Even een herinnering ophalen
Jaren geleden was ik in Las Vegas, Amerika. De echtgenoot en ik waren op huwelijksreis en we zaten aan een tafeltje in The Venetian, een Casino waarin je je in Italië waant. Gondola’s varen door helder blauw water. Je loopt door winkelstraatje over kasseien. Gevels in Italiaanse bouwstijl. Een plafond geschilderd en verlicht alsof je onder de blauwe Italiaanse lucht bent. Wij zaten op een terras – alsof je 's avonds op een zwoele avond in een gezellig stadje op het plein zit – en een Italiaanse ober kwam bij ons tafeltje. Een knappe man, kalm gezicht, grijze krullen. We raakten aan de praat over Italiaans eten en pure ingrediënten en hij vertelde hoe hij als kind in Italië vroeger gewend was om zo het fruit van de bomen te plukken en op te eten. Niks geen pesticiden, niks geen supermarkt of bewust bezig met vitamines of gevarieerd eten. Nee, het eten hoorde bij de dagelijkse gang van zaken. Het eten was puur en onbespoten en kwam rechtstreeks van het land.
Ondertussen rekende ik wat in mijn hoofd en stelde me hem voor als jongetje in het Italië van vroeger en ik vroeg hem, hoe het kwam dat hij hier nog aan het werk was als ober. Of het niet tijd voor hem was om te stoppen.
Hij was even stil en glimlachte met een mondhoek en zei toen ‘Well, I’ve made some bad decisions in the past’. Het trof me hoe berustend hij het zei, zonder verlies van waardigheid en zonder irritatie. Niet naar mij en niet naar hemzelf. Hij zei het neutraal en met berusting. Hij was niet een stom mens, hij had alleen maar een stomme beslissing gemaakt. Een wezenlijk verschil als je jezelf wilt vergeven.
Die ontmoeting is me altijd bijgebleven.
Geld en schaamte
Als ik terugkijk op sommige van mijn financiële beslissingen, dan vliegt het schaamrood naar mijn kaken. Ik zie mezelf als een best intelligent persoon, maar hoe kon ik dan zulke domme beslissingen nemen?! Waarom was ik zo naïef geweest, goedgevig, zo goedgelovig, mezelf voorhouden dat voorspoed ooit wel een keer mijn kant op moet komen; (het principe : wat je geeft is wat je krijgt). Waarom niet beter onderhandeld, waarom perse zo’n dure vakantie, waarom niet eerder een grens getrokken?
Schaamte is een hele pijnlijke en negatieve ervaring. Als het om geldfouten gaat kunnen we ons heel makkelijk schamen. Gevoelens van onmacht, minderwaardigheid, heel erg zelfbewust zijn en de neiging om onze manco’s te verdoezelen komen heel sterk naar voren. Daarom zie je vaak dat mensen niet aan de bel trekken als het door verlies van inkomen steeds moeilijker wordt om de hypotheek te betalen. Er zit vaak een onderliggend gevoel bij – omdat we van onszelf vinden dat we in gebreke zijn – dat we het dan ook niet waard zijn om geaccepteerd te worden en erbij te horen.
Leergeld
Ik denk dat we onze financiële fouten als leergeld moeten zien. Geld betalen voor het volgen van een opleiding, is een vorm van leergeld die algemeen geaccepteerd is. Een andere keer worden we opgeleid door het leven zelf. We betalen voor levenslessen in de vorm van een verkeerd financieel besluit. Pijnlijk leergeld, ja, zuur leergeld, ja ook, schaamtevol? Jazeker. Maar waardevol op een onverwachte manier.
Onderzoekende vragen die je jezelf kunt stellen: Welke gebeurtenissen speelden er allemaal mee toen je die te dure lening afsloot? Wat hoopte je ermee te krijgen? Welke zinnen gaan er door je hoofd als je eigenlijk zou willen vragen om salarisverhoging, of een lagere rente, of een betere prijs, of een vergoeding van schade? Is dat: Ik krijg toch altijd het lid op de neus. Ik maak er altijd een zootje van. Ik ben hier niet goed in. Dit overkomt mij altijd.
Een oefening
Pauzeer dat gevoel wat je erbij hebt. Visualiseer de persoon die betrokken was bij je schaamte gevoel (jou verkeerd advies heeft gegeven, geld van je heeft afgetroggeld met mooie praatjes, verzekering die niet uitbetaald, jou een kat in de zak verkocht heeft). Pauzeer het beeld van die persoon.
Vervolgens visualiseer je iemand die je beschermt. Dat kan een persoon zijn die je vertrouwt, maar ook een fictieve redder in nood of misschien zelfs een dier dat jou wil verdedigen. Ervaar hoe dat voelt in je lijf, hoe het voelt om je veilig te voelen, beschermd. Dit gevoel is een bouwsteen voor toekomstig vertrouwen.
Schaamte staat verandering vaak in de weg. We hebben de neiging om onze fouten te lang te verdoezelen. Toch is het goed om te oefenen met het in gang zetten van verandering. Als je de kracht hebt ervaren van opruimen in kleine overzichtelijke stappen, dan kun je dat ook op gebied van financien.
Hier onder een paar blogposts over financiële bewustwording die je op weg kunnen helpen:
De 6 lessen die geld mij geleerd hebben
Warme groet,
Anita
[Dit bericht verscheen in eerder in mijn nieuwsbrief en heb ik aangepast voor dit artikel]
[foto bovenaan is een schilderij van mijn vader]
Wat een mooie blogpost en een goede oefening ook. Het is goed om met mildheid naar jezelf te kijken. Anders kun je zo druk zijn met jezelf verwijten maken dat je alsnog niet effectief kunt zijn.
BeantwoordenVerwijderenDankjewel Nicole. Je kunt jezelf jarenlang op je kop geven, maar mildheid geeft nieuwe inzichten.
VerwijderenWat een mooi verhaal, dat van die ober!
BeantwoordenVerwijderenDankjewel Bertie. Ik denk ook nog vaak aan dezelfde ober als het om puur onbespoten eten gaat. De man moest eens weten :-)
Verwijderen