Zelf doen: ananas inmaken

Vroeger liep ik met een grote boog om een verse ananas heen. Die stekelige bladeren, die schubbige schil. Nee, doe mij maar ananas in stukjes uit blik. Da's een stuk makkelijker!



Maar er is niks veranderlijker als de mens. En omdat het zo ontzettend veel voldoening geeft om zelf dingen te doen en te maken, snij ik tegenwoordig zelf ananas en maak het in. En ik ontdekte dat dat helemaal niet zo moeilijk is! Mijn eerdere werkwijze was - heel down-to-earth - met een mes, maar sindsdien is de vooruitgang ingetreden en snij ik 'm met een ananassnijder. Normaal wil ik vooral niemand aanzetten tot het kopen van overbodige huishoudelijke gadgets die lades en kasten onnodig vol maken, maar ik had nooit geweten dat zo'n boor zoveel handiger is als een mes, als er geen ananassnijder in een kerstpakket had gezeten. De overige gadgets uit het kerstpakket, zoals een aardbei ontkroontang, meloenpartensnijder, sinaasappelsnijder, die blijven discutabel. Maar die ananasboor heeft zijn nut wel bewezen.

Ananas inmaken is ook nog eens verrassend simpel. Je kunt het natuurlijk ook invriezen, maar alles wat ik kan inmaken, scheelt mij ruimte in de vriezer.

Snij je ananas in stukjes. Doe ze in een pan met water.






Neem op 1 ananas ongeveer 400 ml water. In ieder geval zoveel dat de ananas onder water staat. Doe daarbij 150 tot 200 gr. (fijne)kristalsuiker. De vorige keer deed ik er veel meer (400 gr) suiker in, maar dat vond ik echt overdreven. Het mooie van zelf maken is dat je zelf invloed hebt op wat er in gaat. Suiker is een makkelijk conserveermiddel, maar 400 gr was echt overdreven. Met deze verhouding is de houdbaarheid ook goed en is het een stuk minder zoet. Voor deze foto's gebruikte ik 150 gr.



Roer en breng het aan de kook zodat de suiker oplost.

Maak conservenpotjes en deksels schoon. Ik was ze grondig af en zet ze dan in een stoominzet boven een pan met water dat ik aan de kook breng. Zo ontsmet ik de potjes en deksels.




Schep en schenk de ananas over in de potjes. Doe dit als het nog heet is, dat zorgt er namelijk voor dat de potjes vacuüm kunnen trekken. Veeg de rand schoon met een stuk keukenpapier. Draai het deksel er op en zet het potje op de kop op een houten plank weg om vacuüm te trekken. Niet op
een koud - stenen - aanrechtblad, hierdoor kan je potje gaan barsten. Tenminste, dat heb ik me laten vertellen. Kan niet uit ervaring spreken, maar ja, ik zet het dan ook op een houten plank ;-). Als het wat afgekoeld is, kun je de potjes rechtop zetten. Zo heb je heel eenvoudig zelf ananas houdbaar gemaakt. Met als enig conserveermiddel: suiker. En daarvan heb je precies zoveel gebruikt als je verantwoord vindt.


Van deze ene ananas op de foto maakte ik 3 potjes.





Het komend jaar wil ik elke vrijdag een bericht plaatsen dat gaat over zelf maken of zelf doen. Omdat het zo ontzettend veel voldoening geeft om iets zelf te kunnen maken. Dit past bij de zes praktische manieren om meer richting aan je leven te geven.

De linkjes naar de ananasboor is een affiliate link. Wanneer je iets besteld, krijg ik een klein percentage. Het kost jou niets extra's.


20 opmerkingen

  1. Ik snap wat je bedoelt! Ik vond hem vroeger ook te ingewikkeld. Maar sinds ik zo'n ananassnijder heb als jij ook hebt, kan ik het wel. En ik vind het echt verrukkelijk. Inmaken zal ik niet zo gauw doen. Ik vreet hem gewoon meteen op.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat heb ik wel meer gehoord, dat mensen nooit ananas overhouden omdat 'ie in een keer op gaat :-)

      Verwijderen
  2. Gooi je niet veel ananas weg met zo'n boor? En snijdt hij wel precies de harde kern eruit? Dat zijn mijn twijfels als ik zo'n boor zie. Ikzelf snijd de ananas in plakken en dan schil ik plak voor plak en haal per plak de kern eruit. Zo weet ik dat ik niks weggooi wat lekker is en dat alle harde stukken eruit zijn. Wel een klusje...dat wel ;) Leuk dat je zelfmaakrecepten gaat plaatsen!! Lieve groet Petra

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat speelde bij mij ook mee, om geen boor te gebruiken. De zuinigerd in mij wilde zo precies economisch mogelijk een ananas snijden. Ik was dus behoorlijk sceptisch, maar het viel mij ontzettend mee. De ananas op de foto was behoorlijk groot en aanvankelijk dacht ik te zien dat er nog teveel aan de schil was blijven zitten, dus zat ik daar nog als een chirurg flinters van af te halen. Uiteindelijk waren het echt flinters en die gingen in de zuurkool die ik net aan het maken was.
      Ik vind jouw methode ook wel een goeie moet ik zeggen. Waarschijnlijk gooi je dan het minste weg, maar ik vond het afval met een boor dus te verwaarlozen. Het gemak gaf de doorslag.

      Verwijderen
  3. Leuk, inmaken! ik ga je volgen (als je dat goed vindt :-)

    Ik weck een keer in de zoveel tijd, vooral pastasaus en peulvruchten. Precies zoals jij zegt om invloed te hebben op de ingrediënten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jazeker mag je me volgen :-)
      Dat kan op meerdere plekken: facebook, instagram, pinterest, bloglovin of per e-mail.

      Peulvruchten wil ik ook een keer proberen. Ik heb al een zakje droge kidneybonen in huis.

      Verwijderen
  4. Ziet er lekker uit, wij eten het eigenlijk nooit. Is de hoeveelheid suiker niet nodig om de ananas goed te houden?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Suiker is inderdaad het conserveermiddel. Maar ik ik probeer er zo weinig mogelijk suiker in te verwerken, zeg maar net genoeg dat het de houdbaarheid niet in gevaar brengt. De eerste keer hanteerde ik een recept van 400 ml water en 400 gr suiker. Dat vond ik teveel van het goede.

      Verwijderen
  5. Ik had zo'n boor nog nooit gezien. Komt zeker op mijn lijstje terecht,want ik ben verzot op ananas. Is dat aanpasbaar, want niet alle ananassen zijn even groot toch.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De boor die ik heb is niet in grootte verstelbaar. Misschien dat er andere soorten zijn die dat wel kunnen? De ananas op de foto is vrij groot en ik heb 'm ook gebruikt op kleine ananassen. Ik had verwacht dat er dus bij de grote ananassen veel vruchtvlees op de schil zou blijven, maar dat viel mij heel erg mee. Eigenlijk was het te verwaarlozen. Wel opvallend vond ik dat. Leuk dat je langskwam!

      Verwijderen
  6. Ik vind het heerlijk, ananas. Meestal laat ik het schillen aan mijn man over, maar ik denk dat je me overtuigd hebt met die boor.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Je mag je man ook zo'n ananasboor geven ;-) Ik moet ook zeggen dat mijn man mij heeft overtuigd van het nut van dit ding. Als hij 'm niet had ingewijd, had ik 'm naar de kringloop gebracht.

      Verwijderen
  7. Elke vrijdag een bericht over iets zelf maken of doen, goed voornemen. Ben benieuwd wat het allemaal gaat worden.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank je wel! Het zullen niet alleen dingen worden op gebied van koken, maar ook op gebied van Doe-het-zelf.

      Verwijderen
  8. Hoi Antia, vroeg me even wat af na het lezen van dit recept: ooit las ik op jouw blog dat je geen suiker meer wilde eten ivm bijholte-ontstekingen. Nu heb ik daar zelf ook last van en ben ik (onder meer geïnspireerd door jouw verhaal destijds) sinds kort suikervrij gaan eten. Wat voel ik me er fijner bij en ook mijn holtes lijken er op te gedijen. Ik eet geheel suikervrij en ook geen vervangende suikers zoals ahornsiroop, kokosbloesemsuiker etc. Nu lees ik hier bij jou dat je suiker gebruikt in het recept. Betekent dit dat jij weer suiker eet, dat dit weer kan? Hoe staat het met jouw holtes? Ben benieuwd of ik op den duur ook weer met mate suiker kan eten of?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hallo Yolanda, wat leuk dat je hier naar vraagt. Wat leuk om te lezen dat ik je geinspireerd heb.
      Ik eet niet meer zo streng suikerarm als destijds, bij vlagen laat ik het zelfs helemaal varen, maar ik heb er dan altijd spijt van. Ik krijg of last van mijn darmen, of last van uitslag op mijn handen of jeukende oogleden. Maar ik voel me er niet meer zodanig ziek van als eerder dat ik het streng uit de weg ga. Wel moet ik zeggen dat ik er momenteel weer meer op let. En goedkope koekjes op kantoor of die gratis dingen die bij de koffie gegeven worden sla ik altijd (oke, vrijwel altijd ;-)) af.

      Mijn keel is/was mijn zwakke plek. Holtes (hooikoorts) ook, maar vooral keel. Als ik goed op mijn voeding lette kon ik dat in toom houden. Maar dat was bijna niet meer te doen. Vorige winter behoorlijke keelontsteking gehad. Van antibiotica heb ik me heel ziek en slecht gevoeld. Ik heb nu in elke amandel een spuit gekregen van de huisarts en nog geen opspelende ontsteking weer gehad. Beetje ingewikkeld om de werking uit te leggen, dat kan ik per mail doen als je wilt.

      Dan heb ik ook gemerkt dat als ik zelf dingen maak waar ik suiker in verwerk, ik daar niet zoveel last van heb, dan van kant-en-klaar dingen. Dus er zal ook nog een ander ingrediënt zijn wat bij mij opspeelt. Het stelt me in ieder geval gerust dat ik in sommige producten wel suiker kan verwerken. Suiker is namelijk een goed conserveermiddel. Ik kan suiker beter verdragen dan ongeveer 3 jaar geleden, maar ik blijf gematigd hiermee en ik vind het nog steeds van belang om er spaarzaam mee om te gaan. Helemaal naar kinderen toe.

      Wat fijn om te horen dat je zoveel verbetering merkt! Als ik op mijn eigen ervaring afga, zul je na verloop van tijd (jaren?) weer gematigd suiker kunnen eten. Maar waarschijnlijk dat je dat beperkt tot verjaardagsfeestjes e.d.

      Hartelijke groet,
      Anita

      Verwijderen
    2. Nou wat fijn Anita dat je zo uitgebreid antwoordt!! En wat een verhaal over je amandelen: lijkt me pijnlijk! Bij mij zijn het alleen mijn holtes, welke chronisch ontstoken zijn door een allergische rhinitis. Grappig dat je meer last hebt van producten met suiker erin dan wanneer je zelf iets maakt met suiker erin.

      Ik ga gewoon nog even door en wie weet kan ik het straks ook minder streng doen: geeft hoop! Dank nogmaals.

      Verwijderen
  9. Een boor in inderdaad geweldig. Van de restjes kun je altijd ananas azijn maken 😉. Hier gaat de ananas altijd in 1 keer op en wordt er echt om het laatste stukje gevochten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ananas azijn?! Dat is nou weer nieuw voor mij :-)
      Ik hoor het meer, dat er in sommige huishoudens gevochten wordt om de ananas :-)

      Verwijderen
    2. http://www.smulweb.nl/recepten/959479/Ananasazijn?print
      Ik heb dit Recep wel eens gebruikt en het lukte 😀.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!