Opruimen is ook een beetje rouwen




Bij rouwen denk je in eerste instantie aan de dood. Maar rouw kan zich op verschillende vlakken in ons leven laten zien. 


Opruimen is ook een beetje rouwen. 


De dood gaat over het loslaten van onze aardse vorm. In ons dagelijks leven zoeken we houvast in structuren. In vorm. Onze spullen zijn een hele zichtbare manier van hoe we ons leven hebben gestructureerd. Al onze spullen zijn een uiting van wie we zijn, hoe we ons leven hebben geleid en wat we hebben meegemaakt. Het kan daarom héél erg moeilijk – en vaak ook pijnlijk – zijn om spullen weg te doen. Alsof er iets van onszelf dood gaat. Dat is eng omdat we niet weten wat er van ons overblijft. 

Zelfs als onze spullen ons in de weg zitten en zélfs als we ons eruit willen bevrijden, dan nog kan het heel erg moeilijk en pijnlijk proces zijn. 


Geliefde spullen weg doen is afscheid nemen van wat ooit was. Of wat nooit is geweest. 


  • Dat (per ongeluk gebroken) kopje dat je herinnert aan hoe gelukkig en veilig je je voelde in het huis van opa en oma. 


  • Babykleertjes die je herinneren aan een tijd die niet meer terugkomt. 


  • Hobbyspullen die je niet meer kunt gebruiken, omdat je lijf het niet meer toelaat. 


  • Loslaten van planten en bloemen, die je niet meer kunt redden. 


  • Weggooien van brieven van oude vriendschappen of liefdes die uit je leven zijn verdwenen. 


  • Weggooien van ooit gestarte projecten, en het bijbehorende schuldgevoel omdat je ze nooit afmaakte. 


De aanloop naar het weggooien is het moeilijkst. Dat kan de nodige tijd - soms jaren - kosten. Het helpt als je met het minst beladen item begint. Berg het een tijdje uit het zicht op. Kijk een half jaar later weer eens hoe je er tegenover staat. 


Soms helpt het ook om de herinnering die in het item opgesloten zit in iets anders te gieten. In een traditie bijvoorbeeld. Alleen of samen met anderen met wie je de herinnering wilt delen. Een speciaal liedje draaien, een speciaal baksel maken, een plek bezoeken. Iets wat de herinnering levend houdt, maar niet fysiek je huis belast. 


“Laat niet alleen je verdriet toe over wat voorbij is, maar ook je verdriet over wat niet meer komt. Laat vervolgens geduldig en liefdevol los.”


Uit: elk rouwproces is uniek


Bijpassend artikel:
Leren omgaan met verlies. 




1 opmerking

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!