Blij !

Er zijn mensen in mijn leefomgeving die naar dezelfde supermarkt gaan, dezelfde wegen en fietspaden gebruiken, met dezelfde mensen praten als waar ik mee praat, maar tòch in een hele andere wereld leven.
Zij kennen alle verhalen van mensen - in dezelfde leefomgeving - die gescheiden zijn, verongelukt zijn of andere erge dingen zijn overkomen. Zij kènnen niet alleen de verhalen van anderen, maar hen overkòmt zelf ook allerlei onheil.

Fascinerend vind ik dat. Hoe kan het dat wij met dezelfde mensen praten en zij hele andere verhalen horen dan ik? Terwijl we in dezelfde wereld leven, leef ik in een wereld waarin ik bedreigingen, gevaar en wreedheid wil vermijden en trekken zij ze juist aan.
Misschien is mijn wereld van aardig zijn, behulpzaam zijn, bewust zijn niet reëel. Er is vaak genoeg tegen mij gezegd dat ik harder moest worden, want de wereld was ook hard.
Maar wat nou als hardheid tot meer hardheid leidt? Dan kan zachtheid tot meer zachtheid leiden. Toch?

Momenteel pak ik elke kans die ik krijg om naar Happy van Pharell Williams op you tube te kijken. Ik word er vrolijk van. Vrolijk met de hoofdletter V. Die blijheid is aanstekelijk. Ik zie het aan de mensen in de videoclip en ik merk het aan mezelf. En mijn kinderen vinden het ook grappig, vooral de een-ogige Minions uit Verschrikkelijke Ikke.
Van de clip is ook een 24 uurs uitvoering. 24 uur lang dansen en playbacken willekeurige mensen het nummer Happy.

Zou onheil ook aanstekelijk werken? vraag ik me af. Dat als je je omgeeft door mensen die beroofd of overvallen worden, jou hetzelfde overkomt? Dat als je vrienden hebt die niet meer aan het werk komen, het jou ook niet meer lukt?
Als dat zo is, dan is blijheid een heel machtig wapen!  Hoe geweldig zou het zijn als al die blijheid als een olievlek uitvloeit over de wereld!

'clap along if you think happiness is the truth'

12 opmerkingen

 1. Wat heerlijk om te lezen en wat ben ik het met je eens!!! Ook ik ben zo'n 'zachtgekookt ei' waarvan iedereen zei 'wordt eens wat harder'. En nu ben ik 53 en ben ik nog steeds mijn eigen ikkie en happy :)
  Ja, ik denk nl dat je dat aantrekt wat je geeft. Ik heb een zachtaardige maar geweldige zoon en ben omgeven met geweldig lieve vriendinnen die mij weer terug geven wat ik hen geef, liefde, begrip en hulp wanneer het nodig is.
  Ik heb ook een kennisje die alleen maar jaloezie en achterklap tentoonstelt en haar vriendschappen duren gemiddeld 3 maanden, en het ligt altijd aan die ander, die van mij duren minimaal 30 jaar.
  Ik geloof in 'soort zoekt soort' en 'wie goed doet, goed ontmoet' dus blijf maar lekker wie je bent :) Hoe meer 'blijheid' in deze wereld hoe liever :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor je uitgebreide reactie.
   Heerlijk, vriendschappen van 30 jaar. Dan ken je elkaar zo goed, dan het als familie voelt.

   Verwijderen
 2. Ik sluit mij aan bij Marie-Anne, niks harder worden hoor! Gewoon zijn wie je bent, iedereen moest maar eens wat zachter worden, dan wordt de wereld hopelijk ook iets zachter.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik ben het helemaal met je eens, blijheid zorgt voor meer blijheid!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Nou ja.. blij typeert me niet echt. Heb er echt een beetje teveel voor meegemaakt in het leven, om eerlijk te zijn. Fijn dat jij er schijnbaar ongeschonden vanaf komt tot nu toe, maar ik krijg de kriebels als mensen zeggen dat je zelf ongeluk aantrekt. Want het is gewoon niet waar. Ik vind dat ik kracht heb getoond ondanks alles en daar ben ik best wel trots op.

  Zo. Dat wil ik maar even zeggen ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je toch reageert, ook al ervaar jij het anders. Ik heb naar je geluisterd!

   Je hebt wel een punt. Soms overkomen je dingen, die je niet in de hand hebt. Een ziekte bijvoorbeeld. Of ouders. Of omdat je klein was en niemand je hielp.

   Ongeschonden ben ik niet. Er waren vele zware periodes, maar van nature ben ik iemand die de mooie dingen opzoekt. Het liefdevolle in mensen.
   Ik ben ook niet de hele dag door blij, maar ik word wel blij van blije mensen en ik voel me ellendig als een ander me ellende vertelt.
   Op de ochtendradio laat Giel altijd mensen zingen 'begin de dag met een dansje...' Helaas word ik dáár nou nooit blij van :-)

   Verwijderen
 5. Ja positivitieit werkt positief en negativiteit werkt negatief. Ik ben het dan ook helemaal met je eens die positiviteit mag verspreid worden als een heeeeel groote olievlek. ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. jaa.. en dan zoiets groots als wereldvrede bereiken met z'n allen :-)

   Verwijderen
 6. Het kan geen kwaad om positief in het leven te staan en ik denk ook zeker dat je door positief (of blij) te zijn meer positieve dingen aantrekt. Aan de andere kant: als dat niet zo is, is het dan je eigen schuld? Nee, dat wil ik eigenlijk ook weer niet geloven. Laten we het erop houden dat ieder 'zijn of haal deel' krijgt in het leven en dat je daar doorgaans weinig over te zeggen hebt.
  Maar... het helpt om alles blij tegemoet te treden, dat absoluut!
  Mooi logje, Anita!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik klap mee!
  Vrolijkheid werkt aanstekelijk, een glimlach in de supermarkt levert een glimlach op, een groet in de wijk een aarzelende groet terug en de volgende keer groeten zij eerst.
  Ik ben niet altijd vrolijk, maar probeer wel altijd de mooie fijne kant van dingen te zien. En dan word ik daar weer vrolijk van :-)

  x Emilie

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!