zondag 30 april 2017

Pizza met zevenblad

Een blogpost op zondag, ik doe het bijna nooit. Nou ja, ik schrijf dit op zaterdag, dus ik heb nog wel mijn zondagsrust.

Ik maakte zo'n lekkere pizza vandaag (gisteren, als jullie dit lezen) met zevenblad, dat ik dit beslist nog even op mijn blog wil zetten.


Het recept is van Yvette van Boven en komt uit het Volkskrant magazine van 29 april 2017.

Je kunt zelf een pizza deeg maken volgens de werkwijze van Yvette van Boven, of je gebruikt een pak koopmans pizza mix, zoals ik deed. Dan weet ik zeker dat het lukt.

Recept pizza met zevenblad

Ingrediënten voor de bodem: 


300 gr. volkorenmeel
5 gr instantgist
1 eetl. olijfolie
50 gr fijngeraspte kaas
snufje zeezout
160 ml lauwwarm water

Instructies voor de bodem als je de ingrediënten van hier boven gebruikt (en anders volg de aanwijzingen op het pak):
Maak het deeg van de ingrediënten hierboven en kneed alles 10 minuten. Laat op een warme plaats 1 uur rijzen. Pluk zevenblad.

Gelukkig heb ik geen zevenblad in de tuin, maar ik vond het gelukkig vlakbij. Het groeit heel graag onder bomen. En het heeft letterlijk zeven bladeren.

Verwarm de oven zo heet mogelijk voor, liefst op 250 graden. (of volg de instructies van het pak)

Ingrediënten voor er op:

olijfolie
1 sjalot (ik gebruikte ui)
2 teentjes knoflook
flinke hoeveelheid zevenblad (ca. 150 - 175 gr)
snuf chilivlokken (ik deed het zonder)
tomatensaus
kaas naar keuze
een beetje semolina naar keuze (kende ik niet, heb het daarom weggelaten. Het blijkt trouwens griesmeel te zijn)

Was het zevenblad, verwijder de harde stelen en schud het droog (ik deed het in de slacentrifuge). Verhit flink wat olijfolie in een grote koekenpan. Fruit de sjalot (ui) en voeg de uitgeperste knoflook toe. Hak het zevenblad fijn en schep het door de uitjes. Ik voegde een paar keer olijfolie toe, het zevenblad nam veel olie op. Bak het lekker verder uit en breng op smaak met zout en chilivlokken. Zet opzij.

Rol het deeg dun uit en leg het op een ingevet bakblik, liefst bestrooid met wat semolina, maar dat is niet verplicht. Bloem kan ook. Beleg met tomatensaus, uitgebakken zevenblad en bestrooi met kaas naar keuze. Druppel er wat olijfolie over en bak de pizza in een gloeiendhete oven in 10 minuten gaar (of het aantal minuten volgens je pizzamix pak).

De pizza kan de oven in! Met een strook salami en ananas voor die kinderen van ons. 'Mama, je zou toch pizza maken!!! Die geur ruikt als Gewoon Eten en daardoor kan ik geen muziek meer luisteren!!'
Ik koos er voor om er geen strijd van te maken....




Na een half uurtje in de oven! Ziet er niet uit hè. Nee, afgaande op de foto zou ik ook kiezen voor het deel met de ananas :-).
Maar aanblik een smaak komen totaal niet overeen! Het is lekker, zo'n zevenbladpizza! Wij hebben er heerlijk van gegeten!
Deze ga ik zeker nog een keer maken deze maand - als de zevenblad nog lekker sappig is.
Heel spijtig voor de kinderen :-).


Fijne zondag!

Warme groet,
Anita

6 opmerkingen :

  1. Hier genoeg zevenblad in de buurt maar ik hou niet van pizza. Het ziet er goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het schijnt dat je er ook pesto van kunt maken, misschien past dat meer in jouw straatje.

      Verwijderen
  2. Hier genoeg zevenblad in de buurt maar ik hou niet van pizza. Het ziet er goed uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Lijkt me lekker. Bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Lijkt me lekker. Bedankt voor de tip.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh dat vreselijke zevenblad. Mijn tuin staat er vol mee. Daarom fijn dat je er ook iets eetbaars van kunt maken. Nu moet ik het alleen nog gaan doen.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!