Naar Leiden

We gingen twee daagjes en een nachtje naar Leiden. Ik ben al héél vaak in Leiden geweest, maar ik ken de stad niet. Ik kwam niet verder dan het ziekenhuis.
Vijftien (plusminus) bezoekjes aan het LUMC. Daarbuiten kwam ik niet.
Op 22 juli, 7 jaar geleden, moest ik acuut opgenomen worden in het LUMC voor een laserbehandeling. Daarmee hadden we de meeste kans op een goede afloop van de zwangerschap. 
Ik was toen 22 weken zwanger.
In twee weken tijd was ik 8 kilo aangekomen.
Er was sprake van het Tweeling Transfusie Syndroom.

Het is goed gegaan. Daarmee horen we bij de 54% waarbij de behandeling een goede afloop heeft voor beide baby's.

Ik wilde onze kinderen een keer laten zien waar ze geboren zijn. En ik had de behoefte om er naar terug te keren, ik heb die periode lang op afstand gehouden. Voor mezelf voelde het als het juiste moment. Zeven jaar is een mooi symbolisch getal. Na zeven jaar vernieuwt alles zich, bijvoorbeeld alle cellen in je lichaam zijn na zeven jaar vernieuwd.

Gek genoeg was het niet de angst en de zorgen die ik herleefde, maar de fysieke pijn. Het was niet erg om dat opnieuw te ervaren. Nu weet ik waar de pijn zit.

Mijn kleine bedevaart duurde niet erg lang, het werd uiteindelijk het kortste element van onze tweedaagse. De meiden vonden het wel interessant om rond te lopen, kijken naar welke wc ik altijd ging, bij welke balie ik me meldde, welke lift we namen. Maar liever wilden ze iets kopen in de kiosk. Een ballon of zo. Op de foto voor de ingang wilden ze ook niet. In ieder geval niet allebei. Ach, je kan niet alles hebben. Uiteindelijk heb ik ook liever de meiden zelf, dan een foto van hen.

We overnachtten in een blokhut op stadscamping Stochemhoeve. Wat een heerlijke camping! Zo rustig (totdat wij er kwamen. sorry campinggasten). Ik had er best wel een paar nachtjes meer willen blijven. We hadden onze fietsen meegenomen op de fietsendrager en konden zo handig naar het stadscentrum fietsen.

Voordat we bij de camping aankwamen, hebben we Corpus, reis door de mens aangedaan. Ik had gespaard via de optimel en kon zo kaartjes met korting kopen. Dat scheelde nogal, want dat soort attracties zijn prijzig, hoewel ik het nog steeds veel geld vond. Het was een hele leuke reis door de mens. Het gaf de kinderen wat antwoorden op vragen die ze hebben over hoe hun lijf werkt. Ellie vond het lopen op de tong heel grappig. Verder hebben de meiden zich er tegen ons niet veel over uitgelaten of het leuk was of niet, waardoor ik me afvroeg of het het wel waard was geweest, maar ze hebben later wel aan familie en vrienden uitgebreid verslag gedaan. Dus dat zat toch goed.

Verder veel door de stad gelopen, 's avonds uit eten, 's ochtends op onderzoek uit bij de sloot. En op de terugreis nog gestopt in Katwijk aan Zee.
Het waren twee memorabele dagen.


Katwijk aan Zee

Informatie van het LUMC over het Tweeling Transfusie Syndroom.
Ervaringsverhaal.
Nog een ervaringsverhaal.

10 opmerkingen

 1. Bijzondere dagen zo, mooi en lief dat je dit met ons deelt
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad heel bijzonder. En wat een mooie plek om te bivakeren in een blokhut. Prachtige foto's. Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. lekker even eruit geweest, nieuwe omgeving geeft weer energie, lekker genieten, liefs marion xx

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ach voor die meiden is het denk ik minder bijzonder dan dat het voor jou is. En het is "gewoon" een ziekenhuis. Wel bijzonder om te lezen dat er een stadscamping in Leiden is. Ik kom er regelmatig maar dit wist ik toch niet. En Katwijk, dat was bij de watering....Mijn geboortedorp.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor de kinderen is het een feit, dat ze daar geboren zijn. Niet meer of minder bijzonder dan wanneer een vriendinnetje vertelt dat zij thuis geboren is. Maar ze vertellen het wel vaak aan anderen dat ze in Leiden geboren zijn. Vandaag nog in de klas. Een klasgenootje had gezegd, dat dat niet kon, want Leiden lag in Engeland. Daar waren de meiden nogal verbolgen over, dat dat jongetje hen niet geloofde. Ik zei dat hij vast Londen bedoelde :-)
   Bijzonder om van je te horen dat Katwijk jouw geboortedorp is. Zoiets kan ik dan van te voren niet bedenken als ik een berichtje plaats. Dat zijn leuke verrassingen voor mij.

   Verwijderen
 5. Ik voel helemaal mee dat het voor jou heel bijzonder was om terug te zijn; zelf heb ik zes weken in het LUMC gelegen i.v.m. dreigende vroeggeboorte van dochter. Daarvoor zijn we ons zoontje verloren i.v.m. syndroom dat vastgesteld werd in LUMC. Soms voelt het als de dag van gisteren, ik weet er nog veel van. Heeft dus ook een plekje in ons harten, Leiden en het LUMC. Fijn om te lezen zo en de camping heb ik onder mijn favorieten geplaatst, want ooit gaan wij ook dit uitstapje maken (dochter is nu vijf jaar)!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat lief en moedig dat je een reactie achterlaat. Wat een verdrietige tijd moet dat voor je geweest zijn. Daar heb ik bij deze twee dagen vaak bij stil gestaan, bij al die kinderen die het niet gered hebben.
   De camping is een echte aanrader. Er was een grote trampoline wat bij onze dochters erg in de smaak viel. Er was een blokhut, waarin twee slaapkamers waren en een keuken en badkamer. Er waren ook twee of drie trekkershutten, daarvoor moest je zelf slaapzakken e.d. meenemen.

   Verwijderen
 6. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoi Anita,
  Toch wel een heel leuk idee om zo te laten zien aan je meiden waar ze zijn geboren. Misschien zijn ze er op latere leeftijd nog wel meer in geïnteresseerd dan nu. Nu bleek de kiosk leuker te zijn. Ik zie dat jullie ook bij De Burcht in Leiden zijn geweest. Daar ben ik met Sanne nog eens geweest, toen ze een serie foto's van mij maakte. Ik vind de binnenstad van Leiden heel erg mooi en deze is ook heel historisch.
  En Katwijk is ook een leuke plaats, maar ik kan me voorstellen dat je er heen ging met je meiden voor het strand.
  Fijne dag,
  Liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mooi om zo'n emotioneel beladen plek en tijd weer eens op te zoeken. Ik denk dat dit ook goed is voor de verwerking.

  Die stadscamping klinkt erg leuk. Ik kende dit fenomeen nog niet.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!