Opruimen en grenzen stellen (voorbeeld uit de zomerbingo)


foto via canva.com

Een van de onderwerpen die in de zomeropruimbingo aan bod komen is: grenzen stellen. 

Om je een idee te geven van hoe een opdracht uit de bingo er uit kan zien, deel ik hier de opdracht uit week 4 over grenzen stellen. Dit is een langere mail. Ze zijn niet allemaal zo lang, want dan blijft er natuurlijk geen tijd meer over om op te ruimen :-).  

 

Het typische advies wat je hoort over grenzen stellen is: jij moet leren om nee te zeggen. 


Opvallend genoeg wordt dat vaak gezegd door mensen die juist over jouw grens heen zijn gegaan. Leren 'nee' zeggen is volgens mij maar de halve waarheid. Grenzen stellen werkt aan twee kanten, naar mijn mening. Grenzen stellen is reflecteren. Je leert aanvoelen wat jouw grens is, net zoals je moet leren om aan te voelen wat de grens van een ander is. Dat is wederkerig. Tenminste, dat is mijn kijk hierop. 


Niet alle situaties lenen zich ervoor om nee te zeggen

De meeste mensen kunnen niet zo goed uit de voeten met het advies om ‘nee’ te zeggen. Deels omdat een rechtstreeks ‘nee’ moeilijk is om te zeggen, want hé, als je het makkelijk vond dan had je het al lang gedaan. Maar ook deels omdat heel veel situaties zich er niet voor lenen om ‘nee’ te zeggen. Omdat er bijvoorbeeld een machtsverhouding is: als je baas/leidinggevende je vraagt om een opdracht vóór een bepaalde datum af te hebben, dan helpt een ‘nee’ niet zo goed. Of wat dacht je van sociale situaties: je zegt geen nee als er een begrafenis of een trouwerij is van een dierbare, ook al ben je bijna door je vrije dagen heen of heb je al 6 volle weekend achter elkaar gehad en wil je eigenlijk wel graag even op adem wilde komen. Je zegt geen nee tegen een opdracht als je daar weliswaar vier weken elke avond tot in de nachtelijke uren mee bezig bent, maar er ook 3 maanden inkomsten door krijgt. Je zegt geen nee als je kind is uitgenodigd voor een feestje, maar jij daarvoor heen en weer moet crossen (met misschien wel een baby in je kielzog). Ik bedoel maar te zeggen dat er heel veel situaties zijn die bij het leven horen en waar je niet echt nee op kunt zeggen, maar die je evengoed over jouw grenzen gaan en je als belastend en overprikkelend kunt ervaren. 


Maar hoe kan het dan anders? Want grenzen stellen is wel een thema als je wilt opruimen. 


De basis van ieder mens zit in het wortelchakra. Het punt net boven de bilnaad, iets hoger dan je stuitje. Het wortelchakra staat voor ons bestaansrecht. We hebben de neiging om onze basis weg te geven aan anderen. Door iets wat er in ons leven gebeurde zoeken we erkenning in de buitenwereld. Hierdoor vervagen grenzen. Je eigen basis terugvinden en meer te leven naar je kwaliteiten geeft je meer zelfvertrouwen. Dit kan een lange weg zijn. Opruimen geeft helderheid over welke weg je daarin kunt volgen. 


Gevoel voor tijd

In je wortelchakra zit ook je gevoel voor tijd. En tijd kun je heel praktisch inzetten bij het stellen van grenzen. Tijd is namelijk neutraal. Bij alles wat je doet, speelt het aspect tijd. Dus je kunt het ook bij alles wat je doet inzetten. 


Ga eens onderzoeken in welke setting je het gevoel hebt dat anderen over jouw grens zijn gegaan. Wanneer zei je 'ja', maar dacht je 'nee'. Zijn dat telkens dezelfde settings? Op het werk, bij je ouders, binnen familie, bij vrienden, in het openbare leven, bij instanties. Kijk eens of je vaker in een bepaalde setting het gevoel hebt dat er over je grenzen gegaan wordt, dan in een andere setting. Dit geeft al een beter beeld over de situaties waarin je je basis kwijtraakt. 


Onderzoekende opdracht: 


Speels eens met het idee van tijd. 

- Hoeveel tijd besteed ik aan een gesprek met iemand die ik maar vaag ken. En kan ik zo’n gesprek de volgende keer eerder beëindigen. 

- Hoeveel tijd besteed ik aan mijn werk. Maak je standaard overuren?

- Hoeveel tijd besteed ik het opruimen van mijn eigen spullen en hoeveel tijd aan het opruimen van andermans spullen. Kun je spullen minderen, zodat je ze ook niet op hoeft te ruimen?

- Hoeveel tijd besteed ik aan het doen van boodschappen en kan ik dit concentreren op een of twee vaste dagen in de week. 

- Hoeveel tijd besteed ik aan het onderhouden van moeizame vriendschappen of familiebanden.  


Onderzoek waar je tijd kunt begrenzen. Of juist tijd kunt uitbreiden. 

Plaats jezelf steeds meer als spil in de tijd, maak ruimte voor jezelf. 


Wil je meer weten over de zomeropruimbingo? Lees dan deze blogpost. 
Inmiddels is er al een fijne groep ontstaan en zijn we met z'n 8-en. Wees welkom om je erbij aan te sluiten. 


Warme groet, 

Anita


1 opmerking

  1. Ik wil graag 'nee' zeggen tegen feestjes, want ik vind die echt vreselijk. Maar toch heb ik het gevoel dat ik dat niet kan maken en dat ik er heen moet. Ik voel me soms net wild waarop iedereen kan schieten met die stomme feestjes....

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!