Een volkstuin aan huis

Had ik al verteld dat ik in de achtertuin een moestuin ben begonnen?
Een of twee jaar geleden hadden een vriendin en ik het idee om samen een volkstuin te nemen. Dat leek ons bij nadere bestudering misschien toch niet zo'n goed idee vanwege te weinig tijd.
Maar sinds dit voorjaar heb ik in de achtertuin een groot stuk grond omgespit. Het speelhuis is verkocht en ik heb het hele stuk gazon dat er nog lag omgespit. Een moestuin in de achtertuin is veel praktischer dan eentje op een complex. En we hebben wel de ruimte. Min of meer.


Wat is dat leuk om een moestuin bij huis te hebben! Er is gewoon altijd wat te zien en wat te doen (niet alsof ik verder niks te doen had, maar toch). Mijn tuin is best eenvoudig, met opzet probeer ik om al te ambitieuze plannen van mezelf te beteugelen.  Aardappelen zijn dankbare groeiers, zonder al te veel werk. Ook heb ik peulen gezaaid. Een paar aardperen. Rode biet heb ik gezaaid, maar dat wordt niks vermoed ik. In de border staan japanse wijnbes, braam, framboos en druif. De kinderen wilden graag een vijvertje met vissen. Die zit onder het net achter de boom. Ik heb een speciekuip ingegraven (budgettip: koop niet bij het tuincentrum een vijverkuip, maar ga naar bijv. de Gamma, daar kun je een speciekuip kopen voor ca. 8 euro. En die kuipen zijn allemaal rond en zwart, soms is alleen de prijs het verschil!).


In aparte bakken heb ik sla gezet. Sla zet ik maar niet meer in de volle grond, want dan roepen de slakken tegen elkaar 'aan tafel!'

Bovenste bak: kleine plantjes gekocht. Spikkelsla en gewone sla.
Onderste bak zijn de gekweekte zaadjes van de AH. 


's Avonds loop ik even rond mijn tuintje en denk aan de raad van oude mannetjes. Het advies van mijn oom 'Als je elke dag even door de tuin loopt en de slakken wegplukt, nou, dan kom je al een heel end zonder bestrijdingsmiddelen.'  En de man van het volkstuin complex die zei dat je kleine plantjes beter niet kunt bewateren, want dan gaan ze oppervlakkig wortels vormen in plaats van diep in de grond. En dan geef ik toch mijn kleine kiemplantjes water en denk dat ik het beter weet :-).  En dat mag, want het is lekker mijn tuintje.

aardappelen

aardpeer

het voordeel van foto's maken: het lijkt een kleine idylle!Kater Indy is altijd goed gezelschap voor me. 


Lieve groet
Anita24 opmerkingen

 1. Wat heerlijk dat je tuin zo groot is dat je kunt moestuinieren. Het ziet er hartstikke goed uit allemaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als reincarnatie bestaat en ik iets te kiezen heb, wil ik in mijn volgend leven graag een kat zijn.
  Bij lieve baasjes. Dat wel. Met een tuin.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik weet het. Ik zeg wel eens 'I wish I was my cat'. Maar dan wel bij lieve baasjes.

   Verwijderen
 3. Heerlijk, zo'n klein paradijsje in je achtertuin! Prachtige kat heb je, wat ligt hij er heerlijk bij!
  Groetjes, Marijke

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik geniet erg van mijn moestuin, hoewel de tuin in z'n algemeenheid maar een wildernis is. Door er een foto van te nemen kijk ik er heel anders tegenaan.
   Indy is een prachtkat. De meest goedmoedige kat die ik ken.

   Verwijderen
 4. Straks lekker aardappeltjes uit eigen tuin. Annemieke van Deurzen doet dat ook maar dan in het groot, heb je daar wel eens gezien. Ze heeft ook een kat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Pas sinds kort lees ik bij Annemiek's mijmeringen. Leuk blog met eindeloos veel weetjes.

   Verwijderen
 5. Heerlijk een eetbare tuin en ook hier worden dit jaar de bietjes niks...zal wel geen biet'n jaar zijn. Vorig jaar deden ze het geweldig....
  En aardperen ben benieuwd of ze bij jou gaan bloeien, op klei (hebben wij) doen ze dat niet zo snel en ik vind nou juist de bloem zo mooi...
  Suc6 en smulze
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Ik ben benieuwd naar de aardperen. Hier ook klei, met wel een opgehoogde laag aarde er over.

   Verwijderen
 6. Sperziebonen zijn ook prima te kweken in kleine tuin want je kan met bamboestokken vrij simpel klimconstructie maken, dan neemt het weinig ruimte in.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sperziebonen, die hebben mijn ouders ook een keer gehad. Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat mijn moeder wel een beetje zat van al die bonen was.

   Verwijderen
 7. O, wat heerlijk, een moestuin bij je huis! Ik vond het lastig hoor, een moestuin op een volkstuincomplex; 2,5 kilometer fietsen met blubberlaarzen, met gereedschap, met groenten... Bij je huis is ideaal! En wat ziet alles er mooi uit! Aardbeienplanten zijn voor de meisjes ook heel leuk (en lekker!), misschien afdekken voor extra warmte en om te voorkomen dat wat al te enthousiaste tuinbezoekers ze opeten. Aaaah, dan krijg ik nog steeds de moestuinkriebels... En Indy, wat een leukerd!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben ook wel blij dat mijn vriendin en ik afgezien hebben een volkstuin. Ergens lijkt het me wel leuk om ook mensen te treffen, maar ik begreep dat het vooral ook veel gezeur is onderling.

   Verwijderen
 8. Goed idee! Een moestuin aan huis is zo leuk en mooi - vooral met wat eetbare bloemen erbij. Veel plezier met je moestuin!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Toevallig! Heb net een blog zitten typen over mijn tuin. Vol slakken....

  Groet,
  Conny
  papillon60.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zijn jouw slakken nu ook nog klein? Vorig jaar heb ik de slakken maar hun gang laten gaan, toen hebben ze zich tonnetje rond gegeten. Nu zijn het nog kleintjes.

   Verwijderen
 10. Waar laat je dan die weggeplukte slakken ???

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Achter ons huis loopt een grote sloot, ik gooi de slakken over de schutting richting de sloot. Klinkt wel een beetje cru hè?

   Verwijderen
 11. Zelf heb ik alleen wat plantjes op het dakterras staan maar het is een geweldig gevoel om je eigen groenten te plukken. Kerstomaatjes deden het vorig jaar bijzonder goed bij mij. En veel goedkoper dan groenten uit de winkel.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik weet dat een moestuin aan huis ideaal is. Jaren heb ik alles verbouwd maar nu alleen nog sla, aardbeien, frambozen en kruiden. Heb een stuk nu ingezaaid als bloementuin en daar geniet ik ook van.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Oh wat heerlijk zo'n moestuin aan huis! Ik ben al blij met mijn moestuin in bak :) Zo rustgevend!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nou wat een heerlijke moestuin hen je daar, super!! Mijn 12 pas geplante slaplantjes in bakken zijn allemaal opgegeten, snik.... Nou ja, op eentje na dan ;-).

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!