We worden allemaal steeds wakkerder


foto via canva.com


We worden allemaal steeds wakkerder


Steeds meer mensen ervaren een groter bewustzijn. Mensen worden wakkerder. Gestaag raken mensen zich ervan bewust dat we niet op aarde zijn als superieure wezens. Dat de aarde er niet is om ons te dienen, maar dat de mens een gelijkwaardige schakel is met alle andere onderdelen van de aarde. De bergen, de insecten, de rivieren, de wind, de bomen, het leven en de dood.


Degene die in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw zeiden dat door intensieve landbouw de grond verarmde en dat onze groente niet meer dezelfde voedingstoffen had als voorheen, diegene waren in de minderheid. Als ze zeiden dat de bij werd bedreigd, dan dacht men dat het zo’n vaart niet zou lopen. Ze werden alleen geloofd door de mensen in hun eigen cirkel.


Toen ik me ca. 10 jaar geleden bezig ging houden met eenvoudiger leven en dingen zelf maken en consuminderen, waren dit onderwerpen voor gierige mensen en voor de uitzonderingen. Toen werd minimalisme als extreem gezien, als iets wat je jezelf niet vrijwillig aan zou willen doen.


Maar inmiddels zijn de ideeën over minimalisme, duurzaamheid, groener leven, biodiversiteit, schuldenvrij leven steeds meer gemeengoed. Onderwerpen die eerst met het nodige gegrinnik werden bekeken, worden nu door het grote publiek toegepast. Het is een teken dat steeds meer mensen wakker worden.


Het besef groeit

Het besef groeit dat het best gek is om één synthetisch verkleedjurkje van €6 voor je dochter met een containerschip uit China te laten komen en dan te klagen over de lange levertijd en de kwaliteit van de stof en dat retour sturen belachelijk veel geld kost. Het bewustzijn groeit dat het best gek is dat de boer jarenlang gestimuleerd is om meer te produceren, maar dat het vooral andere bedrijven zijn die eraan verdienen, maar dat de boer nu afgerekend wordt op het restafval. Dat het best gek is dat de prijzen van vliegtickets zo laag blijven, terwijl het personeel onderbetaald is. Dat het best gek is dat flitsbezorgers in een stad ruim baan krijgen om zich te vestigen, voor een dienst die ons alleen maar nóg ongezonder maakt terwijl de dichtstbijzijnde supermarkt nooit verder dan 10 minuten is. Dat het best gek is dat meer dan de helft van de supermarkt gevuld is met eten dat ons en onze kinderen langzaam ziek maakt, maar dat we meer geld besteden aan dure behandelingen, dan aan het weghalen van dat ongezonde eten.


Steeds meer mensen worden zich ervan bewust dat we de aarde uitputten en onszelf ziek maken. Steeds meer mensen krijgen oog voor de pracht en de kracht van de natuur en dat we daar zelf onderdeel van zijn.


Misschien merk je zelf ook dat er een verschuiving is. Misschien merk je zelfs wel een verschuiving in jezelf. Ik denk dat het nog steeds zo is dat de main stream zich bezighoudt met ‘meer’ en ‘groter’. Toch denk ik dat het besef dat er een grens aan alle ongebreidelde groei is, steeds sterker wordt. Steeds meer mensen gaan ervaren dat ze geen losstaand persoon zijn, maar ervaren hoe ze een schakel zijn in het geheel.


Je leven vereenvoudigen is niet simpel, maar is wel een weg naar een rijker innerlijk leven en naar meer verbinding met je omgeving. 


Warme groet, 

Anita


==================================================================

Deze tekst deelde ik in mijn nieuwsbrief van juli 2022. De nieuwsbrief gebruik ik om onderwerpen uit het seizoen te delen, een aankondiging van een activiteit of overpeinzingen van mezelf. Die overpeinzingen zijn soms af en soms nog niet helemaal af. Op deze tekst 'We worden allemaal steeds wakkerder' kreeg ik meer reacties dan anders. Vaak laat ik een gedachte in mijn nieuwsbrief wat sudderen en vormt zich later een blogpost, maar deze keer plaats ik 'm gelijk door op mijn blog.  


Als je ook mijn maandelijkse nieuwsbrief. wilt ontvangen, meld je dan aan [klik op *maandelijkse nieuwsbrief*]. Elke maand deel ik mijn gedachtes, meditaties of tips die passen bij het seizoen. 

8 opmerkingen

 1. Fijn,dat er over bewust leven zoveel meer geschreven wordt. En men contacten met anderen heeft. In de jaren '70 was ik een wat eenzaam "vreempie".

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In die tijd en tot ver in de jaren 90 was het denk ik speuren naar gelijkgestemden.

   Verwijderen
 2. Mooi geschreven! en ook nog eens waar, zo ervaar ik het ook, groetjes Anita

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nog steeds kijken mensen me vreemd aan als ik vertel hoe ik leef. Geen auto, niet met het vliegtuig op vakantie, veel 2e hands spullen , maar wel vlees van de slager en groente veelal van de groenteboer. Proberen alles te gebruiken van je groente, fruit, door bijvoorbeeld je aardappels en wortels niet te schillen, maar gewoon goed wassen, zelf azijn maken van appel, peren en citrusvrucht schillen. Je broccoli en bloemkoolstronk ook opeten. Veel zelf maken en daardoor verpakkingen te verminderen. Zelf mijn soepgroente snijden i.p.v. voorgesneden. Douchewater opvangen om het toilet mee door te spoeln, regenton in mijn tuintje. Kijken bij het grof afval en dus vorig jaar 4 tuinstoeltjes voor niets gescoord en vorige maand een grote plantenbak met scherm die alleen even opnieuwd vastgeschroeft hoefde te worden. De verwarming de afgelopen jaren elke keer een halve graad lager gezet en daardoor flink bespaard. Het leuke is dat iedereen me een beetje gestoord noemt, maar mijn spaarrekenig is goed gevuld voor iemand met mijn inkomen en het word echt een sport om leuk te leven, weinig te kopen en ook nog eens wat geld over te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het hoeft niet ieders stijl of keus te zijn, maar je kunt altijd wat van elkaar leren, denk ik dan maar. Op jouw manier zorg jij goed voor jezelf.

   Verwijderen
 4. Wat een mooie tekst. Er is inderdaad een groeiend ontwaken en bewustzijn. Dat idee heb ik ook wel. Hoewel ik tegelijkertijd meer had verwacht van de verandering door de coronacrisis. Het lijkt soms toch best wel alsof mensen weer gewoon verdergaan waar ze waren gebleven.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat laatste denk ik soms ook wel eens. Mensen geven hun spaargeld weer uit (dat ze hadden opgebouwd tijdens corona), staan toch allemaal weer te dringen (en te klagen) op Schiphol. En hutje mutje op festivals. De veranderingen die er wel zijn, vallen nauwelijks op.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!