In mijn Maandagse Motivatie beloofde ik eerder dat ik een paar van mijn favoriete recepten / gerechten zou delen. Vandaag heb ik de bolognesesaus voor jullie uitgeschreven. Een klassieker en favoriet van velen.
De maand november is bij het FlyLady-systeem de maand waarin je leert om spaarzaam en voedzaam te koken. Je voorraadkast op orde. Weekmenu maken. Koelkast gevuld. Je vriezer gevuld. Aanleren om boodschappenlijstjes te maken. Hoe en waar haal je de beste voordeeltjes. Werken met een boodschappenbudget.
Sinds ik opgeruimder, eenvoudiger en minimalistischer leef, heb ik ook mijn kookgewoontes aangepast. Ik leerde heel veel seizoensgroentes kennen en te verwerken in een gerecht. Ik leerde om met restjes een maaltijd in elkaar te zetten. Ik leerde om zonder zakjes en pakjes te koken (om vervolgens mijn keukenlade vol te hebben met het hele alfabet aan kruiden en allerlei losse basisingrediënten :-D ).
Wat een verrijking is het om zelf je eten te maken van basisingrediënten!
Het recept voor de klassieke Bolognesesaus
bron: Paolo's foodblogIngrediënten (4 / 5porties)
• 2 winterpeen, snijden in plakjes en/of blokjes
• 4 stengels bleekselderij, snij in plakjes
• 1 grote ui of 2 kleine, fijn gesnipperd
• 400-500 g rundergehakt
• voor de liefhebber en als je eraan kunt komen: gebruik er 200 g kalfsgehakt bij.
Het totaal blijft 400-500 g, dus dan zou je bijvoorbeeld 300 gr. rundergehakt en 200 g kalfsgehakt kunnen gebruiken = totaal 500 gr.
• 150 ml witte wijn (optioneel)
• 2 blikken gepelde tomaten
• 1-2 blokjes runderbouillon*
• peper
• zout
• olijfolie
• scheutje melk
Zo maak je de Bolognesesaus
1. Snipper de ui, schrap de winterpeen en snij in plakjes en/of blokjes. Snij de bleekselderij in kleine plakjes
2. Verhit olijfolie in een grote braadpan en voeg het rundergehakt (en eventueel kalfsgehakt) toe en bak het totdat het vlees gaar is. Rul het gehakt door regelmatig met een houten lepel te roeren. Breng het geheel op smaak met wat peper en zout.
3. Voeg de groentes aan het gehakt toe. Bak nog ongeveer 10 minuten op laag vuur, zodat de groenten zacht worden.
4. Schenk de witte wijn erbij, of laat dit achterwege. Laat alles rustig koken op laag vuur tot het vocht is ingedampt. Doe een deksel op de pan, zodat je gerecht ongestoord kan sudderen.
5. Voeg de tomaten toe. Verkruimel het bouillonblokje en voeg dit ook toe.
6. Breng het geheel aan de kook en laat de saus inkoken. Vergeet ook niet om regelmatig te roeren om aanbranden van de saus te voorkomen. Op het laatst kun je nog een scheut melk door de saus roeren.
Deze saus wordt het lekkerst als het op laag vuur kan sudderen. Mag gerust 2 uur sudderen. In de oven kan ook op 150 graden (Celsius). Of in de slowcooker.
Serveer met spaghetti en strooi er geraspte kaas over.
Pasta's koop ik vrijwel altijd biologisch, vanwege de goeie kwaliteit van de tarwe *(en onbespoten tarwe). Ik heb geleerd van een Italiaanse Nonna op instagram om een flinke theelepel zout in het kookwater te doen. Zout geeft smaak aan pasta.
Warme groet,
Anita
*dit is een affiliate link en verwijst naar DeOnlineDrogist. Ik doe het gros van mijn boodschappen in een stenen winkel, maar deze online drogist heeft een vrij groot assortiment bio producten, ook reformartikelen, ongeveer een keer per maand doe ik een grotere bestelling.
Geen opmerkingen
Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!