Moestuin maandag ~ ama

Ongeveer vijf jaar geleden ontdekte ik de ayurveda. Ik zag een advertentie in een regionale krant voor een lezing over ayurveda. Over verschillende types mensen (kapha, pitta, vata) die elk een specifieke spijsvertering hebben. Deze verschillende types gedijen elk bij verschillende eetgewoontes.
Machtig interessant vond ik dat, want in mijn hoofd rolde al een tijdje de volgende vraag rond: waarom had mijn wederhelft overgewicht en ik niet, ondanks dat we hetzelfde aten. Waarom kon het gebeuren dat ik fit en vol energie opstond, om vervolgens na het ontbijt slaperig te worden.
Op een zondagavond ging ik naar de lezing, terwijl Michel thuis over de baby's waakte. Weliswaar zat ik bij de lezing, maar mijn gedachten waren ook nog thuis. Maar ik maakte driftig aantekeningen.
Een Indiër deed het woord in het Engels met een zwaar accent. Voor ons gemak, werd dit Engels vertaald door een collega - met iets lichter accent - die er naast zat. Eigenlijk heel komisch.

Ik ben niet van een specifieke stroming of van een bepaald dieet. Ik haal uit allerlei stromingen wat me aanspreekt. Biologisch, vegetarisch, witmeel arm, e-nummer arm, suikerarm, paleo. Maar de ayurveda heeft mijn grootste belangstelling.
Deze filosofie gaat niet alleen over voeding. Niet alleen voeding kan je energie geven, maar alles om ons heen is energie. Het zit in de lucht, in het water, in de aarde. Het zit in de dingen die we doen, het zit in planten, het zit in dieren, het zit in de contacten die we hebben met anderen.

Eerder schreef ik al over hoe koriander kan helpen bij hooikoorts.
Deze keer een ander kruid uit mijn inmiddels verpieterende - want veel te weinig tijd besteed aan de moestuin - kruidenhoekje: munt

Ama is de benaming voor een teveel aan afvalstoffen in het lichaam. Om je lichaam te helpen deze afvalstoffen af te voeren kun je het volgende drankje maken. 

Voor een halve liter thee:

Kook water.
Doe in een theepot, of in een thermos de volgende kruiden:
2 zwarte peperkorrels
halve theelepel venkelzaad
halve theelepel komijnzaad
twee dunne plakjes verse gember
twee/drie blaadjes munt
Giet er een half liter kokend water over en laat kort trekken.

Je kunt dit de hele dag door drinken.


munt (voor), koriander (achter)

De munt op de voorgrond ging eerst als een speer, maar nu haakt hij enigszins af. Mijn gebrek aan tijdsinvestering zal daar ongetwijfeld debet aan zijn.
De koriander is doorgeschoten, daar was geen houden meer aan. 
Hoeveel koriandersapjes ik ook maakte :-).

3 opmerkingen

 1. Leuk je interesse! Ik lees er ook veel over. De zaden van de koriander zijn heeeeeerlijk in/over een gebakken eitje. Dus lekker door laten schieten..
  Grappig mijn moestuinmaandag gaat over dille ganzert.nl X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anita,
  Dit lijkt me nou een goed idee, deze thee te zetten en te drinken. Ik ben helemaal geen theemens, maar hiervoor zet ik graag eens een extra pot. Misschien dat ik het dan wat meer ga waarderen, zeker als het nog goed voor me is ook...
  Fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Interessant! Je hebt me nieuwsgierig gemaakt... Ik ben ook geen theedrinker, maar de gedachte erachter spreekt me wel aan. Ik ga er eens wat meer dingen over opzoeken ;-)

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!