Zelf maken: cocktailsaus (en andere sauzen)





Je eten zelf maken kan zo uitgebreid of eenvoudig als je wilt. Meestal blijkt het verrassend eenvoudig. In mijn rubriek Zelf Maken laat ik je graag zien wat ik zelf geleerd heb op dit gebied. Heel veel van ons eten is namelijk heel eenvoudig om zelf te maken met een paar basisingrediënten. 


Cocktailsaus is een lekkere ouderwetse saus die ik maak wanneer we thuis hamburgers eten, maar kan ook op een wrap of als komkommerdip.

Dit zijn de ingrediënten voor een cocktailsaus:

4 eetl. slagroom
2 dl. mayonaise
2 eetlepels tomatenketchup
enkele druppels tabasco (als je dit niet in huis hebt, gewoon weglaten)
2 eetl. whiskey of cognac of amaretto
2 eetl. citroensap
zout

Klop de slagroom. Niet te stijf, maar romig. (De overige slagroom kun je opkloppen met een beetje suiker en bij het toetje gebruiken)
Roer slagroom door de mayonaise.
Doe vervolgens de ketchup en tabasco er door en meng tot een egale saus. 
Dan de cognac o.i.d. erbij en het citroensap. 
Beetje zout erbij om het op smaak te brengen. 

Andere sauzen: 

Andere makkelijke sauzen om te maken zijn: 

Knoflooksaus

150 gr. mayonaise
4 teentjes knoflook
citroensap
45 ml. olijfolie
15 gr. mosterd
scheutje tabasco
peper en zout

Bechamelsaus

Deze witte saus is heel geschikt voor zelfgemaakte lasagnes. 

25 gr. boter
25 gr. bloem
250 ml. melk

Smelt de boter in een pannetje. 
Voeg de bloem toe en roer goed door. Blijf roeren. 
Voeg beetje bij beetje de melk toe. Blijf telkens tussendoor roeren. 
Beetje peper en zout toevoegen voor de smaak. 

Komkommerraita

Een raita komt uit de Indiase keuken en is een frisse saus die als tegenhanger is bedoeld voor de vaak pittiger hoofdmaaltijd. De Indiase keuken werkt met verwarmende en verkoelende ingrediënten, zodat je spijsvertering optimaal blijft. 

Deze komkommerraita is helemaal op zijn plek naast een pittige curry en bij een naanbrood. 

halve komkommer, geraspt (met of zonder schil)
paar flinke eetlepels dikke yoghurt
1/2 theel. suiker
snufje zout
1/2 theel. komijnpoeder
evt. fijngehakte muntblaadjes

Het lekkerst is de raita wanneer het een uurtje heeft kunnen staan zodat de smaken goed zijn ingetrokken, maar als je zoals ik dit pas op het laatste moment bedenkt dan is er geen man overboord om het gelijk op te eten. 

Eet smakelijk!


Warme groet, 

Anita



6 opmerkingen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!