een hoekje vrij speciaal voor het ademen. 


Ook als je alleen leeft heb je een ademruimte nodig. Want anders is er geen aparte plek om bij jezelf thuis te komen en loop je overal in huis tegen je eigen onrust aan. 


Zodra je jouw ademruimte hebt betreden, ben je beschermd tegen de frustratie en agressie die in jou en in je omgeving zijn. In de ademruimte wordt niet gepraat, niet geruzied of iets uitgezocht. Je zit en ademt simpelweg. Als je over een ademruimte beschikt, dan beschik je over een heiligdom, een plek om naar jezelf terug te keren en je gevoel van vrede te hervinden.' 


Warme groet, 

Anita
6 opmerkingen

 1. Ademruimte.... Alleen het woord al vind ik heel mooi. Ik ga er van herademen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja zo werkt het. Vaak heb je een goede ruimte om je heen nodig en moet je daar de rust gaan creëren om uiteindelijk misschien na jaren onder alle omstandigheden inje eigen innerlijke ruimte te kunnen verblijven . Mooi blog. Ik ga je volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een plek waar je dit ongestoord en veilig kunt doen. Dankjewel voor het volgen.

   Verwijderen
 3. Ademruimte creëren, eigenlijk wel een goed idee, maar dan moet ik eerst maar eens gaan opruimen. Ben ik trouwens, zoals elk jaar in januari, al mee bezig. Maar wanneer het mooie weer begint zijn we heel veel buiten en dan stagneerde het weer. Maar een ding is zeker onze vele fietstochten doen me ook goed. Je moet dan een keuze maken, dat doe je zelf en die keuze valt altijd op buiten zijn

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er moet altijd ergens gekozen worden inderdaad. Fietsen en ademen, dat klinkt als een fijne combinatie.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!