Het was een hele zoektocht destijds naar de juiste informatie, of naar gedegen informatie.
Maar uiteindelijk bleek het zelf maken van babyvoeding heel simpel.
Bij deze deel ik wat ik geleerd heb in mijn zoektocht, dat scheelt misschien voor jou, mocht je zelf babyvoeding willen maken.
Zoek een goed kookboek
Kies voor een kookboek waarin niet alleen recepten staan, maar kijk ook of er uitleg wordt gegeven over voedingswaarde, vitamines en mineralen. Je mag hierin best kritisch zijn.
Zelf ben ik fan van de kookboeken van Amanda Grant. Ik kook nog steeds gerechten uit het Handboek voor Babyvoeding. Ik kocht de mijne tweedehands. Ze heeft ook een kookboek uitgebracht over vegetarische gerechten voor baby's.
Zorg voor het juiste gereedschap
Ideaal waren de siliconen minimuffin vormen. Perfect voor de eerste fruithapjes. Gepureerd fruit er in, huishoudfolie er over, invriezen en dan per blokje ontdooien. Doordat het siliconen is, kun je het er makkelijk uitduwen. En je kunt makkelijk variëren met smaak, doordat je niet een grotere verpakking open hebt.
Verder: een staafmixer, een stoominzet (gekocht bij Hema), bewaarbakjes die geschikt zijn voor de vriezer (Philips Avent). Alufolie gebruikte ik om kleine stukjes kip in te stomen. De kipfilet sneed ik op maat, verpakte het in folie en deed dit bij de pan met aardappelen. I.p.v. de kinderen een stuk gebraden kipfilet te geven.
Wat voor je baby gezond is, is ook voor jou gezond
Voor mijn kinderen gebruikte ik voor 80% biologisch eten. Zij kregen altijd het beste. Gaandeweg realiseerde ik me dat wat het beste voor hen was, ook het beste voor mij was.
Heel veel gerechten uit het Handboek voor Babyvoeding maakte ik voor het hele gezin.
Je productkennis groeit met grote stappen
Ik heb nog nooit zoveel soorten fruit gegeten sinds ik voor de kinderen ben gaan koken. Ik heb geleerd welke combinaties goed bij elkaar passen. Ik heb geleerd welk voedsel vezelrijk is, welk voedsel veel calcium bevat en welk voedsel rijk is aan vitamine c.
Een vrucht die in het kookboek voorkomt is de papaja. Deze kende ik niet en ben 'm helaas in de tijd dat ik fruithapjes maakte ook niet tegengekomen. Maar de naam klinkt zo exotisch, rolt zo lekker over de tong, vooral als je het een paar keer achter elkaar zegt :-)
Toen ik een tijd terug bij de Albert Heijn liggen een papaja zag liggen, heb ik 'm gewoon meegenomen, ook al zijn we de fase fruithap voorbij. Ik had gewoon zin om 'm te proberen. Ik maakte er puree van.
Een rijpe papaja
handvol frambozen
zachtjes met twee eetlepels water in een pan laten sudderen. Pureren, in de minimuffin vormpjes invriezen en later per stuk ontdooien. Het ruikt verrukkelijk zoet. Ik deed ze door de ochtendpap. Voor mezelf :-).
Ik heb geen baby's meer, maar dat zou er bij mezelf ook wel ingaan. Kan niet slecht zijn :-)
BeantwoordenVerwijderenDe babytijd is hier in huis ook afgelopen, maar dit ging er wel in :-)
VerwijderenWat een fijne uitgebreide post over babyvoeding. Ik ben net als Miss Milla hierboven uit de kleine kinderen, maar ik vind je post heel nuttig. En ik denk dat veel mensen er wat aan hebben.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Dank je Nicole. Ik hoop ook dat het anderen helpt als startpunt voor het zelf maken van babyvoeding. Hier in huis is de babytijd ook voorbij, voor veel lezers hier, vermoed ik.
VerwijderenMaar ik vond het enorm leuk om te doen en ook heel leerzaam. Ik vond het zinvoller om het op deze manier op te schrijven, dan om met heel veel recepttips te komen. Die heb ik ook wel, maar met deze tips, kan iedereen op elk moment gaan starten.
Dat is wel een goede tip van die siliconenvormpjes! Ga ik onthouden, want straks wel weer een baby :)
BeantwoordenVerwijderen