Imbolc, het voorjaarsfeest van zuivering




Imbolc is het Keltisch jaarfeest dat op 1 en 2 februari gevierd wordt. Het is het feest van zuivering. Spiritueel gezien is het de tijd om je te ontdoen van zaken die er niet meer toe doen. Het is de tijd om ruimte te maken voor wat mag gaan groeien. 


Dat groeien kan heel moeizaam gaan en wel een aantal weken voorafgaand aan Imbolc begonnen zijn. Misschien voel je binnenin een weerstand, iets wil er uit, maar je weet niet hoe en je weet ook nog niet precies wat. Je voelt het duwen in al je vezels, maar het gaat zo moeizaam, alsof het uit je ténen moet komen. Gevoelens van frustratie en boosheid zijn denk ik wel herkenbaar. 


Als je naar de groei van de eerste bloembollen kijkt, dan gebeurt daar iets vergelijkbaars. De hyacinten in mijn voortuin pérsen zich een weg uit de diepte naar het licht. Door de lagen van de bol heen, door de druk van de aarde heen. 


Godin Brigida hoort bij dit jaarfeest. Brigida wordt vaak in het wit afgebeeld of met een witte kaars, als symbool voor haar zuiverheid. Een vlam op haar hoofd of vlammende haren als symbool voor transformatie. 

Het is een ideale tijd voor een voorjaarsschoonmaak


Warme groet, 

Anita








10 opmerkingen

 1. Ja hier zag ik ook al de sneeuwklokjes boven de grond.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een treffende vergelijking met bloembollen die zich inderdaad ook een weg naar buiten en boven moeten drukken. Het gaat inderdaad niet vanzelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is eindelijk weer zover. Hier begint het reeds te kriebelen om aan de lentekuis te beginnen. Om verschillende redenen het gevoel dat de winter al veel te lang duurt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vond de lockdown van afgelopen december er erg in hakken moet ik zeggen. Daardoor voelt het de winter extra lang.

   Verwijderen
 4. Als wij nu fietsen zien we ook echt al dat de natuur op springen staat.
  Dikke knoppen in sommige bomen en struiken.
  Wanneer het warmer wordt, barst het uit, maar.......bedenk wel, het is nog winter !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een mooie gedachte om jezelf als het ware innerlijk te zuiveren van ballast.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!