Review: De helende energie van bomen



Voor het huis waarin ik ben opgegroeid stonden grote populieren. Wanneer ik nu populieren zie – of beter gezegd – als ik ze hoor, dan denk ik aan mijn tijd als kind. Als de wind er door waait maken ze enorm luid geritsel. In de herfst heeft dat zelfs iets onheilspellends. Dat vond ik tenminste toen ik jong was. Alsof ze iets aankondigden. Een opmaat naar….Zoals muziek in een film je duidelijk kan maken dat er een spannend moment aan zit te komen. Maar toch werd ik nooit bang van de populieren.

Ik was de taal van bomen een beetje vergeten, maar ik werd er door de moonchallenges, waar ik de afgelopen jaren aan mee deed, weer aan herinnerd. Het is zo leuk om actiever naar bomen te luisteren. Zo deed ik meditaties in de natuur, ging vaker de natuur in en las ik boeken over het onderwerp. Sindsdien vind ik alle omgehakte bomen of beschadigde bomen zielig en als ik zelf ga snoeien vraag ik toestemming aan de boom. Ik bedank het bos ook heel vaak als ik of de kinderen een tak meenemen. Zo ontstaat er een wisselwerking tussen het bos en mijzelf en dat is heel prettig heb ik gemerkt.

Ik heb verschillende boeken gelezen over de energie van bomen, het leven van bomen, dat je zou denken dat je er op een gegeven moment wel genoeg hebt gelezen. Maar er is toch altijd weer een andere invalshoek. Het meest recente boek dat ik las was De helende energie van bomen. De uitgever was zo vriendelijk om mij een exemplaar te sturen nadat ik er om vroeg. Het is een hele mooie, praktische aanvulling op wat ik al gelezen had.

Wil je op de hoogte blijven van alle artikelen van Anita's Dagboek, schrijf je dan in voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. 

De schrijver – Patrice Bouchard - was ook vervreemd geraakt van de energie van bomen. Totdat hij op een cruciaal moment in zijn leven vier maanden in het bos ging leven. Bouchard is wetenschapper en bomenkenner, gespecialiseerd in de energetische werking van bomen.

Het boekje is heel erg praktisch ingericht. Met handreikingen hoe je zelf met bomen in contact kan komen. Samenvattingen, oefeningen, ruimte voor aantekeningen en met QR codes om naar rustgevende natuurgeluiden te kunnen luisteren, zoals het ritselen van bladeren, getjilp van vogels.



Het boek bestaat uit vier delen:

1) Inleiding
Een inleidende uitleg van de schrijver over zichzelf en over hoe je zelf te werk kunt gaan.

2) In contact met de bomen: je innerlijk openstellen
Hoofdstukken die in dit deel aan de orde komen, zijn:
Het welzijn
De bomen
Jezelf openstellen
Onze zintuigen gebruiken om in contact te treden

Elk hoofdstuk heeft ruimte voor eigen aantekeningen, er staan oefeningen bij en een QR code of weblink voor rustgevende bosgeluiden.
3) Energetische kwaliteiten van bomen
In dit deel komen diverse bomen en hun spirituele betekenis aan bod. Zoals de spar, den, berk, buxus, brem, meidoorn, beuk en egelantier.
4) Een persoonlijke weg
Dit deel bevat praktische oefeningen om zelf op ontdekking te gaan in het bos.

Hoewel het boekje een praktische insteek heeft, is het totaal niet droog, of zakelijk! Sterker nog, ik vind het een heel spiritueel boek. Bouchard heeft een hele wijze blik en een diep inzicht. Hij weet heel subtiel het spirituele om te zetten naar het praktische. De vertaling is hier en daar wat stijfjes, maar dat zal door de oorspronkelijke tekst komen, die in het Frans was.

“Je zult een groter begrip ontwikkelen door te luisteren en aandachtig waar te nemen wat de aanwezigheid van de boom in je ademhaling veroorzaakt en welke gevoelens hij in je lichaam opwekt, dan koortsachtig op zoek te gaan naar mentaal begrip.”

Veel plezier de volgende keer dat je in het bos komt!

Warme groet
Anita

Meer tijd doorbrengen in de natuur past in de 6 praktische stappen om meer richting aan je leven te geven.  Wanneer je begeleiding zoekt in het vinden van jouw eigen levensrichting, neem dan gerust contact met mij op. Ik help je graag op weg. 


5 opmerkingen

  1. Ik heb bij bomen vooral altijd dat ze me bewust maken van mijn nietigheid. Die bomen staan er vaak al jaren, en zullen er nog jaren staan als ik er allang niet meer ben.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat herken ik ook. Ik vind dat een heel troostende gedachte, zonder mij gaat de wereld ook door.

      Verwijderen
  2. Dat ritselen van populieren herken ik nu door de hond die te logeren was en er doods benauwd van was jaren geleden. Nu niet meer ik kijk wel graag naar bomen met hun gezichten rare uitstulpingen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Blijkbaar is de hond er aan gewend geraakt. Die ogen die berken hebben vind ik ook zo boeiend. En ik heb een foto van twee bomen die verstrengeld zijn alsof ze aan het dansen zijn.

      Verwijderen
  3. Dat klinkt leuk! Ik houd heel erg van bomen en word er altijd rustig van :)

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!