Waaraan herken je spaarzame mensenUit alles wat ik gezien heb om me heen over besparen en heb gelezen op het web en in bespaargroepen, zie ik dat spaarzame mensen een aantal eigenschappen gemeen hebben. Als je je net op het gebied van besparen begeeft en je weet niet goed wat te doen en hoe je het moet aanpakken, kijk dan eens de kunst af bij spaarzame mensen.

Wat hebben spaarzame mensen met elkaar gemeen:


- Ze plannen vooruit. Dat geldt voor boodschappen doen, eten koken, kleding kopen (opruiming aan het eind van de seizoenen), verjaardagen en feestdagen (ze gaan niet één week voor Sinterklaas of Kerst nog hun cadeaus kopen).

- Ze durven ‘nee’ te zeggen. Nee tegen verkopers aan de deur, nee tegen verzekeringen die op je gemoed spelen, nee tegen goede doelen, nee tegen de nieuwste trends.

- Ze zijn bereid zichzelf iets te ontzeggen. Spaarzame mensen zijn bereid nog een jaar langer op hun schoenen te lopen als ze daarmee geld uit kunnen sparen. Ze zijn bereid om een sport/hobby/abonnement op te zeggen als ze daarmee geld sparen om een groter doel te bereiken. Ze zijn bereid om niet op vakantie te gaan. Ze zijn bereid om kleiner en/of goedkoper te wonen dan hun omgeving van ze verwacht. Ze zijn bereid om voor zichzelf tweedehands kleding te kopen als ze daarmee geld overhouden voor studiekosten van hun kinderen.

- Ze lachen om kortingen van 10%. Een korting is pas een korting vanaf 50% en pas echt de moeite waard vanaf 70%.

- Ze geven onverwachte financiële meevallers niet meteen weer uit. De belastingteruggave die gunstiger uitvalt, een rekening die je per ongeluk dubbel had betaald en weer terugkrijgt. Het wordt niet meteen weer uitgegeven aan een etentje of aan accessoires voor het huis.

- Ze besteden geld niet in het voren. Dus: ze kopen niet alvast die tas, dat horloge, boek, parfum, motor, van geld dat in het verschiet ligt. Zoals vakantiegeld, eindejaars, bonus, toelage, schenking.

- Ze doen niet aan cashback acties. Want ze geven niet eerst geld uit om het daarna weer terug te vragen. Als ze iets nodig hebben kunnen ze het kopen.

- Ze openen niet meteen alle vakjes van de decemberkalender of de doos met pakjes die familie een week van te voren stuurt voor 5 december. Ook openen ze niet meteen alle cadeautjes uit het kraampakket. Kortom, ze weten zich te beheersen en kunnen doseren.

- Ze zijn zuinig op hun spullen. Spullen worden schoongemaakt, geolied, gepoetst, gerepareerd als het nodig is. Fietsen blijven niet dag en nacht buiten staan, handleidingen worden gelezen vóórdat een apparaat in gebruik wordt genomen.

Ik zou zeggen, doe er je voordeel mee :-)

Warme groet
Anita11 opmerkingen

 1. Ik kan me helemaal vinden in wat je schrijft, op 1 puntje na: ze doen wel aan cashback-acties, maar alleen als dat geldt op een artikel wat ze sowieso toch al zouden hebben gekocht, ook zonder die actie. Dat geldt althans voor mijzelf (ik vind mijzelf beslist een spaarzaam persoon).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik kan wat leren hier want ik vrees dat wij niet helemaal spaarzaam zijn. Wel al een beetje maar veel dingen worden hier nog niet gepland. Kan dus beter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je spaarzamer wilt leven dan in vooruit plannen een goed begin.

   Verwijderen
 3. Kloot, pas vrijwel alles toe, al jaren.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Bij mij verschilt het nogal. De ene keer ben ik heel spaarzaam en op andere gebieden geef ik dan weer veel uit :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kan heel gul zijn, maar ook heel krenterig. Toch merk ik dat ik zelfs in mijn gulle momenten mezelf niet helemaal verlies.

   Verwijderen
 5. Zo spaarzaam als maar kan, je hebt daar door veel meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor mij betekent spaarzaam vooral een grote veranderingen in hoe ik in het leven sta. Ik ben minder gevoelig geworden voor hebbedingetjes. Hoewel, ik vind ze nog steeds erg leuk, maar koop ze nu niet meer omdat ik niet zoveel zooi in huis wil hebben.

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!