Voorjaarsschoonmaak: een nieuw begin

Sinds ik in 2011 begon met het project Een Kastje per Dag en mijn leven eenvoudiger ging inrichten heb ik al héél wat opgeruimd. In verschillende opruimrondes ging ik door mijn huis en mijn leven.

Dat opruimen doet iets.
Het brengt steeds weer iets nieuws bij me teweeg. Ik kom spullen tegen die ik voorheen nog wilde vasthouden, nog niet kwijt wilde. Nu kijk er er naar en voel dat ik er wel zonder kan. Ik voel dat ik een frisse start wil maken. Opnieuw beginnen of de draad weer oppakken waar ik 'm verloren ben. Mijn rode draad.
Zo begin ik steeds meer de zin van een traditionele schoonmaak te zien.
En steeds meer zie ik de vergelijking met de natuur. Opruimen is het natuurlijke proces van de seizoenen. In de winter koesteren we ons in de warmte van ons hol. Omringen ons met spullen, want wie zegt dat het weer het toelaat om naar buiten te kunnen?

Uit ons hol.

Dan komt de lente en gaan we meer naar buiten. Dieren kruipen uit hun hol, knoppen komen aan de bomen, bollen steken hun blaadjes uit de grond. Het leven gaat zich meer buiten afspelen. Dan moet het huis licht zijn, geen achterstallig werk hebben, makkelijk te onderhouden zijn.
Volgens mij is zo'n traditionele voorjaarsschoonmaak zo gek nog niet. Vooral de wetenschap dat de natuur in het voorjaar altijd weer iets nieuws aan mij aandient, stelt mij gerust en zorgt dat ik minder moeite heb om spullen weg te doen.
In de Happinez van juni 2014 staat een artikel over space clearing. Over hoe een ruimte energie opneemt en afgeeft. Door straling van mobiele telefoon of computer, energie van de aarde, van de vorige bewoners èn van jezelf. Deze energie kan zwaar of licht zijn. Je kunt een ruimte zuiveren door bijvoorbeeld schalen met natuurzout in de hoeken van een ruimte te zetten (door het toilet spoelen na 24 uur), muziek te maken, kristallen neer te zetten of wierook te branden.
De hoeken in mijn huis worden vaak vergeten, maar het is belangrijk om ook de hoeken schoon te houden, anders voelt de ruimte steeds kleiner aan. Wanneer ik met stofzuiger of de plumeau de randen van het plafond bij langs ben geweest, voelt de kamer opeens groter aan.

Inspirerend èn stimulerend om door te gaan met opruimen!

Spullen, klaargezet voor de Vrijmarkt. Wat er over is, gaat naar de kringloop.


Warme groet,
Anita

12 opmerkingen

 1. Mooi beschreven ik ga mezelf ook een schoonmaakschop geven.....
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Herkenbaar wat slipt een huis toch stiekem weer snel dicht. Hup ramen open en laat de energie de ruimte binnen stromen.
  Heerlijk je inspireert me.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Lekker opruimen, geeft altijd een goed gevoel. Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn dat het zo goed gaat met opruimen .Mijn kamer voelt klein aan dus ik weet wel zeker dat ik met de hoeken aan de slag moet. Bedankt voor de inspiratie.
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zout staat hier het ganse jaar door in de hoeken, ze zijn voor mij ook de ideale meter voor vochtigheid in de lucht. Sedert een week of twee staan ze droog en zo besef ik nog beter, de winter is uit ons huisje.
  Ik zou ook nog verder kunnen kuisen, maar de agenda begint stilletjes vol te lopen, dus ga ik voor afwerken van bepaalde projecten. Altijd leuk om resultaten te zien verschijnen.

  De eerste week van de zomervakantie ga ik nog eens aan de slag. Benieuwd of de lente me dan nieuwe energie heeft geschonken.

  Groetjes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat bijzonder om te lezen....jij was dus al bekend met bakjes zout. Zo werkt het dus werkelijk: het zout is droog, de winter is vertrokken. Mooi beeld!
   Hier begint mijn agenda behoorlijk vol te lopen....elke keer probeer ik de afspraken te beteugelen, maar het blijft moeilijk.

   Leuk dat je langskwam!

   Verwijderen
 6. dit inspireert om ook weer aan de slag te gaan !!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb mijn huisje maanden opgeruimd, alles verkocht op een rommelmarkt 188 euro bracht het op , daar ga ik weer moestuinbakken van kopen, zo is de kring weer rond, ruimte bied ruimte , geniet ervan , liefs marion

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Dat is een mooie stapel met spullen. Hopelijk kun je het goed verkopen! Opruimen geeft inderdaad een opgeruimd gevoel!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!