Opruim- en verkooptips voor mensen met weinig energie – deel 2




Na mijn vorige blogpost over opruim- en verkooptips voor mensen met weinig energie, kom ik nu met deel 2. Het is duidelijk een onderwerp waar ik nog héél veel over kan vertellen; meer dan genoeg voor een tweede informatieve blogpost. 


In deze blogpost ga ik in op de praktische stappen die je kunt doen om jouw items te verkopen. Met name de stappen die er zijn in de voorbereiding. Ik heb alle handelingen en keuzes zoveel mogelijk opgeknipt in kleine stapjes. Elk deelstapje kun je doen wanneer je er de energie voor hebt. Zo werk je stap voor stap aan je doel om items te verkopen. 


Het niet zonder meer spullen weg willen geven heeft vaak te maken met het gevoel dat er niet in jouw behoeften is voorzien. Het item of de waarde waar het item voor staat, vertegenwoordigt jouw behoefte en dan voelt het niet goed om het zomaar weg te geven. 

Daarom is het goed om te zorgen voor een betere balans tussen jouw behoeftes en de behoeftes van anderen. 


Ik weet dat veel mensen worstelen met het gevoel dat ze iets goeds moeten doen voor een ander. Vanuit het idee: wie goed doet, goed ontmoet. En: als jij het niet meer nodig hebt, geef het dan aan een ander die het wel kan gebruiken. Door hoe je in het leven staat of door hoe je grootgebracht bent, kun je in conflict raken met jouw behoeftes en de nood van een ander. 

Maar er is ook zoiets als: al te goed is buurmans gek. 

Wat ik je graag wil laten ervaren is dat je door geld te vragen voor een item je een ander niets tekort doet. Ook door iets te verkopen doe je alsnog iets goeds voor een ander. De ander kan iets kopen voor een veel lager bedrag dan een nieuw artikel én heeft de vrije keus om de prijs te accepteren of niet. Het geven en ontvangen is beter in balans wanneer jij er zelf ook iets voor terugkrijgt.



Je kunt het verkoopproces in hele kleine stukjes opdelen. Een koper hoeft niet te weten dat jij er twee weken of langer over doet voordat het op Markplaats (MP) staat. Telkens wanneer je tijd of energie hebt doe je een stap uit het hele proces. 


Ik moet hier wel bij zeggen dat ik vrijwel alleen van Marktplaats en Facebook gebruik maak. Vinted gebruik ik niet, omdat 1) hierop vooral veel kleine items worden aangeboden en ik liever niet aan verzenden doe 2) de opbrengst krijg je niet rechtstreeks op je rekening, maar komt op een soort tegoed te staan (waarvan Vinted natuurlijk hoopt dat je er vervolgens weer iets op Vinted voor gaat kopen). Maar wie weet komt er een tijd dat ik ook dat platform beter leer kennen. 


Het voorbereidingsproces voor verkoop bestaat globaal uit de volgende stappen (en dat is voor elk platform hetzelfde):

 

  • bepalen wat je wilt gaan verkopen
  • controleer of het compleet is; handleiding aanwezig, alle onderdelen aanwezig, eventueel de originele doos. 
  • controleer of het schoon en heel is. Als het kan, vlekken verwijderen en repareren wat je kunt repareren. Dit vergroot enorm de verkoopwaarde. Mensen vallen snel over een krasje of een los schroefje, stickerresten, of kale verf of een losse naad. Zorg dat dit in ieder geval geen struikelblok is bij de verkoop. 
  • bepaal de prijs; wat is jouw artikel eigenlijk waard? Kijk op MP waarvoor vergelijkbare items verkocht worden. Zoek ook de huidige nieuwprijs op. 
  • maak goede foto’s en veel foto’s. Bij daglicht en als het kan met een neutrale achtergrond. Wil je een (kinder)fiets verkopen? Zet ‘m dan niet op de foto tussen alle andere fietsen in je garage, maar zet ‘m bijvoorbeeld op de foto voor de dichte garagedeur (als je dan in de advertentie zet ‘heeft altijd binnen gestaan’ dan is het meteen geloofwaardig). 
  • bepaal voor jezelf of je het item wilt versturen of laten afhalen. En als je het wilt versturen, bedenk dan alvast hoe je dit goed kunt verpakken. Heb je een goede, stevige envelop. Heb je een goed formaat doos? Heb je vulmateriaal? Heb je tape om de doos dicht te plakken? Denk ook na over welke verzendopties je wilt accepteren. Is er een DHL servicepunt bij je in de buurt? En een PostNL punt? Welke ligt voor jou op een logische route, zodat je er niet speciaal voor hoeft om te rijden?
  • Maak een advertentie. Kies een titel waarin je de merknaam, maat, type verwerkt. 
  • In de beschrijving herhaal ik nogmaals alle gegevens uit de titel (want mensen lezen snel ergens overheen). Ik maak een redelijk bondige omschrijving, maar wel volledig en vaak iets van een persoonlijke touch. (waar gekocht, lievelingsspeelgoed van de kinderen, ooit cadeau gekregen, maar nooit mee gespeeld. Miskoop. Niet mijn smaak. Een grappige toon maakt de tekst persoonlijker). Mankementen benoem ik ook altijd en zet dit ook op de foto. 
  • Reageren. Het is niet altijd nodig om onmiddellijk te reageren, maar doe het wel zo snel mogelijk. Soms zie ik dat er een reactie is binnengekomen, maar kan ik het gewoon niet opbrengen om te reageren en de correspondentie te starten. Dat heeft niks met die persoon te maken, of het bod, of de vraag die gesteld wordt, maar heeft meer te maken met hoe ik me op dat moment voel. Soms heb ik er gewoon geen energie voor. Snel reageren wordt wel gewaardeerd, maar je hoeft echt niet per omgaande te reageren. Zorg wel dat je dit binnen redelijke tijd doet, binnen een dag of twee.


Reageren wil overigens niet zeggen dat je altijd meteen het bod moet accepteren of een tegenbod moet doen. 

Handigheidjes om jezelf wat meer bedenktijd te geven: bedank iemand voor zijn bod. Zeg dat je eigenlijk een ander bedrag in je hoofd had en doe een vrij hoog tegenbod. Dat zorgt voor correspondentie over en weer en geeft jou bedenktijd en krijg je een beetje een gevoel bij de bieder. 

Je kunt ook een vraag stellen: Heb je vervoer om het op te halen? Heb je nog vragen over dit item? Heb je gezien dat er een onderdeel ontbreekt/er een kras op zit/dit of dat gerepareerd moet worden? Dat brengt het gesprek op gang. 


Soms heb je te lang gewacht met reageren. Of soms heb je de reactie gewoon niet gezien. Reageer dan toch even kort met iets neutraals. Even kort excuus voor het late reageren, en dan iets simpels als ik was in beslag genomen door mijn werk en de kinderen, ik was ziek, ik heb je antwoord over het hoofd gezien (het hoeft niet tot in detail, als het globaal maar de waarheid is).


Een heel belangrijke stap in het verkopen wanneer je weinig energie hebt is: 

Hou zoveel mogelijk zelf de regie.  

Jij bepaalt voor welk bedrag het item verkocht wordt. Niet de verkoper. 


Dus: niet ingaan op reacties in de strekking ‘dan ben jij er maar vanaf’. Tenzij je dat wel wilt. Zorg dat je van te voren duidelijke afspraak hebt over het bedrag; sommige mensen willen aan de deur nog weer onderhandelen, dat zet jou altijd in een lastige positie, dus probeer dit te voorkomen. 

Onthou: de verkoop is geen gunst wat je verleent. Je hoeft je nergens voor de verantwoorden. Iets uitleggen of jouw eigen afwegingen vertellen kan wel helpen, maar je hoeft niet een bod te accepteren waar je zelf niet achter staat. En wanneer je merkt dat de reacties op je advertentie teveel worden of dat ze op niks uitlopen, dan haal je de advertentie er weer af en las je een break in. 


Gaandeweg word je er behendiger in. Na verloop van tijd heb je ook steeds minder spullen om te verkopen. Je huis is leger geworden en je bent vast veel zorgvuldiger geworden in wat je koopt. Toch is er altijd wel iets wat het verkopen waard is. Spullen komen en spullen gaan nu eenmaal in een huishouden. Ook wanneer je eenmaal je eerste gewenste spaarbedrag gehaald hebt, zul je merken dat je er vaker voor kiest om iets weg te geven of naar de kringloop te brengen; omdat dit minder belastend voor je is. 



Het accent ligt in deze blogpost op het verkopen van spullen, maar als je hierin toch (weer) vastloop, probeer het dan eens over een andere boeg te gooien. Doe tóch eens wat tegen je gevoel indruist: geef toch iets weg wat je eigenlijk had willen verkopen. Gewoon, om het eens te ervaren hoe dat voor jou uitpakt. Als blijkt dat de opluchting over het wegdoen van het item groter is dan wroeging over gemist geld, dan is dat een ervaring voor de toekomst. Als het andersom is, evengoed een ervaring voor de toekomst. In het laatste geval weet je dan dat je toch even moet doorzetten en langer wachten op de juiste koper. 



Ik hoop dat je weer iets aan mijn tips hebt en wens je veel succes met het werken aan je doelen. Als je ergens advies bij nodig hebt, laat me maar weten. 


Warme groet, 

Anita


Deze blogpost werd derde bij de LinkParty van Huisvlijt. 


Ongeveer een keer per maand verstuur ik een nieuwsbrief met inspiratie en bemoediging voor iedereen die op zoek is naar een opgeruimder, eenvoudiger en zinvoller leven. Spreekt dit je aan, dan ben je van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 

3 opmerkingen

  1. Ik vind de tip om te experimenteren en iets eventueel gewoon weg te geven intrigerend! Soms moet je inderdaad nieuwe wegen in durven te slaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik vind verkopen zo'n gedoe, weggeven leuker en makkelijker, dus dat is wat ik doe. Mijn mijn is een heel goede verkoper en hij koopt zelfs dingen om ze weer door te verkopen! Hij heeft (maakt) daar ook tijd voor.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Eigenlijk, en dat is echt waar, maak jij dat ik weer iets wil verkopen. Bedankt voor dit goeie artikel.

    BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!