Herfst: laat het los

Ik ben in een wat eigenaardige stemming deze week. Misschien al sinds we terug zijn van vakantie. Alles moet weg namelijk!Het is net of ik nu pas begrijp wat opruimen is. Of het is gewoon weer een diepere laag van besef, dat is ook heel goed mogelijk. Of het is De Overgang waar ik in zit, waarbij ik me bij steeds grotere vlagen van nergens of niemand iets aantrek. Nog aannemelijker.

Stapels papier de deur uit. Tassen en kliko’s vol! Al twee keer naar de kringloop een partij spullen gebracht. En het opvallende was dat het vrijwel alleen maar om spullen ging die wij zelf zomaar een keer gekregen hadden. Omdat ik ‘ja, dankjewel’ zei of omdat we het ergens gratis bij kregen, voordat ik 'nee' kon zeggen. En ik bedacht: het spul komt makkelijker het huis binnen, dan dat je het er weer uit krijgt!

Heb mijn kledingkast uitgezocht en dat terwijl ik dacht dat er niks meer te ruimen viel. Hup naar de kringloop of ruilwinkel. Ik ga het ook niet meer te koop aanbieden, zelfs niet dat ene mooie rokje, het is me allemaal teveel moeite voor een geringe opbrengt.
Ik heb massa's verkocht via MP de laatste jaren. Op het hoogtepunt, toen ik spaarde voor onze keukenrenovatie, kreeg ik aan het eind van het jaar van MP een overzicht: ik had voor €4000 verkocht. Ik sleet echt alles aan mensen. Ze kwamen de deur niet uit voordat ze een kindershirtje van €0,50 hadden gekocht. (ik moet nog wel eens aan die arme vrouw denken).
Ik was toegewijd om meer geld over te houden, heb er enorm veel tijd in gestoken. Van sommige acties vraag ik me nu wel af of het de beste besteding van mijn tijd was (zoals een shirtje van 50 ct) het gaat ten slotte ook altijd weer ergens anders ten koste van. Meestal was dat mijn tijd, mijn rust of de kinderen.

Dus nu vind ik het wel even best. De tijd die er in gaat zitten is het me nu even niet waard. Bovendien
heb ik nog amper waardevolle spullen. En ik merk dat ik het zelfs niet erg meer vind om kleding die ik voor de kinderen nieuw gekocht heb en gedragen is, gratis door te geven aan een ander of aan de kringloop. Veel plezier ermee. Hebben wij ook gehad.

Ik had nog een computer die best €25 zou kunnen opleveren. Heb ‘m drie keer verkocht en werd tot drie keer toe niet opgehaald. Toen vond ik het wel genoeg. Ook kringloop.
De keukenkasten uitgedund, ongemerkt komen daar spullen in waar je zelf niet om gevraagd hebt. Weg ermee.

Op social media hou ik vaker mijn mond dicht, want ik wilde dan toch vaak weer weten of er iemand was die weer op mijn reactie had gereageerd.  Ik besteed mijn tijd gerichter aan de stukken die ik wel wil schrijven.

Ik was zat van een paar kamerplanten, maar vond het sneu om ze weg te doen want de man had ze gekocht en een levende plant in de kliko gooien krijg ik niet over mijn hart. Dus die zijn ook naar de kringloop verhuisd. Ik heb ze vergeving gevraagd en een goed leven gewenst.

Na die planten zei mijn man dat hij ook nog wel wat kon noemen waar hij zat van was! De lampen. Snap ik. Twee staande lampen, 10 jaar geleden als ‘tijdelijk’ gekocht voor €6 per stuk ofzo bij de ikea en nu staan ze er nog. En een oude staande lamp van mij die volgens de man stroom vreet en waarvan het leeslampje het nog nooit gedaan heeft. Tenminste niet sinds de man bij mij is.
Ik zei: zoek maar wat uit op internet.
Kon me allemaal even niks schelen, ook de prijs niet. Hoewel, op het laatst wel hoor. Hij zocht wat uit, ik bekeek het van een afstand zei ‘best’ en ‘bestel maar’. Hij zei ‘er is een serie van: staande, wand en tafel’.
‘Vin’k ook goed,’ zei ik. ‘Bestel maar.’
De man wist niet hoe hij het had. Hij zal wel gedacht hebben : snel bestellen voordat het moment weer voorbij is ☺
Zo’n soort bui dus.

Ik heb zelfs van de week serieus overwogen om ons huis te verkopen en een grotere verderop in de straat weer te kopen. Ons huis moet net zo opgeknapt worden als dat andere huis. Net als daar moet ook hier de tuin opgeknapt, de slaapkamers vernieuwd en de zolder afgewerkt worden. Konden we net zo goed dat geld en die tijd in een ander huis steken waar meer tuin is, waar meer plek is voor een eethoek, een grotere oprit, al plek op zolder voor een healingpraktijk en een bijkeuken waar je via inpandige garage in kunt komen. Maar dat idee ga ik toch maar niet serieus oppakken. Teveel gedoe.
Nogmaals: zo’n soort bui dus.

Want. De herfst komt er aan! Het is tijd om zaken te laten verwaaien. Dingen los te laten die je niet mee wilt nemen de winter in. De vruchten oogsten, conserveren en consumeren. Al het overtollige kan weg!

Herfstige, opstandige groet ;-)
Anita12 opmerkingen

 1. Bij mij kriebelt het ook al. Ik ben veel meer van de herfstschoonmaak dan van de voorjaarschoonmaak. Maar ik heb nog even geen tijd, ik moet/mag/wil assisteren bij maar liefst twee verhuizingen de komende zes weken... Ik mag wel helpen met organiseren en opruimen bij degenen die kleiner gaan wonen, dat vind ik leuk. En daarna is mijn eigen huis aan de beurt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Verhuizen bij een ander werkt toch altijd net iets prettiger dan voor jezelf :-).

   Verwijderen
 2. Hahaha, ik heb smakelijk om je stukje zitten lachen. In eerste instantie zat ik nog instemmend te knikken over dat opruimen (heb ik ook), totdat het stukje over de lampen kwamen (ook nog tot op zekere hoogte herkenbaar) en toen het huis.......lol! Ok, dat huis is net een brug te ver, maar verder heb ik ook al vanaf de vakantie last van opruimeritis. Nadat ik het boek van Marie Kondo had gelezen. En dan was ons huis al best leeg maar blijkbaar valt er toch nog te ruimen. Zelfs de computers (en telefoons) moeten er aan geloven want ik ben voor het eerst van mijn leven fotoboeken aan het maken. Het moet van de computer af, netjes in een mooi en beperkt boek en dan klaar! Bestanden opgeruimd, boeken opgeruimd, ook al twee keer naar de kringloop gereden. Gelukkig maar dat de herfst net pas begonnen is want ik ben voor mijn gevoel nog lang niet klaar ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu steek je mij aan met fotoboeken! Die staan ook al zoooo lang op mijn lijstje. Ik heb in bakken al wat geprinte foto's, maar niet gesorteerd. Ik zat serieus deze week te denken: hoppa gooi allemaal maar weg (en dus ook weggegooid geld) en begin maar van voren af aan en dan in een keer goed.
   Jaaa, zou zomaar kunnen gebeuren in deze bui ;-)

   Verwijderen
 3. Hihihi herkenbaar hoor en laat het er maar gewoon zijn! ;) Ik ben ook gestopt om te verkopen op MP...om dezelfde reden. Pfff...inpakken en versturen...soms wel 20 minuten wachten bij de post...voor 3.50! Nee...ik brei liever ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ach, hou op! Precies dat: voor €3,50 ben je een halve ochtend in de weer. Je kan nog meer geld besparen door twee keer géén pak koek te kopen.
   Het heeft zijn doel gediend, denken we dan maar :-)
   En ja, ik brei ook liever ;-)

   Verwijderen
 4. Heel herkenbaar!Ik ben ook bezig met opruimen en weg doen. Ik heb geen zin om alles via Marktplaats te verkopen. Maar volgende week zaterdag hebben wij hier een rommel-voortuin-markt. Ga ik in de voortuin of op de stoep mijn spulletjes verkopen. Wat dan niet weggaat, gaat naar de kringloop.
  Een andere grote huis zou ik wel willen, alleen dit is een huurhuis en eigenlijk wil ik niet verhuizen. Tenzij ik de Oudejaarsloterij win...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik moet ook maar niet verhuizen, teveel stress uiteindelijk. Ik hoop dat de rommelmarkt je nog wat oplevert.

   Verwijderen
 5. Haha en ik maar denken dat het de nesteldrang is, is het gewoon de herfst ;-) Ik ben de laatste tijd ook zo lekker aan het opruimen. En hoewel ik er net zo'n hekel aan heb als jij, heb ik toch nog wat spulletjes op marktplaats gezet. Maar ik moet mezelf er wel toe zetten, want je bent er veel tijd aan kwijt, terwijl het maar weinig oplevert. Ik blijf nog even proberen en anders gaat ook alles zo naar de kringloop.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. De bezem er door! Af en toe is dat echt nodig want je kunt niet alles vergaren. Dat heb ik met breimachine's tot ergernis van de zoon. Ik repareer en verkoop af en toe 1 maar er moeten wel veel op voorraad zijn voor de sloop die veel plaats in nemen, soms heel soms denk ik wel eens gooi ze er uit maar het is zo leuk om te doen. Kost ook veel tijd. Een ander huis zou ook fijn zijn dan passen ze er niet meer in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vaak erger je je meer aan de rommel van een ander, dan aan die van jezelf. Met een ander huis lossen sommige problemen zich vanzelf op. Maar ja, je krijgt er ook weer nieuwe bij.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!