Afke's Tiental stripkleurboek

Kennen jullie Afke?
Afke, van Afke's Tiental?
Och, wat vond ik dat mooi als kind. Ik denk dat mijn moeder mij er uit voorlas. Misschien heb ik het later zelf ook gelezen.

Eind 2014 is er een stripboek uitgekomen van dat beroemde verhaal over het arme Friese gezin van Afke en haar tien kinderen. Over hoeveel ze van haar kinderen hield en hoe ze in die tijd en omstandigheden overeind probeerde te blijven en liefdevol te zijn voor haar gezin.
Mijn ouders hadden het stripboek op de koffietafel liggen. De tekeningen zijn gemaakt door Dick Matena. Hij schrijft in het voorwoord waarom hij zo van de verhalen uit die tijd houdt. '[..] omdat de verhalen ongelooflijk warm en gevoelig zijn, zonder valse sentimentaliteit. De emoties waarmee gebeurtenissen zoals armoede en verlies worden beschreven zijn echt.[..]'
Dat is precies de reden waarom ik als kind zo hield van de boeken van W.G. van de Hulst.

Ik las achterin het stripboek dat er ook een kleurboek-uitgave van was en toen die zag liggen bij de boekhandel, nam ik 'm meteen mee voor mezelf.

Terwijl ik wat plaatjes inkleur, lees ik mijn kinderen er uit voor. En ondanks dat het verhaal circa 100 jaar geleden is geschreven, vinden mijn kinderen het prachtig en willen ze niet dat ik stop met lezen.
Dat toont toch wel de kracht van het verhaal.


Lezen gaat duidelijk sneller dan kleuren ;-)
Af en toe gooi er er een felle kleur tussendoor, want anders wordt het wel veel bruin, groen en grijs.


10 opmerkingen

 1. Wat leuk!! Heb je de film gezien over oooo, hoe heet ze ook alweer, de schrijfster? Die vond ik vrij deprimerend, ben toch wel erg blij dat ik het hier en nu leef. Enne, alles is goed, het behoorlijk in de rats gezeten, alle scenario's van achter naar voor uitgekauwd, maar gelukkig is het het beste van allemaal. Zucht.... xxx

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nienke van Hichtum.
   De film heb ik gezien. Ik kan me een scène herinneren waarin Nienke (pseudoniem van Sjoukje) door artsen met shocktherapie werd behandeld tegen depressiviteit. Terwijl zij vooral gefrustreerd was doordat ze beperkt werd als vrouw in haar ontwikkeling. Dat zorgde wel voor een knoop in mijn maag.

   Verwijderen
  2. Ja, dat is ook bij mij blijven hangen. En hoe veel ze van haar man hield, en hij na verloop van tijd helaas niet meer van haar. Er is trouwens een documentaire gemaakt over (hedendaagse) shocktherapie, die lijkt me wel erg interessant. Je schreef dat je graag wilde weten wat ik las. Daar heb ik even op zitten broeden, hoe dat het makkelijkste te delen is. Want dat wilde ik zowiezo wel doen (doe ik trouwens al op Instagram, ik post een foto van het boek en vertel dan kort wat ik er van vind), maar ik had in m'n hoofd om dat op het einde van het jaar te doen. Maar dat lijkt best een lange lijst te worden... Kan me niet voorstellen dat iemand zin heeft om daar doorheen te ploegen! Dus heb ik de boeken van januari net gepost, op m'n blog, misschien zit er iets voor je bij. Met dank voor je inspiratie. :) Trouwens, wie kwam ik tegen bij de kringloop vandaag? Afke en haar tiental. En de Vliegeraar. :) O ja, ik ga het kleurboek van Afke maar niet aanschaffen. Heb nl twee boeken liggen waarvan ik maar liefst 1 tekening al gedaan heb. Dus... ;) Fijn weekend! x

   Verwijderen
 2. Leuk dat je het stipboek zelf in kunt kleuren! Dat lijkt me ook wel iets voor mij :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Superleuk!!!
  Nooit eerder gezien trouwens, een stripkleurboek :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is het eerste stripkleurboek voor volwassenen, dus het kan kloppen dat je zoiets nog niet eerder gezien hebt.

   Verwijderen
 4. Ow, wat ontzettend leuk zeg! Voor mijn studie heb ik het boek destijds ook opnieuw gelezen en wat je schrijft: kennelijk is het zo tijdloos dat het je gewoon weer boeit. Bijzonder!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Oh ja Afkes tiental. Dat was een geliefd boek. Bijzonder dat het nu een strip is geworden@

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Trouwens, ik ben weer meer aan het lezen, heerlijk. Ik had me voorgenomen dit jaar bij te houden wat ik lees. Gewoon, voor de leuk, om aan het einde van het jaar op m'n blog te zetten ofzo. Ik heb geen target wat ik wil halen, maar op de een of andere manier stimuleert het bijhouden wel enorm. Bijzonder hoe dat werkt. Anyway, Afke komt er ook bij, door jouw blogje heb ik er zo'n zin in! Groetjes, M xx

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!