Slechts 5 ingredienten Vegetarisch

Winactie is gesloten

Op basis van een zoekopdracht (welke weet ik niet meer - het zijn er zoveel :-D ) vonden zowel de online boekenverkoper als de bibliotheek dat ik beslist ook boeken over koken met slechts 5 ingrediënten interessant moest vinden. Nou, als de zoekmachine dat voor mij uitgezocht heeft, zal het wel kloppen nietwaar ;-). Wie ben ik dan om dat in twijfel te trekken. Jamie Oliver sloeg ik over (die heeft ook eentje over 5 ingrediënten) om duistere niet nader te verklaren redenen, maar in plaats daarvan ging ik voor Slecht 5 ingrediënten - vegetarisch.


Dit is niet de cover van het boek, maar een foto-collage van de gerechten
die ik zelf maakte uit het boekje. 


Wat ben ik enthousiast over dit boekje! Ik heb nog nooit zoveel gerechten geprobeerd uit enig kookboek als uit dit handzame kookboekje alleen. Het bevat een keur aan eenvoudige, maar smaakvolle gerechten. Alles met simpele verse basisproducten en met maximaal 5 hoofdingrediënten.

Het boekje Slechts 5 ingrediënten vegetarisch is opgebouwd uit de hoofdstukken:
soepen en salades
doordeweekse maaltijden
gezonde keuzes
eten met vrienden
nagerechten

Voor de liefhebber vind je voor in het boek ook een weekplanner met een bijpassend boodschappenlijstje. Ik weet dat er heel veel mensen zijn die werken met een weekmenu. Een weekmenu helpt je om gericht boodschappen te halen en geen eten te laten verpieteren in de koelkast. Zelf werk ik niet met een weekmenu. Ik heb een biologisch groenteabonnement en ik maak gerechten met de groente die ik daar van krijg. Dat bekijk ik per dag of per twee dagen, maar ik kan er ook best mee wisselen omdat biologische groente lang houdbaar is. Sommige groente snij ik en vries ik in.

Door op deze manier te koken ben ik veel creatiever geworden met mijn gerechten. Maar het maakt me ook flexibeler. Ik probeer er voor te zorgen dat ik altijd prei, paprika en bleekselderij in de vriezer heb. Zo kan ik met de verse groente die ik krijg vrijwel altijd een maaltijd samen stellen.

Zo werkt het principe van het boekje Slechts 5 ingrediënten - vegetarisch ook, maar dan nog net een stapje beter en mega veel lekkerder. Mega lekker vega!

Niet alles in dit boek is een volwaardige maaltijd. Als je de hele dag op een bouwput gewerkt hebt, dan heb je waarschijnlijk niet genoeg aan deze gerechten, maar ik schat zo in dat er weinig vegetarische bouwvakkers zijn; voor kantoorlui zoals ik is dit ruim voldoende.

De gerechten uit dit boek vul je aan met aardappels, pasta of rijst. Daar kun je over vallen, net als over de items die je uit de voorraadkast gebruikt, zoals bloem, ui, olie, ei.  'Ja hé, zo kan ik ook met 5 ingrediënten koken!', maar daar val ik niet over. Daarvoor is dit boekje veel te leuk.

Wil je leren om creatief om te gaan met wat je in de (koel)kast hebt liggen? Leren om met 1 of 2 groentes een maaltijd te maken? Wil je vaker vegetarisch eten, maar kom je niet verder dan vleesvervangers? Dan is dit boekje echt een aanrader. De gerechten zijn simpel, goedkoop en als vanzelf wil je alleen maar de beste ingrediënten gebruiken. Niet vergeten om ook je voorraadkast goed gevuld te hebben!

Oh ja, en wat ik ook zo fijn vind aan de nagerechten in dit boekje: de meeste zijn zonder chocolade! Dat vind ik namelijk nog wel eens een domper van veel suikervrije of zelfgemaakte desserts; dat het zo vaak met chocolade is. In dit boekje bijvoorbeeld een aardbeien-lavendeltoetje. Of een karamelpuddinkje met kokosmelk.

Omdat ik zo enthousiast ben over dit boekje mailde ik de uitgever of ze misschien een exemplaar voor mij hadden om te houden en misschien ook eentje om weg te geven? Ze stuurden mij twee exemplaren, eentje Vegetarisch en eentje Slank. Oh, dilemma! Want die Slank versie wilde ik natuurlijk zelf ook eerst proberen en ik wilde juist graag de Vegetarisch met jullie delen! Dus heb ik er zelf eentje bij gekocht.

Ik geef dus 1 exemplaar van Slechts 5 ingrediënten Vegetarisch weg. Als je graag kans wilt maken, laat het dan in de reacties weten. Mij een mailtje sturen mag ook : anitasdagboek[@]gmail.com
Zaterdagochtend 11 november maak ik de winnaar bekend.

Je hoeft er verder niet zoveel voor te doen wat mij betreft. Het zou leuk zijn als je mij volgt op facebook of zo, maar het hoeft niet perse. Als je hier nieuw terecht komt en je wil mij volgen, dan kun je vooral berichten verwachten over onderwerpen als financiële bewustwording, meditatie, zelf maken, natuur en persoonlijke ontwikkeling.

De uitgever waar ik de boekjes van kreeg vind het vast ook wel leuk als je hun volgt op facebook. Er zijn meer boekjes in de serie Slechts 5 ingrediënten.

Wil je niet wachten op de uitslag en je wilt gelijk het boek bestellen? Dat kan via bol.com. Het boek kost maar een tientje. [affiliate link - als je hier bestelt krijg ik een kleine commissie. Het kost jou niks extra].

Hier onder een paar voorbeelden van wat ik uit het boek gemaakt heb:


Hier boven: gesmoorde prei met balsamico. Zo simpel! Zo smaakvol!



Hier boven: spaghetti, verse tomaten, mozzarella. Mozzarella kun je heel goed invriezen, samen met verse tomaten heb je zo weer iets lekkers op tafel. Ik doe er ook wel eens uitgebakken spekjes door. 


Hier boven: Griekse groenteschotel met drie kleuren paprika, (verse) tomaten en feta. 



Hier boven: rode bieten crumble met zachte geitenkaas. Ontzettend lekker!! Weer eens een andere manier om rode bieten klaar te maken. 



Dessert: meringeurol met abrikozen. 
Ik hou van een ander gerecht vaak eiwit over, wat ik invries. Maar ik had er nog nooit een goeie bestemming voor gevonden. Nu wel! Dit was mijn eerste poging om meringue te maken. Het is niet helemaal gelukt, maar ook niet mislukt. Erg smaakvol. 







25 opmerkingen

  1. Wat leuk dat jij de uitgever hebt gemaild. Ik waag graag een kansje als echte veggie.
    X Es

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik wil graag ook meedoen, maar niet voor mijzelf, heb genoeg kookboeken.
    Ik wil het boek geven aan Esther, zij eet altijd vegetarisch en kan lekker variëren.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Superleuk! Ik eet vega en ben soms wat inspiratieloos geworden door de jaren heen.. Dus ik doe mee.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je meedoet! Hopelijk komt er weer wat inspiratie naar je toe.

      Verwijderen
  4. Wat leuk, ik doe graag mee. Mijn dochter en schoondochter zijn vegetariër en zelf gaan we steeds minder vlees eten. Ik kan dus wel wat inspiratie gebruiken. Ik heb ook al eens zo'n boekje (een andere) ingekeken, ziet er leuk uit!
    Groetjes, Marijke

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Klinkt goed, ik doe graag mee, groet Annelies V.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat ontzettend leuk. Graag doe ik mee. We eten af en toe vegetarisch, maar ik zou vaker vleesloos willen eten. Alleen kan ik het zelf niet verzinnen wat je dan het beste kan koken zodat je toch al het goede binnen krijgt.
    De falafel en de linzencurry worden op een gegeven moment ook wel saai.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk dat je meedoet! Klopt, op een gegeven moment dat heb je de variaties met bonen wel allemaal gehad :-)

      Verwijderen
  7. Antoinet swiebel28 oktober 2017 om 11:27

    Ik doe ook graag mee. Ben door alleenstaande moeder van 3 erg bewust bezig met gezond maar budget vriendelijk koken en doe dit 4 dagen in de week vegatarisch. Ik ben erg nieuwsgierig naar dit boekje nu. Ik volg zowel jou als de uitgever nu in de hoop meer van dit soort tips voorbij te zien komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een leuk bericht Antoinet! Met zorg iets op tafel zetten wat je kinderen vervolgens ook opeten kan een hele uitdaging zijn. Helemaal als het binnen budget moet blijven. Ik denk dat je zeker wat aan dit boekje zal hebben. Ik heb op dit blog een label 'recepten' of 'koken/bakken'. Misschien dat je daar al iets van je gading kunt vinden. Ik plaats regelmatig hier een recept. Met de jaren zijn ze steeds eenvoudiger geworden, maar wel voedzamer.

      Verwijderen
  8. Reacties
    1. Leuk Su! Op zaterdag 11 november maak ik de uitslag bekend.

      Verwijderen
  9. Dat lijkt mij een leuk boek! Ik kook zelf amper, maar mijn moeder en broer wel vaak. Ze gaan steeds meer op de vegetarische toer (en ik toer dus mee ;-)). Dit boek biedt hen denk ik veel inspiratie! Dus ik loot graag mee.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Wat leuk dat het boek zo in de smaak valt bij je. Heerlijk als je er ook werkelijk veel recepten uit kunt en wilt maken.
    Fijne avond,
    liefs,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Een mooi boek, doe graag mee ☺

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Zou hier zeker welkom zijn. Ik probeer de dagen dat we vlees eten te beperken, maar tot nu toe is de familie nog niet echt enthousiast over de alternatieven die ze voorgeschoteld krijgen ��

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, hier krijg ik ook wel eens commentaar: eten we nu al weer vegetarisch?! Hier lijkt het maximum aantal dagen zonder vlees 4 te zijn, daarna begint de roep van de carnivoren weer.

      Verwijderen
  13. Lijkt me allemaal, als ik zo de ingredienten lees, heerlijk. Wij eten regelmatig vegetarisch en heb daardoor al heel veel recepten dus doe ik niet mee. Heeft een ander weer meer kans.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat is heel attent van je! Zo heb ik jouw gerecht met aubergine, tomaat en mozzarella aan mijn repertoire toegevoegd. Ook makkelijk om op vakantie te maken.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!