Wie is de Mol joker koekjes

Hoeveel jaren wordt Wie is de Mol?! inmiddels uitgezonden? Nou, zoveel seizoenen zitten wij al op de bank er naar te kijken.

Ergens op het web zag ik een foto voorbij komen van iemand die Wie is de Mol koekjes had gemaakt. Té leuk om niet na te maken. Samen met dochter-meisje, want die vroeg op een zondag of er ook iets bij de thee geserveerd werd. Eh, ja, maar dan moet je het wel zelf nog even bakken. Er lag nog een restje zandkoekjesdeeg in de koelkast, wat een mazzel. Ik tekende een joker na van een plaatje, sneed het uit en dochter stak de perfecte maat jokers uit het deeg. Je legt het sjabloon op het koekje en strooit er cacaopoeder over met een zeef. Bak ze vervolgens in een voorverwarmde oven.


Nog even een paar tips wat betreft het sjabloon: 
Ik sneed het uit een gewoon vel papier. Als je meer tijd hebt om voor te bereiden zou je een dun stuk hard plastic kunnen gebruiken. Of misschien een siliconenmat? Of wie weet heb je wel een knap apparaat waarmee je dit kunt maken, zoals een snijplotter.
De cirkel in zijn geheel uitsnijden, dat gaat niet werken. Dan snij je namelijk het binnenste los van het buitenste. Wat je dan kunt doen is de cirkel op twee plekken onderbreken, dus eigenlijk twee halve cirkels uitsnijden. Ik had eerst de cirkel maar laten zitten, maar bij nader inzien toch nog eentje gemaakt. Ik had dus twee sjablonen, vandaar dat De Mol tekst niet overal op dezelfde plek op het koekje zit. Het gaat om het idee, dit was een eerste snelle uitvoering. Genoeg ruimte voor verbetering, mocht je ze ook gaan maken. (Doen hoor! Is echt heel leuk.)Recept voor zandkoekjes (basisrecept). 

(recept komt uit het blue band kookboek Gebak uit 1990)

Ingrediënten:
125 gr. roomboter (of blue band) op kamertemperatuur
75 gr witte basterdsuiker
1 eetlepel vanillesuiker
snufje zout
250 gr bloem (gezeefd)

Werkwijze:
Doe de roomboter, bastersuiker, vanillesuiker, snufje zout in een kom en mix het tot een egaal zacht beslag. Spatel de gezeefde bloem er door en kneed het geheel tot een soepele deegbal. Niet te lang doorkneden, want door de warmte van je handen wordt het steeds zachter.

Maak er een dikke rol van en wikkel in huishoudfolie of in bijenwasdoek. Leg ca. 1 uur in de koelkast om op te stijven. Haal weer uit de koelkast en snij door de helft. Je kunt het deeg beter verwerken als het in kleinere porties is, vandaar. Eerst is het deeg nog hard en stug, maar met kneden en uitrollen kun je het beter verwerken. Bestuif je werkblad met bloem. Zelf vind ik uitrollen op een siliconen bakmat heel handig. Vooral als de kinderen koekjes bakken. Dan blijven de kruimels nog een beetje beheersbaar ;-). 
Rol het deeg uit met een deegroller tot een lap van ca. 4 mm dik. Steek de gewenste vormpjes uit. In dit geval cirkels. Je kunt kant en klare bakvormen gebruiken, maar ook een glas met de gewenste diameter, of een deksel. Net wat je voor handen hebt. Niet vergeten dat je ook de snijrestjes deeg weer opnieuw tot een deegbal kunt oprollen!

De cacao bak je mee! De cacao strooi je er dus voor het bakken op.

Leg een vel bakpapier of siliconen bakmat op je bakplaat en leg daar de koekjes op. Bak de koekjes in het midden van een voorverwarmde oven van 200C in ca. 10 minuten lichtbruin. Laat de koekjes afkoelen. Voordat ze helemaal zijn afgekoeld, steek ik de koekjes los van het papier of mat zodat ook de onderkant van de koekjes goed kan 'ademen.'

De koekjes voordat ze de oven in gingen. Je kunt je Wie is de Mol jokerkoekje bij de koffie inzetten of bij de thee ;-).

Warme groet,
Anita


In deze blogpost maak ik gebruik van affiliate links naar artikelen waarvan ik denk dat je ze handig vindt, of waarvan ik denk dat je er meer over wilt weten. Wanneer je iets bestelt krijg ik een kleine vergoeding, het kost jou niets extra. 

12 opmerkingen

 1. superleuk...zo wordt het kijken nóg gezelliger!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een leuk idee en ze zien er prachtig uit

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij aten zaterdag een appelflap bij Wie is de Mol, maar die koekjes zijn natuurlijk veel leuker!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Naar Heel Holland Bakt kijken en niks lekkers erbij hebben, dát is een domper. Spreek uit ervaring 😉

   Verwijderen
 4. Ik ben vrees ik te dom voor De Mol. Ik snap niet wat er toch zo leuk aan is. Niet alleen moet je heel erg opletten, je moet echt alles onthouden. En dat laatste kan ik dus echt niet. Boer zoekt vrouw vind ik dan weer wel leuk : )

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. O, ik begrijp de opdrachten ook nooit in 1 x. Hè watte?! Is mijn standaard reactie nadat de opdracht is uitgelegd. Toch hou ik wel van het speurders element.

   Verwijderen
 5. Zal het een laten zien aan onze dochter en de kleinkinderen, echte wie is de mol fans.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kijk voor de eerste keer me, met jongste zoon (13). Dat vind ik gezellig, maar het programma bekoort mij niet. Ik vind jullie koekjes geweldig, misschien gaat dat hier ook een gezamenlijke activiteit worden. Ik hoop het!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je kunt er nog een ander sjabloon bij maken? Voor bij jouw lievelingsprogramma?

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!