Overtuigingen

We bouwen in ons leven heel veel overtuigingen op. Over hoe we ons horen te gedragen, over hoe we er horen uit te zien, over of we goed kunnen leren of juist niet. Over wat er wel of juist niet voor ons is weggelegd, over wat we kunnen en vooral over wat we niet kunnen, over wie we mogen zijn en wie we niet mogen zijn.

Het wordt toch niks met mij, niemand zit te wachten op wat ik kan maken/doen, anderen kunnen het veel beter.Omdat ik nu met de no-spend challenge bezig valt me weer eens op hoe overtuigingen ons in onze greep kunnen houden. Van geld krijgen we heel dwingende gedachten. We vinden dat we er recht op hebben, we vinden dat we er hard voor gewerkt hebben, we vinden het niet eerlijk dat de een wel wat krijgt en jij niet. En als het op besparen aan komt, dan zijn de ja-maren niet van de lucht. Ja maar ik kan niet zonder auto, ja maar verhuizen is ook duur, ja maar ik laat mijn kinderen echt niet in kleren lopen met een gat er in, ja maar ik heb al zo vaak geprobeerd te stoppen met roken en het lukt toch niet, ja maar een ijsje hoort bij een dagje uit, ja maar ik kon deze aanbieding niet laten lopen. Ja maar ik wil wel op vakantie want anders hou ik het niet vol hoor tot de Kerst. Ja maar wij houden echt wel rekening met het milieu want wij vliegen nog maar een keer per jaar.

En niet te vergeten de macht van de marketing. Marketing en overtuigingen hebben een ding gemeen: herhaling. We hebben ze al heel vaak gehoord. Zo vaak dat we er niet meer aan twijfelen. Dit is hoe we zijn (druk, onhandig, lief, stout, slim, grappig) en dit is wat we nodig hebben (producten voor haarverzorging, producten voor de verzorging van je kind, producten voor je gezondheid, voor de lijn, voor je huis).

Het opmerkelijke van overtuigingen is dat we er zelf in gaan geloven. We hebben ze zo vaak gehoord dat we er naar gaan leven. Het is onderdeel van onszelf geworden. Toch, je bent je overtuigingen niet. Je hebt ze wel. Maar je bent ze niet.  (Eerder schreef ik Trek het je niet aan, ook over deze thematiek).

Toen ik begon met eenvoudiger leven en consuminderen, moest ik vaak over een drempel heen. Ik weet nog goed hoeveel moeite ik er mee had om ons abonnement op de VARA gids op te zeggen. Ik voelde me er echt mee verbonden, we waren ook al vreselijk lang lid en het voelde alsof ik ze de rug toekeerde. Maar als ik niet iets zou opofferen, dan zou er niks veranderen. Dus zegde ik ons abonnement op, met als troost het idee dat ik altijd weer een nieuw abonnement kon nemen. Ik heb het nooit gemist.

Overtuigingen remmen ons in onze groei en ontwikkeling. Door vast te houden aan oude overtuigingen (door maatschappij, marketing, of familie of ouders opgelegd) komt er geen ruimte vrij voor iets nieuws. Iets wat jij misschien wel belangrijker vindt. Of iets waar je prioriteit aan wilt geven omdat je leven er nu om vraagt. Tijd met je gezin of zorgen voor je ouders in plaats van investeren in je carriere. Een verhuizing in plaats van op vakantie. De mogelijkheid om op jezelf te wonen. Als je het ene wilt, dan zul je het andere moeten laten.

Ik vind het nog steeds heel leerzaam om die overtuigingen te onderzoeken. Wat houdt me tegen om iets te doen, welke gedachte belemmert mij op mijn weg? Niet alleen in omgang met geld, maar met alles in het leven. Overtuigingen maken ons onvrij. Als je gaat onderzoeken wat er achter die overtuigingen schuilt dan kom je uit bij je wezenlijke drijfveren. Waar jouw kwaliteiten liggen. Om die te vinden geeft je meer rijkdom dan dat geld je kan geven.


In mijn meditatieopleiding heb ik een oefening geleerd die bij dit thema past. Voor wie er zelf mee aan de slag wil, geef ik ‘m hier in vereenvoudigde vorm, zodat het ook toegankelijk is voor beginners.


Meditatie oefening Overtuigingen


Zoek een plek waar je ontspannen kunt liggen of zitten.
Zorg dat je een half uur niet gestoord kunt worden door huisgenoten, deurbel of telefoon.
Je kunt een timer zetten om de tijd in de gaten te houden. 20 minuten of een half uur is een mooie tijd.

Deze oefening werkt met kleuren.
Kies van te voren een van de volgende kleuren. Maak de keuze niet te moeilijk voor jezelf, kies daar waar je aandacht het meest naar getrokken wordt. Als tijdens de oefening de kleur verandert, volg dan die kleur.


Oranje = fysieke gezondheid, ondeugendheid, levendigheid, levensplezier
Mauve (is een paars rozige kleur, sommige gebruiken de kleur magenta) = mentale helderheid, doordringendheid
Donkerblauw = innerlijke vrede, dieper gevoel van vrede, omhulling

Richt je aandacht op je ademhaling.
Ga na hoe je ligt of zit. Zit/lig je ontspannen. Voelt je matras, kleed, stoel zacht of hard? Koud of warm? Dwalen je gedachten af, ga dan weer met je aandacht naar je ademhaling.

Plaats de kleur die je gekozen hebt om je heen. Van je kruin naar je voeten. Om je hele lichaam. Alsof je in een wolk van kleur zit. Soms lukt het niet om de kleur te ‘zien’, denk dan aan het woord van je gekozen kleur. Of een associatie die je met de kleur hebt. (Zelf denk ik bij de kleur mauve aan de schilderijen van Turner). Je hoeft niet te forceren om de kleur om je heen te krijgen.

Laat de kleur om je heen stromen.
Ga vervolgens met die kleur naar je hoofd, tot boven je hoofd. Laat daar de kleur los.
Wacht vervolgens een moment en kijk of je licht kunt zien of ervaren. Boven je hoofd.
Neem dat licht – of het idee van licht – mee naar beneden.
Via je hoofd, langs je keel, langs je hart, langs je navel, langs je bekken, langs je benen.
Helemaal tot onder je voeten.
Laat daar het licht de aarde in stromen.

Net als altijd is er in meditatie niks goed of fout. Een oefening is niet 'gelukt' of 'mislukt' ook al kun je je wel gefrustreerd voelen als het niet brengt wat je verwacht had. Het gaat om ervaren en om wat de oefening bij jou in gang zet.

Fijne oefening gewenst en fijn weekend!

Warme groet
Anita

Misschien dat de blogpost De vijf kindconclusies je ook aanspreekt.


12 opmerkingen

 1. Mooie post weer Anita, ik heb hem twee keer gelezen. Gek hè die overtuigingen die we hebben. Ik word daar ook altijd weer zelf mee geconfronteerd bij de dingen die ik doe of denk. Ook bij andere mensen merk ik dat en begin er dan weleens een gesprek over hèt hoe en wat.

  Fijn weekend
  Groetjes
  Tanja

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel. Volgens mij willen mensen wel naar je luisteren.

   Verwijderen
 2. Ik ben het met je eens dat we veel overtuigingen hebben en daar ook naar leven, wat soms niet handig is. Ik denk alleen dat als je die overtuigingen gaat onderzoeken en wellicht veranderen, er gewoon weer andere overtuigingen voor in de plaats komen. Van een ander kaliber misschien maar toch, overtuigingen. Waar ik niet mee wil zeggen dat je je leven niet zou kunnen veranderen op diverse vlakken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook die nieuwe overtuigingen bèn je niet, ook al hèb je ze wel. :-)

   Verwijderen
 3. Wat een mooie post, hier kan ik wat mee, dank
  Met warme groet Manon

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Graag gelezen. Ik denk ook vaak na over mijn overtuigingen en waar ze hun oorsprong hebben, net zoals ik graag lees over anderen hun overtuiging en dan graag te weten kom waarom. Het mooie aan blogger en mensen die dagboeken schrijven is doorheen de tijd zien hoe overtuigingen veranderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, soms zien lezers het misschien wel eerder dan de schrijver.

   Verwijderen
 5. Vaak zijn mijn man en ik het wel eens over bepaalde overtuigingen maar soms ook niet en dan probeer ik wel mijn eigen weg daar in te vinden al is dat moeilijk. Langzaam aan wendt het, het is ook wel eens anders om en soms kan ik dan na lange tijd in zien dat hij soms gelijk heeft.
  Heerlijk die ontspanning die je dan voelt bij die oefeningen. Vaak gun je jezelf niet de tijd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn man en ik zijn het meestal wel eens, maar soms ook niet. Soms vind je elkaar het ene moment niet over een onderwerp, maar jaren later wel weer.

   Verwijderen
 6. ja een mens heeft heel wat overtuigingen...hahaha...dat is ook weer een overtuiging! Ik ben er ook ooit mee aan de slag gegaan. Sommige overtuigingen helpen je, dienen je...andere overtuigingen helepen je zeker niet. Boeiend onderwerp! Mooie oefening..ga ik zeker doen! Lieve groet Petra

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!