Tuinieren en opruimen hebben verrassend veel met elkaar te maken. Verwijderen, uitdunnen, snoeien. Opruimen is tuinieren in je huis. Je maakt ruimte voor groei.
Het is weer de tijd van het jaar om mijn appelboom te snoeien. Soms weet ik niet waar ik moet beginnen. Dan lijkt het een gigantische klus. Zóveel lange uitlopers die de lucht in zijn geschoten! En hoe zit het met de vorm? Is de boom nog wel in vorm? Inmiddels ben ik door ervaring wijzer en weet ik een beetje hoe ik het aan moet pakken en ook dat de klus groter lijkt dan het in werkelijkheid is.
Ik begin altijd met de lange uitlopers. Die zorgen - als er eenmaal blad aan zit - voor een veel te dichte kruin waar geen licht door komt en aan deze uitlopers komen geen vruchten. Die uitlopers wegsnoeien zie ik als 'snel opruimen', te vergelijken met het opruimen van oud papier, glas, versleten kleding en schoenen. Of eten wat over datum is. Spullen waarvan je het makkelijkst afstand kunt doen.
Zodra de lange uitlopers weg zijn, wordt al iets meer van de structuur van de boom (je huis) zichtbaar. Hoe kun je evenwicht brengen in de kruin? Waar zijn er teveel vertakkingen (heb je in de loop van de tijd teveel energie besteed aan iets waardoor de vorm uit balans is?). Op welke plek in de kruin mogen bestaande takken wel wat meer ruimte om te groeien? Welke takken kun je daarvoor opofferen? Wat kan weg om het andere wat je wilt laten groeien de ruimte te geven?
Leer hier de bijpassende blogpost uit 2018 over snoeien en structuren herkennen
Toen ik de boom net had vond ik het snoeien best eng. Wat als ik te rigoureus was en de boom dood zou gaan of misvormd zou worden? Daarom snoeide ik maar heel bescheiden. In de loop der jaren leerde ik (ook door het snoeien van andere bomen en struiken in mijn tuin) dat een boom juist tot zijn recht komt als er gesnoeid wordt. Er komt meer lucht in de kruin. Ook het verwijderen van teveel appels aan één tak, zorgt voor een betere groei voor de andere appels. Je opbrengst is daardoor groter.
Rigoureus snoeien in je tuin leert je om vertrouwen te ontwikkelen; vertrouwen dat er altijd wel iets voor terug komt. Meestal is dat omdat het gesnoeide mooier terug komt dan het was. Soms gaat iets wel dood, maar ook dán komt er iets anders voor terug.
Met je spullen in huis kun je ook gaan snoeien. Het overbodige verwijderen, zodat er weer structuur zichtbaar wordt. Aandacht geven aan wat je verder wilt ontwikkelen. Soms gaan we heel voorzichtig te werk en blijven we een beetje aan de oppervlakte aan het opruimen. Daarin heeft iedereen zijn eigen tempo. Gaandeweg komt er vertrouwen.
Als je bij het opruimen van je huis een beetje vastloopt en niet weet hoe je die moeilijke stukken moet aanpakken, probeer dan eens om in de tuin te werken. Snoeien, dood blad verwijderen. Terras aanvegen. Als je geen tuin hebt, kun je je kamerplanten verzorgen of wellicht kun je tuinwerk doen in een openbare (pluk)tuin. Als je tuinwerk met aandacht doet, dan ontdek je waar je ruimte kunt maken en daarmee ontwikkel je vaardigheden voor opruimen in huis.
Op 22 februari start er een nieuwe voorjaarsopruimbingo; 30 dagen vasten met spullen.
Elke dag ontvang je een mail met een bingogetal - dit is het aantal stuks dat we gaan opruimen. Elke mail bevat een opruimopdracht en bemoediging of een quote. Het thema van deze voorjaarsbingo is Vertrouwen voor de dag van morgen. Terwijl we opruimen gaan we op zoek naar onze innerlijke drijfveren, we maken gebruik van de energie van de lente en voelen ons een stuk lichter na 30 dagen.
Deelname is €15
Meer informatie en aanmelden kan hier.
"De frisse start buiten kan je inspireren om je huis op te ruimen. Je gaat na welke ballast jij los wilt laten. Een reinigingskuur kan je daarbij helpen. Vernieuw jezelf, bevrijd jezelf: dat is de les van de lente."
Uit: Spiritualiteit werkt in de tuin
Warme groet,
Anita
Wat een mooie vergelijking met een boom snoeien! Ik wil eigenlijk ook best graag een boel spullen wegdoen, maar twijfel of dit het goede moment wel is in mijn leven.
BeantwoordenVerwijderenVoor jou ligt het nu denk ik wel gevoelig. Dat is een beetje aftasten wanneer het te snel gaat of teveel voor je wordt. Als je wel gaat opruimen dan zou ik het heel mild inzetten. Jezelf veel tijd geven. Misschien kun je het opruimen zo zien: je doet datgene weg wat je in de weg staat om te rouwen. Dus niet datgene wegdoen wat het moeilijkst is, maar datgene weg doen wat het minst moeilijk is, waardoor er ruimte komt voor herinneringen en mooie momenten.
VerwijderenInteressante bijdrage. We bewonen een patio met een fink begroeide voortuin. Daarin snoeien doe ik wel enigszins, maar heel beperkt. En wat ik vooral niét doe, is het snoeimateriaal afvoeren. Ik knip het klein en laat het liggen. Een betere bodemverbeteraar bestaat er niet. Regenwormen en andere kleine beestjes voelen er zich er thuis in en maken de grond luchtig. Bij somnmige mensen in de straat ziet het er cleaner uit dan in de huiskamer. Denkt men nou écht dat het er in de vrije natuur ook zo aan toegaat? Bijkomend voordeel: wij hebben geen groenafval. Weten hoe onze voortuin er uit ziet? Bekijk mijn omslagfoto op facebook https://www.facebook.com/ServeAarts
BeantwoordenVerwijderenTot zover onze thuissituatie. Ik bezit in het buitengebied, praktisch op de grens met België (Wallonië) een grote boomgaard (2000 vierkante meters) met biologische moestuin. Daarin breng ik hele dagen door en kunnen mijn kleinkinderen naar believen ravotten, graven en hutten bouwen. Ik schreef daar ook een blog over, maar mis helaas de tijd om er meer over te vertellen. https://groenkost.blogspot.com/
En eerlijk is eerlijk, ik mis vooral de tijd om in huis eens goed te snoeien in onze spullen. Ik neem me voor om de adviezen in jouw blog toch maar eens goed ter harte te nemen.
Vriendelijke groet en veel succes met je (mooie!) blog.
Servé Aasrts
Heel veel dank Servé voor je uitgebreide reactie. Nieuwsgierig als ik ben naar groei en bloei heb ik een kijkje genomen op je pagina. Wat en bijzonder avontuur ben je aangegaan. Daar kan nog heel veel uit ontstaan.
VerwijderenIk liet ook altijd het uitgebloeide liggen in de tuin voor de diertjes, ook deels omdat ik geen tijd had om het eerder op te ruimen.
Graag tot een volgende keer.
Hartelijke groet, Anita