Als je spullen jou in hun macht hebben



Slachtoffer van onze spullen

Soms voelen we ons slachtoffer van onze spullen. De spullen die in de loop van de jaren in ons huis en in ons leven zijn gekomen, lijken ons in hun macht te hebben. In ons huis zijn het de spullen die voor ons zijn gaan bepalen waar we onze tijd aan besteden en wie we zijn. Ooit was dat andersom. Ergens in de afgelopen jaren is die macht verschoven en je weet eigenlijk niet precies wanneer en hoe. 

Ooit had je zelf de regie. Jij was het die ervoor koos om in de uitverkoop dat paar schoenen te kopen, je had ze weliswaar niet strikt nodig, maar deze deal was te mooi om te laten lopen. Je staat nu weliswaar in het rood, maar hé, daar besloot je niet te lang bij stil te staan, dat loste je later wel weer op. 

Je was niet van plan om die duurdere auto te kopen, maar dat deze net iets groter, comfortabeler en veiliger is, ja, dat vind je best wel goeie argumenten. Jammer dat je je pas later realiseerde dat dit type in een hoger tarief wegenbelasting en verzekering valt. 

Je neven en nichten wilden de spullen van overleden tante weggeven aan de kringloop, maar dat liet jij niet gebeuren, daarvoor was je tante altijd veel te zuinig op haar spullen en bij jou in huis staan die spullen tenminste veilig. 

Waar een aankoop ooit een goed idee was, zitten ze ons nu op de nek, drukken op onze schouders. Het lijkt wel alsof onze spullen ons in onze macht hebben. Ze zijn er niet meer voor óns gemak, maar wij zijn er voor hún gemak. Al die spullen moeten we onderhouden! We moeten ze opbergen, schoonmaken, verzorgen, repareren, wassen, verzekeren, sorteren, verplaatsen, overheen stappen, aan de kant schuiven. We zijn onze vrijheid verloren. 

Een gevoel van onmacht

Dat geeft een gevoel van onmacht. Onmacht over het niet op orde kunnen houden van ons huis. Onmacht over het (niet) naleven van huisregels door de huisgenoten. Onmacht over spullen waar een ander geen verantwoordelijkheid voor nam en nu jouw wereld binnendringen. Onmacht over keuzes die je niet zo snel ongedaan kunt maken. Waar passen we zelf nog in het plaatje? Waar is onze ruimte? 

Dat gevoel van onmacht maakt je krachteloos. De spullen gaan voelen als oorzaak van onze onmacht. Wat is er gebeurd dat we in deze situatie terecht zijn gekomen? De mens is dan snel geneigd om op zoek te gaan naar een schuldige. 

Als die huurbaas niet plotseling de huur had opgezegd van je werkplaats, dan had je nu niet je zolder en je slaapkamer vol gehad met materialen. Als de verzekeraar die waterschade had uitbetaald, dan kon jij je badkuip weer gaan gebruiken waarvoor hij bedoeld is, i.p.v. als een reusachtige wasmand. Als jouw partner niet zo’n verzamelaar was, dan had je ook minder om op te ruimen. Als je werkgever jou niet telkens overuren laat werken, dan zou je ook niet zo moe zijn en tijd overhouden om op te ruimen. 

Soms is er inderdaad een schuldige aan te wijzen, maar krijg je niet altijd de genoegdoening of de excuses waar je op hoopt. De dingen des levens overkomen ons nou eenmaal. Er is heel veel gaande waar we niet zoveel aan kunnen doen. Je kunt tegenslagen nu eenmaal niet voorkomen. We betalen allemaal leergeld


Hoe krijg je weer regie over je eigen leven?

Het kan heel lang (wel jaren) duren voordat je de innerlijke ruimte voelt hoe je hiermee om moet gaan. Hoe ga je zelf verder? We denken vaak dat als een ander de regie heeft genomen, dat we zelf geen regie meer kunnen hebben, ook niet over ons eigen leven. Hoe kun je de regie weer terugkrijgen over je eigen leven?

Een gevoel van onmacht is vaak een teken dat er niet aan jouw behoeftes is voldaan. Kijk tijdens het opruimen naar waar je de meeste weerstand voelt. Waar staan die spullen symbool voor, welke behoefte heeft niet de aandacht gekregen die het nodig had. Door dat te onderzoeken ga je ook weer zien waar je je eigen macht weer terug kan nemen. 

Elk mens kan groter worden dan zichzelf. Door je beetje bij beetje over te geven aan de onmacht merk je dat er wel degelijk meer ruimte is. Ruimte voor jouw kracht, de macht over jouw eigen leven. Wanneer je weer meer voeling krijgt met de ruimte om je heen, zal die ruimte verder uitdijen. Door onderzoekend op te ruimen hervind je de eigen macht over je huis en je leven. 

Warme groet, 
Anita


======================================================================

Op 22 februari 2023 start er een nieuwe opruimbingo; 30 dagen opruimen in je huis en in je leven. Deze bingo staat in het teken van het voorjaar. Kosten hiervoor zijn €15. Wil je deelnemen, dan kun je je hier aanmelden

Een voorbeeld van een opdracht uit de zomeropruimbingo van 2022 vind je hier
Een voorbeeld van een opdracht uit de najaarsopruimbingo van 2022 vind je hier

4 opmerkingen

  1. Wat een mooie manier om naar spullen en opruimen te kijken. Ik struikel vaak ook over sentiment, verder kan ik dingen best goed weggooien gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Sentimentele spullen kunnen heel lastig zijn. En ze hoeven ook niet perse weg natuurlijk.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!