Samen mediteren is verrassend leuker dan alleen

Ik zou mijzelf nooit een groepsmens hebben genoemd, maar sinds ik de meditatie opleiding doe ben ik het wel veel meer geworden.

Toen ik begon met de opleiding dacht ik nog heel erg als een traditionele leerling. Ik zou de lesstof aanhoren, flink veel aantekeningen maken, maar het echte 'huiswerk', het instuderen en eigen maken, dat kon ik het beste thuis doen. Thuis zou er geen afleiding zijn, dan had mijn brein de rust om alles te begrijpen. Maar met mediteren gaat het veel meer om het voelen en het ervaren. Daarna volgt het begrip. Ik hoefde geen lesstof te stampen, ik hoefde het alleen maar op te zoeken in mezelf.

Al na het eerste meditatie weekend merkte ik dat bij mediteren hele andere krachten werken. Het ging niet om cognitief leren. Thuis in mijn eentje eervoer ik helemaal niet hetzelfde effect als in de groep. In een groep gaat de kracht van een kring aan het werk, dan raak je op elkaar afgestemd. En dat werkt enorm door op de meditaties. 

Ik realiseerde me al snel dat ik mijn denkbeeld over leren en lessen helemaal om zou moeten gooien. Ik begon ook te zien dat we elkaar allemaal nodig hebben. 

Sinds een paar maanden zijn een andere vrouw uit mijn meditatie groep en ik begonnen om samen thuis te mediteren. Zij komt bij mij thuis en we kletsen gezellig en we gaan relaxt op een matje liggen onder een dekentje. Huiswerk maken was nog nooit zo leuk! :-) 
De anderen uit onze groep die niet in de gelegenheid zijn om te komen, kunnen op afstand meedoen. Van te voren spreken we af welke oefening we gaan doen en hoe laat we beginnen. En het klinkt ongeloofwaardig, maar het is echt waar dat een meditatie of healing op afstand ook zijn werk doet. Ik heb dat ervaren toen ik naar een engelenlezing ging (later kreeg ik nog een healing op afstand) en vorige week deed ik mee met de vollemaan healing van healingcentrum Isis. De volle maan van 10 mei was de maan van het ontwaken. Die maan was heel erg krachtig en er waren heel wat thema's (of eigenlijk terugkerende thema's) die speelden. Ik had nog nooit eerder aan zoiets meegedaan, geen idee of ik deze opzet fijn zou vinden, maar het was echt heel geslaagd. Wederom voelde ik de energie van al die anderen die meededen. De meditatie oefening krijgt daardoor veel meer kracht. 

Nu bedacht ik dat er misschien onder mijn lezers wel interesse is om een keer mee te doen met de meditatie die mijn meditatie-vriendin en ik doen. Je kunt op afstand, vanuit je eigen huis, meedoen met de oefening. Als je interesse hebt, mail me dan gerust. Dan stuur ik je de tekst en uitleg voor de oefening en het tijdstip. Tot nu toe doen we het een keer per maand op de maandagochtend.


Poes hield ons de laatste keer gezelschap. Hij had een lekker kuiltje gemaakt op de benen van mijn meditatie-vriendin :-).

Ps: onze pc is weer eens naar de reparateur (zie berichten in jan. vorig jaar) daardoor is de opmaak van mijn blogposts summier, want ik tik dit op de iPad. Geen linkjes naar vorige blogartikelen, geen labels, foto's van de iPad en als ik helemaal pech heb, dan is het lettertype klein. Zucht...

5 opmerkingen

 1. Het lijkt me heerlijk om het eens te proberen, maar volgens mij is het met twee kleintjes in huis niet heel praktisch voor mij...Zou je me toch de oefening willen toesturen?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het bijzonder om te lezen dat mediteren in een groep echt een ander effect heeft. Dat zet me aan het denken om misschien toch eens mee te doen met een groep hier in de buurt die mediteert in de abdij...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In een abdij....dat klinkt op zichzelf al heel rustgevend.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!