Het mysterie van de cream crackers

Het cream cracker mysterie
Er is iets vreemds gaande.
De cream crackers verdwijnen namelijk uit de schappen van de supermarkten. Eerst verdween het vakje van de patria crackers bij de ah en moest ik het doen met de euroshopper cream crackers. Speelde er weer een machtsspelletjes tussen leveranciers, fabrikant en ah? Was er een tekort aan grondstoffen?
Ik wachtte af.
Toen verdween ook de euroshopper cream cracker. Geen kaartje met 'dit artikel is tijdelijk niet leverbaar' of 'dit merk gaat uit het assortiment'. Nee, ze verdwenen geruisloos, het vakje werd opgeslokt door andere producten.
Even was er nog de uitwijk van de Jumbo, zij hadden tijdelijk het merk Barber in de schappen, maar ook daar was er op een kwade dag geen spoor meer van te bekennen. Van geen enkel merk of verpakking. Ze leken te verdwijnen in een groot gat. Alsof ze er nooit geweest waren.

Wat is hier aan de hand? Is er iemand die besloten heeft dat er in Nederland geen cream crackers meer gegeten mogen worden? Is er geen markt voor en was ik de enige afnemer? Dat kan ik me toch niet voorstellen. Niks lekkerder dan een dubbele cracker met kaas om die knagende trek te stillen.

Een rondje over het web leerde dat ik niet de enige was met dit probleem. Op diverse fora kwam ik de vraag tegen 'waar kan ik cream crackers krijgen?' Dus ook elders in het land stagneerde de aanvoer van cream crackers. Waar blijft het schip met de cream crackers!
Wat verder speuren leerde me dat de jacob's crackers in Liverpool worden gemaakt en dat deze fabriek lange tijd stil had gelegen wegens stakingen. Na het beëindigen van de stakingen zouden ze de vraag naar cream crackers niet hebben kunnen bijbenen. (Zie je wel: iedereen zit te springen om cream cracker! Kom onmiddellijk tegemoet aan de eisen van het personeel, ze zijn goud waard!)
Waar de fabriek van Patria staat heb ik niet kunnen achterhalen.
Maar nu alle uitvoeringen cream crackers uit de schappen verdwenen zijn, geeft me dat te denken. Zou er maar één cream cracker fabriek zijn? Komen al die verschillende merken uit die ene fabriek in Liverpool? Dat vind ik toch ècht onverantwoord. Zouden ze nooit van risicospreiding gehoord hebben?

Eureka
Opeens kreeg ik een ingeving. Een oplossing zo simpel dat ik niet snapte waarom ik daar niet eerder op gekomen was, maar ja, dat heb je wel vaker met zaken die eigenlijk heel logisch zijn.
Ik ging zelf cream crackers maken!
Tenslotte was er uit menig Britse keuken zo'n lekker krokant kaakje gekomen, lang voordat iemand bedacht daar fabrieksmatig iets mee te gaan doen.

Een tijd terug zag ik op de BBC een programma over de productie van etenswaren waarvan de naam allang niet meer de ingrediënten dekt. Volgens dat programma zit er in cream crackers al jaren geen cream meer, maar is de naam een soortnaam geworden en mag het daarom zo genoemd worden.

Het recept dat ik gebruikt heb, bevatte wel degelijk cream! Ik gebruikte slagroom en nog een restje mascarpone. De volgende keer doe ik alleen slagroom en maak ik de crackers iets platter.

Het recept komt van food.com en geeft ook linkjes naar de betekenis van de ingrediënten, bijvoorbeeld uit hoeveel procent vet heavy cream bestaat.

2 cups cake flour
1 teaspoon salt
1 1/2 teaspoons sugar
1 teaspoon baking powder
2/3 cup heavy cream


Preheat the oven to 350°F. (=175 gr. celcius)Use an ungreased cookie sheet.
Combine the flour, salt, sugar and baking powder in a bowl, stirring with a fork.
Slowly add the cream while continuing to stir; mix well until the dough holds together in a ball (if the dough is still too crumbly, add another tablespoon of cream).
Turn the dough onto a lightly floured surface and.
Roll it out to a thickness of about 1/8 inch.
Using a cookie cutter or a large drinking glass, cut the crackers into 3 inch rounds.
Place the crackers on the cookie sheet, and prick the center of each cracker twice with the tines of a fork.
Bake on one side for 8 minutes, turn the crackers over with a metal spatula, and bake for 6 to 8 minutes more, or until the crackers have several golden spots and are slightly colored on the edges.
Remove and place on a rack to cool.




Ik zou mijn eigen fabriek kunnen beginnen...met ronde crackers ;-)






27 opmerkingen

  1. Ik heb ze nog nooit gegeten, deze cream-crackers, maar ben ze wel tegengekomen in Engelse hotels, bij het ontbijt?
    Wat goed van je dat je ze gewoon zelf bent gaan maken... En? Waren ze net zo lekker, of eigenlijk nog lekkerder zeker... Mooi, ben je niet meer afhankelijk van de toevoer die maar niet komt...
    Ik wens je een heerlijke avond,
    Lieve groet,
    Mirjam

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze waren heel lekker, ik vergeet dat er altijd bij te zetten realiseer ik me nu.
      Minstens zo lekker al die uit de supermarkt.

      Verwijderen
  2. Oh... cream crackers! Daar was ik altijd dol op! Ik had ze nog niet gemist in de supermarkt omdat het gezin glutenvrij eet en ik meestal maar gewoon met hen mee doe, maar nu heb ik er ineens erge trek in. Misschien eens kijken of ik een gluten- en lactosevrij recept kan vinden... (wordt lastig met die cream, denk ik).
    Smaken ze een beetje zoals de winkelvariant? En hoe kraken ze? Klinkt gek, maar ik vind juist de textuur van de cream crackers zo lekker...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, ze zitten vol gluten en lactose natuurlijk.
      Ze smaken zoals de winkelvariant, net zo neutraal ;-)
      Ik had ze iets te dit, waardoor de 'krak' iets minder was, maar ze zijn wel krokant hoewel ze er uit zien als zachte biscuits.
      Wanneer ik ze wat platter uitrol, worden ze denk ik nog wat krokanter.

      Verwijderen
  3. Goed opgelost, ze zien er lekker uit! (en wat is de voedselindustrie toch een rare wereld)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hel meer ik lees over de voedselindustrie, hoe duidelijker mij wordt dat vooral de reclame regeert.

      Verwijderen
  4. Vervelend ja, als je een product zomaar ineens niet meer kunt vinden in de schappen.
    Zou best kunnen hoor, dat er maar één fabriek is die ze maakt. Wij denken allemaal wel dat we merk zus of zo kopen, maar de waarheid is vaak dat er maar één of twee fabrieken zijn waar geproduceerd wordt. We laten ons allemaal neppen ;-)

    Wat goed dat je het recept gevonden hebt, slim! Ik ben ook wel benieuwd hoe ze je uiteindelijk gesmaakt hebben...

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gat in de cracker markt :-)!!
    Ik vind ze ook heel lekker maar had ze nog niet gemist; ging er wel gewoon van uit dat ze overal te krijgen zouden zijn....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ben benieuwd of ze echt overal in Nederland niet meer te krijgen zijn.

      Verwijderen
  6. o ik had ze ook nog niet gemist, koop ze maar af en toe. Ik weet nog dat ik die vroeger op de creche kreeg. Dan moesten we een liedje zingen ('ga maar zitten .......naam..... dan krijg jij een koek' En ik vond dat altijd een beetje gek want het was toch geen koek, het was een cracker!). Maar ik vond ze erg lekker en ook leuk om te eten (eerst die luchtbobbeltje enzo). Ik ga morgen zeker kijken bij de jumbo bij ons om de hoek. En mocht ik ze nou niet vinden, ga ik zeker eens je recept proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Haha ik heb nog nooit van cream crackers gehoord (ja misschien.ook wel maar nooit opgeslagen) en tuurlijk alles is zelf te maken maar ja de tijd is vaak het probleem hè ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mmm...het lijkt er bijna op dat ik tòch de enige ben die ze koop ;-)

      Je bent even weer aan het bijlezen, zie ik! Gezellig.

      Verwijderen
  8. wat grappig om te lezen, Rick is super fan van cream crackers.... dus ik ga zeker het recept uit proberen als ze bij ons ook niet meer te vinden zijn. Ik weet wel dat ik een tijdje geleden op zoek ben geweest en ze ergens heb gevonden, maar ik weet niet meer waar. Ik schat in J.umbo... X Emilie

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Tja. Nu ze weer terug zijn bij de buurtsuper -COOP- zijn ze wel 2x zo duur. Ik ga ze maar importeren van de Aldi in Engeland ofzo.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Twee keer zo duur? Weer de bekende kwestie van vraag en aanbod die de prijs omhoog drijft.
      Ik zag de patria verpakking in de schappen van de super op Schiermonnikoog, heb niet op de prijs gelet.
      Misschien maar op vakantie naar Engeland en dan met een koffer vol crackers weer terugreizen ;-)

      Verwijderen
  10. Bij de Vomar zijn ze te koop, van het merk Barber.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor de tip! Ik ken het merk. We hebben nu ook wel een soort met een oranje verpakking (weet het merk niet zo snel), want zelf crackers maken blijkt nog geen routine geworden te zijn....

      Verwijderen
  11. patria cream crackers te koop bij Kelly in den haag - zoutmanstraat22a - 0703469753 en bij Kelly in wassenaar - luifelbaan 50 - 0705118729

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Koop dan maar eens Knappertjes van Wieringa uit Wildervank.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Diverse merken geprobeerd, maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch uit naar Patria

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Patria voedings bisquits waren ook opeens spoorloos verdwenen, een volkoren cracker bijna zonder suiker, en de Fjord ! De enige echte rogge cracker vol met vezel, zonder troep erbij, van roggevolkoren en verder niks, voor een prijs waar je van achteroverslaat ! zo goedkoop iets van 50 eurocent per pak. EN OPEENS waren ze er weer !!! Yes ze zijn er weer. Alle varianten van vele merken zijn me VEEL te bewerkt, en er zit meestal van alles in waar ik niet op zit te wachten . Puur , zo veel mogelijk onbewerkt, en liefst van één graansoort, en zonder puntige lijnzaadspelden(die zich volgens mij totaal zinloos door de darm heen naar buiten schrapen )

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Fjord crackers heb ik even gegoogled, die kende ik nog niet.
      Voedingswaarde is zo belangrijk!

      Verwijderen
  15. Cream crackers van Patria koop je bij Jumbo, Plus en Spar en bij het Kruidvat. Pakken van 4 stuks zijn nu in de aanbieding bij het Kruidvat. Bij AH verkopen ze Barber cream crackers. Patria blijft tuurlijk het lekkerst. Vroeger stond de fabriek in Amsterdam. Nu is er een consumentenservice van Patria in Barendrecht. Weet niet waar het nu gemaakt wordt, maar het smaakt nog net zo lekker als vroeger.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De crackers van Patria blijken bij velen favoriet. Ik ga nog weer eens op zoek naar meer productieinformatie.

      Verwijderen
  16. Patria crackers te krijgen bij Makro, en ook de fjord crackers daar te krijgen in 2 smaken (blauw en groen)!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goeie tip! Ik ontdekte dat de Plus Supermarkt ook Patria crackers verkoopt.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!