Een van de dingen die ik al snel na het opruimen anders ging doen dan eerst, is bewuster omgaan met mijn geld. Dat vloeit eigenlijk als vanzelf voort uit het opruimen. Dat heeft er in eerste plaats mee te maken dat je met de neus op de feiten wordt gedrukt: wat heb ik allemaal gekocht en hoeveel daarvan was achteraf niet zo'n goeie aankoop, of een impulsaankoop, of een ik-voel-me-zielig-aankoop, of ik-heb-me-laten-overhalen-aankoop.
In een ander licht
Maar het heeft er ook mee te maken dat je blik op je spullen en op je geld verlegd wordt. Doordat je aandachtiger bezig bent met je spullen en keuzes maakt, komt er (spiritueel) licht op. Je gaat de dingen in een ander licht zien. Andersom geldt hetzelfde: als je bewuster omgaat met je geld, ga je zuiniger om met je spullen.
Er valt véél meer te zeggen over geld, dan alleen de cijfers. Net als spullen heeft geld ook zijn energie. De tijdsgeest van consumentisme en industrialisering ging vooral over 'meer-meer' en 'vergaren', maar teveel van alles stagneert de energie. Dan zit de (gebruiks)waarde in het item en dat item staat bij jou op zolder te verstoffen. Het meer-meer onttrekt ook energie waar het wel nodig zou zijn. Teveel van het een gaat altijd ten koste van het ander. Dat geldt voor teveel kleding kopen, voor te veel uitgeven aan boodschappen. Maar het geldt ook voor teveel delfstoffen van de aarde gebruiken, voor teveel goedkope synthetische spullen uit China willen bestellen, voor meer service wensen, dan wat je mag verwachten voor wat je voor de dienst betaald hebt.
Vrijwel iedereen die zich bewust gaat richten op een opgeruimder leven, met minder spullen, zegt al snel daarna dat hij/zij duurzaamheid en het milieu belangrijker gaat vinden. Het is allemaal met elkaar verweven. Alle materiële spullen zijn gemaakt van bronnen uit de natuur en doordat je er meer mee bezig gaat, komt dat ook duidelijker naar voren.
Over geld praat je wel
Regelmatig lees ik een boek over geld, met name over financiële bewustwording. Inmiddels zijn de meeste adviezen wel bekende kost voor mij, maar inspiratie en motivatie en herhaling is altijd welkom. Herhalen van wat eigenlijk al bekend is, is heel nuttig, want je past nooit alle tips tegelijk toe. En je situatie verandert ook telkens, waar andere financiële tips bij passen.
In het boek Over geld praat je wel, vertelt Vincent Kouters* over zijn weg naar tonnair. Echt een boek ter motivatie! €100.000 op de spaarrekening, is verrassend haalbaarder dan je denkt.
Dit zijn voor mij de top 5 herkenbare lessen uit het boek Over geld praat je wel.
Achter elke les een reactie van mijzelf:
1. "Ik ben ervan overtuigd dat het voor veel mensen haalbaar is om tonnair te worden. Helaas niet voor iedereen, er bestaat ook in Nederland problematische armoede en die mensen moeten we, zeker als tonnair, helpen."
~ de laatste toevoeging vind ik heel belangrijk; ik denk dat het een heel belangrijk thema gaat worden voor de nabije toekomst om jouw bezit/geld zó besteden zodat een ander er ook baat bij heeft. Niet alleen op individueel niveau, maar ook op globaal niveau.
2. "Geld is een emotioneel onderwerp. Veel beslissingen die met geld te maken hebben, worden ingegeven door angst, hebzucht of schaamte."
~ Net zoals ik zeg dat opruimen zelden over de spullen zelf gaat, maar over de lading die eraan hangt.
3. Percentages zeggen meer dan concrete bedragen.
~ Ik zeg altijd: hoeveel je verdient zegt niet alles, kijk ook naar welke lasten je ervan moet betalen. Dit is heel belangrijk om in je achterhoofd te houden, wanneer je geneigd bent om jezelf met anderen te vergelijken.
4. Financiële buffers geven rust.
~ Weten dat je genoeg hebt, weten dat je een noodfonds hebt om op terug te vallen, dat geeft je enorme vrijheid en meer ontspanning. Het is de basis voor het herstellen van een overprikkeld zenuwstelsel. En voor het creëren van dat opgeruimde en zinvolle leven.
5. "Vooroordelen [over beleggen] had ik volop. Beleggen was moeilijk en eng, een beetje fout en sowieso een bezigheid voor heel andere mensen dan ik."
~ Kouters ging tóch beleggen en leerde dat beleggen helemaal niet zo eng is. Onlangs deed ik zelf mijn eerste belegging. Járen geleden had ik al heel makkelijk die kans kunnen pakken, maar stelde het telkens uit. Om dezelfde redenen die Kouters noemt. Achteraf jammer natuurlijk, maar zo gaat dat nu eenmaal in het leven. Je moet rekenen vanaf het 'nu'.
Dit is zomaar een greep uit de vele lessen die je uit dit boek kunt halen. Vincent Kouters heeft ook een podcast, als je daar van houdt. En ook een nieuwsbrief waar je veel extra tips uit kunt halen.
Ik heb sinds ik ben gaan opruimen al talloze bespaartips gebruik, en al die kleine stappen bij elkaar leveren heel wat op.
Warme groet,
Anita
*Ik verwijs naar het boek op bol.com. Mocht je hier iets bestellen, dan ontvang ik hiervoor een kleine vergoeding.
Ongeveer een keer per maand verstuur ik een nieuwsbrief met inspiratie en bemoediging voor iedereen die op zoek is naar een opgeruimder, eenvoudiger en zinvoller leven. Spreekt dit je aan, dan ben je van harte welkom om je via deze link in te schrijven.
Geen opmerkingen
Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!