Samhain en feestdagen rondom inkeer





Samhain is een van de Keltische jaarfeesten. Voor de Kelten begon het nieuwjaar op 1 november. Voor hen begon het leven vanuit de duisternis. Vergelijkbaar met de geboorte van de mens. We zijn allemaal in ons eigen licht geboren. Vanuit het duister van de baarmoeder, worden we geboren in het licht. In ons eigen licht, onze eigen kwaliteiten. Al vóór de geboorte kiezen we onze ouders uit. Al generaties van tevoren. Die keus is nooit toevallig, het is altijd bedoeld om iets van onze kwaliteiten toe te voegen aan deze wereld. 


Deze tijd van het jaar is een mooie ondersteuning om te onderzoeken waar je vandaan komt. Wat is je bron. Waar liggen je roots. Je kunt onderzoeken welke voorkeuren je had als kind. Je kunt je ook verder verdiepen in de lijnen van je voorouders. Vaak kom je verrassende overeenkomsten tegen. 



Samhain is een melancholische tijd. Een tijd van terugblikken. De sluiers tussen het aardse en het hemelse zijn dun. Je kunt een sterker contact voelen naar overledenen. Door terugblikken, herinneren, eren, haal je alshetware de tijd van ‘daar’ naar ‘hier’. Het verleden wordt heden. Het krijgt tijd en ruimte. Als je in deze tijd van het jaar bezig gaat met opruimen, dan helpt Samhain je bij het maken van keuzes. 



Het is ook een tijd waarin je voelt dat je vooruit wilt. Dat is waar de ruimte zit om op te ruimen. Welke items passen niet meer in het web van je leven dat je wilt weven. Welke emoties heb je genoeg doorleefd dat ze niet meer zo zwaar zijn om te dragen. Kijk naar wat je in het licht kunt zetten van het nieuwe. 



Deze tijd van het jaar – in de aanloop naar Samhain -  is een geschikte tijd om biografieën te lezen. Over levens uit vervlogen tijden. Welke aspecten spreken je aan? Waarin zie je dat de wereld nauwelijks veranderd is? Het lezen van een oude roman is ook leuk. Of het bezoeken van een openluchtmuseum; om te ervaren hoe er in de tijd van onze voorouders geleefd werd. 


Onlangs las ik het boekje Ik ben er gewoon nog.
Schrijfster Nicolette van Nieuwenhuizen-Dijkstra heeft in dit boekje de boodschappen van het overleden jongetje Tygo opgeschreven. Als je geïnteresseerd bent in het leven na te dood (en vóór de geboorte) en je hebt belangstelling voor engelen, dan is dit boek heel beeldend en toegankelijk. De schrijfster gebruikt voor het alomtegenwoordige, het woord 'God'. Als je kriegel wordt van de term 'God' dan moet je dit boek laten liggen. Ik vond het een erg hartverwarmend boek. 




Warme groet, 

Anita



Voor de spontane beslissers: 30 oktober start ik weer met een opruimbingo. 
De insteek van mijn opruimbingo’s is: het praktische met het spirituele verbinden. We gaan lekker fysiek in de weer in ons huis, maar terwijl we bezig zijn met kasten uitpakken, uitzoeken en weer inpakken, met ritjes naar de kringloop of de stortplaats, zijn we ook bezig met innerlijk werk. Door items vast te pakken, voelen wat het voor ons betekent, door keuzes te maken, werken we aan onze groei. 


2 opmerkingen

  1. Het idee dat de sluiers tussen 'het aardse en het hemelse' dun zijn spreekt me enorm aan en doet me verlangen....

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!