Deze aflevering van Zelf maken is een beetje een vreemde eend in de bijt. Want deze rubriek gaat vooral over producten waarvan je gewend bent om ze kant-en-klaar te kopen om deze zelf te leren maken. Een recept voor een ovenschotel lijkt daar niet echt bij te horen; het zou beter passen in een reguliere receptenrubriek.
Toch wil ik jullie dit gerecht niet onthouden. Deze schotel is namelijk niet alleen economisch en veelzijdig (je kunt er allerlei groene bladgroenten in verwerken – net wat het aanbod is), maar ook omdat je bij dit gerecht eiwit overhoudt die je vervolgens weer kunt gebruiken bij het maken van granola. Zo hoef je minder eten weg te gooien.
Schotel voor 3-4 personen:
Hoe maak je de ovenschotel met groene bladgroente
- ca. 500gr aardappelen- ca. 750gr verse spinazie of 3/4 pak diepvries spinazieblokjes OF andere bladgroenten (zie helemaal onderaan voor de alternatieven)
- spekblokjes
- paar laurierblaadjes - optioneel
- 2dl room
- 50gr roomboter
- 1 eierdooier
- peper en zout
- nootmuskaat
- 50gr geraspte kaas
- 2 eetlepels paneermeel of verkruimelde beschuit
- 3 eetlepels olijfolie
Bereiding:
Schil de aardappelen en kook ze in een bodem water met een snufje zout. Als je wilt kun je de laurierblaadjes erbij doen. Deze blaadjes geven extra smaak aan je aardappelpuree. Vóór het pureren haal je de blaadjes er weer uit. Ik spoel ze af, laat ze drogen en gebruik ze een tweede keer.Pureer de aardappelen, voeg de room toe en de eierdooier. Kijk hoe smeuiig je puree is. Als het te droog is doe je er boter bij.
Het eiwit hou je dus over. Dit kun je heel goed invriezen! Later kun je het ontdooien en gebruiken bij het maken van granola.
Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Als je verse bladgroente hebt zoals spinazie of andijvie, was het dan goed af, zodat er geen zand achterblijft, want dat knarst zo tussen je tanden. Ik doe gewassen bladgroente altijd even in de slacentrifuge om het overtollige water er af te slaan.
Doe olie (olijfolie of arachideolie) in een wok en wok kort je bladgroente. Meng het vervolgens door de aardappelpuree.
Bak de spekblokjes in een droge koekenpan knapperig. Meng de gebakken spekblokjes door de aardappelpuree.
Vet een ovenschaal in met olie en verdeel het aardappelpureemengsel over de schaal.
Strooi er paneermeel over of verkruimel twee beschuiten (onderkanten tegen elkaar wrijven totdat er bijna niks van over is. Restjes tussen de vingers verkruimelen). Eventueel kun je er wat klontjes boter over verdelen.
Strooi er tot slot geraspte kaas overheen.
Schuif de ovenschaal in het midden van je voorverwarmde oven op 180 graden. Na 10 minuten is de kaas gegratineerd en je schotel klaar.
Dit recept komt oorspronkelijk van het blog Boerderij Zinin. Er verschijnen geen nieuwe berichten meer, maar het staat nog wel online. In het oorspronkelijke recept zitten geen spekblokjes, maar ik vond het zonder een beetje een vlakke smaak hebben. Ik hou zelf heel erg van de zoute smaak van spekblokjes, dus ik doe het er altijd wel door. Als je vlees weg wilt laten zou je mosterd kunnen toevoegen om er een pittige smaak aan te geven.
Andere groene bladgroenten die je hierin kunt verwerken:
Andijvie
Postelein
Snijbiet
Slasoorten met stug blad
Je kunt ook het onkruid zevenblad hierin verwerken. Zevenblad laat zich ook goed smaken als pesto of op een zevenbladpizza.
Eet smakelijk.
Warme groet
Anita
Lekker! Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenMmm dat klinkt lekker en heel veelzijdig klaar te maken dus! Bedankt!
BeantwoordenVerwijderenWat een leuk blog! Ik eet geen varkensvlees. Heb je misschien een tip voor ander geschikt vlees dan spekblokjes? Stukjes kip bijvoorbeeld kan wel maar mist toch die bite van spek lijkt me. Groetjes Emilie
BeantwoordenVerwijderenDank je wel Emilie.
VerwijderenDie bite van gebakken spekjes is inderdaad heel specifiek. Ik kan heel lang zonder vlees, maar ooo die spekjes is toch wel een ander verhaal. :-)
Misschien zijn geroosterde pijnboompitten iets voor jou?
Je zou ook vegetarisch vlees kunnen doen, vegetarische spekjes of vegetarische kip. Maar heb toevallig van de week voor het eerst vegetarische stukjes kipfilet van de vegetarische slager gegeten en vond het vrij vettig. Het smaakt lekker hoor, maar dan koop ik uiteindelijk liever een stukje biologisch kippevlees.
Je zou kippendijen kunnen doen, daar zit meer smaak aan dan kipfilet. Misschien kruiden/marineren met paprikapoeder voor een extra bite?
Ben benieuwd waar je op uit komt!
Leuk dat je langs kwam.
Hartelijke groet,
Anita