Opruimen en antwoorden vinden op innerlijke vragen



In de stilte van je eigen innerlijk,

wordt je duidelijk wat waar is. 

~ Confucius


Soms ben je zoekende naar antwoorden op vragen waar je in de buitenwereld geen antwoord op krijgt. De spullen in je huis groeien je boven het hoofd. Je vraagt je af wat de zin van alles is. Verplichtingen groeien je boven het hoofd. Stille pijn of verdriet ligt aan de oppervlakte, maar je bedekt het nog.


Het opruimen van je huis en je leven geeft je antwoorden op innerlijke vragen.  


Het vinden van de juiste hulp is niet altijd makkelijk. Wat heb je aan vrienden of collega’s die op je glimpje van openheid reageren met ‘gelukkig is nu alles weer goed’. Wat heb je aan een therapeut die na je relaas van gebeurtenissen, gemeenplaatsen zegt als ‘maar hoe gaat het nu met joù’. Wat heb je aan die mede-vriendin met jonge kinderen nóóit worstelt met kinderen die 's avonds niet willen slapen 'echt?! nou, daar heb ik met mijn kinderen nooit problemen mee.' Openheid levert je dan alleen maar teleurstelling op. Je voelt je niet gehoord. 


Vooral als je nog zoekende bent naar welk aspect in jezelf de meeste heling nodig heeft (is dat fysiek herstellen, is dat het kind in jezelf, is dat je relatie of je zelfwaarde, of je woede), dan haken mensen aan op iets wat ze zelf uit het gesprek pikken. Iets waar ze zelf op aanhaken, maar wat voor jou helemaal niet de essentie hoeft te zijn. Sterker nog, er is vaak is er niet één essentie. Alles is een samenspel. 


Bij het opruimen van je huis ben je helemaal op jezelf gericht. Je bent als het ware je eigen hulpverlener. Alles wat je door je handen laat gaan leidt terug naar jezelf. Als je de tijd en de aandacht ervoor neemt, ontwikkel je een steeds groter inzicht in welke boodschap je spullen voor je hebben. Ook als je opruimt met het idee dat het moet voor de buitenwereld, dan alsnog werk je indirect aan je eigen binnenwereld. Soms is het best gezond om delen van jezelf privé te houden. Zo bepaal je waar een ander zeggenschap over heeft en waarover niet. Opruimen kun je doen in de privacy van je eigen huis en in de privacy van je eigen innerlijk leven. Al die verschillende aspecten in jezelf krijgen aandacht en wordt het je ook duidelijker op welke punten, wanneer en van wie je af en toe hulp kunt gebruiken. 


Warme groet, 

Anita


==================================================================

In 2012 begon in mijn leven te vereenvoudigen door het opruimen van mijn huis. 


Mijn belevenissen over opruimen en minimaliseren, over eenvoudiger leven ben ik bij gaan houden op dit blog. Hier lees je mijn terugblik. Omdat ik het een enorm leerzaam proces vond - en nog steeds vind - ben ik blijven bloggen en vertellen over hoe je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven en veerkrachtiger wordt en een groter gevoel van zingeving krijgt. 

Heb je behoefte aan begeleiding, dan kun je contact voor een e-mail consult. 

Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. Elke maand deel ik mijn gedachtes, meditaties of tips die passen bij het seizoen. 




4 opmerkingen

  1. Wat me hier enorm in aanspreekt is dat je het heft in eigen handen hebt: je bent niet afhankelijk van een ander!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Door zelf het heft in handen te nemen doe je het grootste werk.

      Verwijderen
  2. Mooi omschreven Anita! Het opruimen van mijn huis is iets wat ik tot op heden aan het uitstellen ben. Mooi om het op deze manier te benaderen. Hartelijke groet, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankjewel Marijke. In het voorjaar wil ik een Voorjaarsopruimbingo houden. Misschien is dat iets voor je om aan mee te doen.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!