Sinds ik steeds vaker de etiketten van producten bestudeer, ben ik veel kritischer geworden op het gebruik er van. Het heeft mij veel bewuster gemaakt van wat ik koop en wat ik eet.
Maar sommige producten gebruik ik nog steeds redelijk gedachteloos. Zo deed ik nog altijd een zakje vanillesuiker in een cake. Uiteindelijk ging ik het eens beter bestuderen en las dat er kunstmatig vanille aroma aan toegevoegd is. Iets wat ik eigenlijk had kunnen weten, maar niet eerder tot me doorgedrongen was. Aanvankelijk besloot ik dat zo'n zakje best weggelaten kon worden, maar ik had wel eens een baksel waarvan ik vond dat het wel een vleugje zoet kon gebruiken.
Dus besloot ik het zelf te maken.
Je doet het merg van een half vanillestokje in 100 gr. fijne kristalsuiker. Eventueel kun je het stokje er ook bij doen. Doe dit in een schone pot die je goed kunt afsluiten.
Een eetlepel is voldoende om een zakje te vervangen.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ga ik doen. Bedankt voor de tip.
BeantwoordenVerwijderenIn een cake gebruik ik het nooit. Net zoals citroensap. Handige tip. Bedankt. Fijne dag.
BeantwoordenVerwijderenGoed dat je ook op dit soort kleine dingen let, waar koop je die vanillestokjes ?
BeantwoordenVerwijderenGroet Thea
Ik kocht de (biologische) vanillestokjes bij de Ekoplaza. Ze zijn van het merk Het Blauwe Huis
VerwijderenVanillestokjes vind je in elke supermarkt. Ik steek 1 of 2 vanillestokjes op 1kg griessuiker in een goed afgesloten doos (Tupperware) en na 2 à 3 weken heb je vanillesuiker. Het stokje kun je altijd nog eens ergens in meekoken (room, vla, etc). Geleerd van mijn moeder en grootmoeder, zij kochten nooit vanillesuiker in zakjes.
BeantwoordenVerwijderenDank je voor je aanvullingen.
VerwijderenHaal je niet het merg er uit bij de vanillestokjes? Je laat het als het ware 'trekken'?
Wat moesten we zonder de kennis van moeders en grootmoeders!
Nee ik haal het merg er niet uit. Na enkele weken ruikt en smaakt de suiker echt naar vanille zonder dat het merg erin zit, dus uiteraard ook geen zwarte puntjes in de suiker. Zwarte puntjes in suiker doen mij denken aan muizen etc. Zoals ik zei kun je dat stokje dan gerust nog gebruiken voor het maken van pudding enz.
VerwijderenEigenlijk is dat een nog beter idee. Nòg voordeliger ook. En je hebt gelijk wat betreft de zwarte puntjes. Als je niet weet wat het is, dan denk je dat er viezigheid door zit.
VerwijderenGrappig ik doe het net andersom. Ik gebruik de peul als ik bv. Pannacotta maak. Ik spoel de peul af, laat hem drogen en stop hem in de suiker in een afgesloten potje. Na een tijdje heb je vanillesuiker.
VerwijderenDe gebruikte, lege peulen van de vanille kunnen ook in een pot met suiker gedaan worden. Zelfde effect.
BeantwoordenVerwijderenFijne avond,
Liefs,
Mirjam
Ja, lekkerder, veel beter idd dan de zakjes :)
BeantwoordenVerwijderenLeuk he? Zulke dingen zelf maken!!!!!
Wat een goed idee en misschien nog voordeliger ook?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Marijke
Volgens mij is het helemaal voordeliger als je het laat trekken in de suiker en dan de stokjes nog weer voor iets anders gebruikt.
Verwijderen