In beweging komenDe donkere maanden zijn bijna voorbij. Aan de tijd van introspectie komt bijna een eind. En dat is te voelen. Tijdens de donkere maanden leef je meer in je innerlijke wereld en moet je zelf het licht brandend houden. Als je je dromen hebt bijgehouden van de 12 heilige nachten ben je extra gericht geweest op wat er in je binnenste leeft. Nu de dagen weer langer gaan worden past het niet meer om naar binnen te keren. Dan komt de drang om meer de buitenwereld in te gaan. Er komt een gevoel dat er wat moet veranderen.

Zin in verandering

Ik voelde dat ook. Ik vond dat navelstaren wel even genoeg en kreeg zin in verandering. Vond dat ik veel te vaak de auto pakte i.p.v. de fiets. Ik voelde me lusteloos en futloos, dus ging ik vaker voor gemak. Helemaal als ik op pad moest met de meiden, dan schiet het met de auto net even wat sneller op. En vaak combineer ik boodschappen in één ritje (supermarkt, sport/activiteit, schoenmaker, bibliotheek) die wel haalbaar zijn in één middag met de auto, maar niet op de fiets. Maar toch, ik vond dat het gemak vaker voorkwam dan ik wilde. Ik vond ook dat ik beter op mijn eten moest letten, zoals ik had gedaan toen ik radicaal mijn suikerinname schrapte. Mijn lijf liet me aan alle kanten weten dat dit goed voor me zou zijn. Yoga zou me ook goed doen, want ik ga steeds krommer lopen. En mediteren zou ook goed zijn voor de innerlijke knopen. Alleen of met een groepje. Dat groepje waar ik mee begonnen was, maar al weer gepauzeerd stond, te wachten op ‘het goeie moment’. Allemaal hartewensen en goede voornemens. Maar het was of ik niet uit de startblokken kwam.

Toverhazelaar

Toen zag ik het bericht van Natuurwijze over de toverhazelaar. Dat de toverhazelaar begint te ontluiken en je uitnodigt om in beweging te komen. En toen wist ik het opeens. Want als er een ding is dat ik geleerd heb in de afgelopen jaren van opruimen en minimaliseren (en al die andere onderwerpen die hier aan bod komen) is dat het juiste moment om te beginnen zich niet altijd klip en klaar laat zien. Je hoeft niet te wachten tot een vrije dag om te gaan opruimen. Of eerst een opbergsysteem aan te schaffen. De omstandigheden hoeven niet optimaal te zijn, soms moet je gewoon beginnen. Begin Ergens. Begin met een willekeurig kastje, doosje. Begin op een willekeurige dag. Begin met 2 minuten of begin met 10 minuten. Begin met het in kaart brengen van je financiën. Gewoon op de achterkant van een envelop, als je die toevallig bij de hand hebt. En begin telkens weer opnieuw als dat nodig is. Zet jezelf in beweging en er komt iets op gang. Misschien is het niet in een keer goed, maar door een stap te zetten heb je een herinnering gemaakt waardoor het de volgende keer weer makkelijker gaat. Je lijf onthoudt het als het ware.

In beweging komen

Ik had zin om in beweging te komen. Letterlijk. Ik stuurde een vriendin een appje of zij zin had om te wandelen. We spraken af op zaterdagochtend nog vóór half 9 omdat dat het enige moment was waarop we allebei konden. En we vonden het een geweldig idee! Soms moet je jezelf in beweging brengen. Ook al voelt dat aanvankelijk als tegennatuurlijk of met weerstand. Maar daarna gaan de sappen wel weer stromen.

De natuur is wat dat betreft elke keer weer leerzaam. Hoe langer ik leef met de seizoenen, hoe beter ik de dingen ga begrijpen. Het voorjaar is eigenlijk als opnieuw geboren worden. Die voorjaarsbollen in de grond die wurmen zich een weg naar boven. Dat valt ook niet mee, door al die lagen heen te werken. En een geboorte gaat ook altijd gepaard met een mate van weerstand. Het is een les uit de meditatie; precies daar waar het schuurt, waar de frictie zit, waar de weerstand zit, daar zit de grootste groei.

Warme groet,
Anita


Kruidenkaart van Marjanne Huising11 opmerkingen

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het perfecte moment bestaat niet echt. Het begint bij het begin: gewoon beginnen. en lukt dat niet goed, dan mist het meestal iets intrinsieks. Past het bij je en is het de bedoeling dan gaan zaken als vanzelf.
  Mooi dat je de dingen die je op wilt pakken aan het oppakken bent.

  De toverhazelaar is zo iets prachtigs. Het arboretum Kalmthout staat er vol mee, het is jammer dat we nu niet meer in de buurt wonen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mooie aanvulling: als het niet gaat of de weerzin te groot is, dan mist er iets intrinsieks.

   Verwijderen
 3. Mooi Blog Anita...fijn, ga ik mee aan de slag! Dank!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja dat is het hè. Gewoon beginnen. Een paadje slijten in patroon. Maar het schuurt zo. Het is altijd "als en dan" over de tijd bij mij maar waarom maak ik daar niet eens "eerst én dan" op de dag van... Er is zoveel winst te behalen (maar oh wat schuurt het)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Letterlijk in beweging komen helpt inderdaad vaak ook om figuurlijk verder te raken : )

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!