Een kastje per dag: uitstellen duurt langer dan de klus zelf

De laatste tijd ben ik erg gefascineerd door het concept ‘tijd’. Ik schreef er al een paar keer eerder over.
Via mijn werk lees ik de Management Support; een online vaktijdschrift voor secretaresses en management assistenten. Een paar keer per week krijg ik mails met prikkelende koppen als ‘de kracht van imperfectie’, ‘checklist e-mail etiquette’ of ‘tem de criticus in jezelf.’ Hierbij voel ik me afwisselend een ouderwetse nuffigerd die de boot gemist heeft of ik vind mezelf ultrahip en poepie belangrijk.
In ieder geval zijn het altijd artikelen die actueel zijn en het tijdschrift voelt feilloos aan wat er speelt.
Laatst stond er een stuk in over tijdsbesteding, wat koren op mijn molen was. In het stuk staat dat voor veel mensen geldt dat ze het gevoel hebben achter de feiten aan te hollen. Ja, dat heb ik in mijn werk, maar ook in het huishouden. De constante stroom van werk….
Het advies van management support was om te budgetteren met tijd, net zoals je doet met geld. Ze geven er vier tips bij:

-stel niet uit
-noteer waar je tijd heen gaat
-plan taken in
-richt je op één taak tegelijk

Laat ik maar meteen met de eerste beginnen. Uitstellen. Ja, daarvan had ik inmiddels wel door dat dat een struikelblok is. Ik ging aan het experimenteren met de tips. Niet alleen op het werk, maar ook thuis. En hoewel ik er nog helemaal niet erg bedreven in ben, merk ik dat het me al enorm veel rust geeft. Door zaken niet uit te stellen, lijk ik meer te kunnen doen en door me op één taak tegelijk te richten krijg ik niet alleen meer gedaan, maar ben ik rustiger en geduldiger èn voel ik me meer voldaan. Ook filtert zich vanzelf uit welke bezigheden het belangrijkst voor me zijn.

Dat het echt niet altijd makkelijk is om theorie in de praktijk te brengen bewijst mijn ontwijkende gedrag ten opzichte van deze lade:
Deze lade hoort in de meidenkast die in de woonkamer staat. Hierin bewaren we opladers, batterijen en whatnot. Deze lade heb ik in de eerste ronde van het kastjesproject (2012) al tot het eind uitgesteld en het uiteindelijk zelfs helemaal niet meer gedaan. Waarom? Ik was bang dat het vreselijk veel tijd zou kosten, bang voor wat ik tegen zou komen. Oude mobiele telefoons die ik voor een goed doel bestemd had, heul veul verjaardagskaarten (die eerst òp de kast stonden). Gruwelijk vooruitzicht voor mij! Hoeveel categorieën zouden er wel niet uit die lade tevoorschijn komen?!

Maandag was ik op de computer aan het zoeken naar foto’s van mijn geboortehuis, waar ik een stukje over wilde schrijven. Ik kon ze niet vinden en de muis gaf door al dat scrollen aan dat ik binnenkort de batterij zou moeten vervangen. In de geest van ‘stel niet uit’ ging ik alvast nieuwe batterijen en/of oplader zoeken. Dus moest ik bij de lade. Toen kreeg ik een nu of nooit gevoel. Ik haalde de lade er uit. In snel tempo sorteerde ik. Stofzuiger er door en weer terug op z’n plek.
Ik denk dat het me hooguit een half uur heeft gekost. Die tijdsbesteding stond in schril contrast met de tijd die ik sinds 2012 besteed heb aan het denken over het opruimen van die lade. Dat besef van tijd, dat ik meer tijd heb dan ik denk te hebben, dat ik mezelf tijd heb afgenomen, dat besef vind ik fascinerend. Ik experimenteer nog even verder met tijd….


De kastjes die er nog meer gedaan zijn de afgelopen tijd:

Bovenop de glazen kast:Bewaarbussen gewisseld in een keukenkast:

 
14 opmerkingen

 1. Ziet er weer lekker opgeruimd uit. Zelf doe ik iedere week 1 kastje schoonmaken in de week. In alle ruimte's. Zo weet je ook wat er in huis is. Fijne dag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heel verstandig om elke week een kastje te doen. Zo ben je vast ook niet lang iets kwijt :-)

   Verwijderen
 2. Tijd is ook mijn struikelblok! Gebrek aan tijd dan. Ik dacht soms, ben ik nou gek? De dag is in een ommezien voorbij en ik heb lang niet alles kunnen doen wat ik wilde doen. Nou had ik al gehoord, gelezen en ervaren dat de tijd ook echt sneller gaat. Hoe dat gaat weet ik niet. maar vorig jaar kwam ik dit tegen: in plaats van 24 uur per dag hebben we nog maar 16 uur per dag. Zo snel vliegt de tijd inmiddels voorbij. Het is iets uit de kosmos en heeft te maken met verhoogde trillingen die naar de aarde worden gestuurd.
  Per dag een kastje.... daar streef ik naar en ben voorlopig blij als ik een kastje per week haal. Beter dan geen kastje, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat interessant over die trillingen. Kan me er niet goed iets bij voorstellen, want hoe zit dat dan met de klok?
   Het schijnt ook zo te zijn dat je vermogen om de tijd goed in te schatten het best ligt rond je twintigste. Dat zou ook verklaren waarom je de muziek uit die tijd zo goed kunt onthouden en het beschouwd als 'jouw tijd'. Na je 50e gaat je tijdsinschatting uit de pas lopen. Dus als je gevraagd wordt aan te geven wanneer er drie minuten voorbij zijn, je dat pas aangeeft wanneer er 5 minuten verstreken zijn. Dus....daar gaat de tijd naartoe :-)

   Verwijderen
 3. Wederom heel herkenbaar! Zelf maak ik tegenwoordig een lijstje van de klussen die moeten worden gedaan, waardoor er ruimte in mijn hoofd ontstaat en ik het ook echt ga doen. Tijd heb ik zelf altijd al een interessant fenomeen genomen (komt vast door mijn studie geschiedenis). De tijd waarop we die beleven loopt nogal eens uit de pas met de tijd op de klok. Zo kan ik soms het gevoel hebben dat een dag voorbij is gekropen en dat ik niks heb gedaan terwijl als ik dan een lijstje maak van alles wat ik wel heb gedaan ik eigenlijk heel druk blijk te zijn geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een lijstje maken van wat ik wèl heb gedaan doe ik ook wel eens, want anders kan een mens nooit tevreden zijn. Er is immers altijd nog meer te doen, dan wat er al gedaan is.

   Verwijderen
 4. Raar fenomeen is dat.... (en o zo herkenbaar) denken dat het een onoverkomelijke klus is om er vervolgens achter te komen dat het reuze mee valt :)
  Fijn dat het weer gepiept is :)
  Je gaat lekker he?!?!? Ziet er allemaal weer supernetjes uit!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. En toch vergeet ik het vaak een volgende keer weer....en dan blijf ik weer iets uitstellen.

   Verwijderen
 5. Soms denk ik wel dat ik het uitstellen uitgevonden heb... ik ben daar heel erg goed in namelijk...haha... Vandaag zou ik de badkamer doen. Onze badkamer is er eentje met aan de ene kant een inloopdouche (die had ik al gedaan) en aan de andere kant het toilet en de wastafel. Met daarboven een klein, heel oud, medicijnkastje en een spiegel. Er staan of liggen geen troepjes in de badkamer, behalve twee gehaakte mandjes op het muurtje boven het toilet. Dus de rommeltjes kunnen geen struikelblok vormen... Nou had ik het klusje uitgesteld tot vanmiddag, maar ik heb er wel zeker zo'n vijfentwintig keer aan gedacht; ik ga zo eerst de badkamer doen... ik moet nu echt eerst aan die badkamer beginnen.... Nu ga ik het echt eerst doen... Ik denk dat ik er zeker een drie kwartier mee bezig geweest ben, in mijn hoofd... voor ik echt begon. En toen was het in twintig minuten gedaan... Dus ik weet precies wat je bedoelt...
  Fijne avond,
  liefs,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dit had mij ook kunnen overkomen!
   Elke keer weer iets anders oppakken en dan denken 'straks dit of dat doen' en vervolgens eerst gaan lunchen ofzo. Na de lunch gelijk......en dan toch eerst maar even die boodschap doen.
   Goed dat je toch hebt doorgezet.

   Verwijderen
 6. Hahaha, nu ben ik lichtelijk in verwarring. Ik had laatst een Flow Weekly gekocht met de titel: van uitstel komt iets goeds...... Maar wat jij hier aankaart is ook weer zo waar.....jammer om in je hoofd zoveel tijd in dingen te steken die niet eens zoveel tijd en engergie kosten..... ja ik ken het ook.;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is ook weer waar. Uitstellen kan ook goed werken, dan lost een probleem vaak zichzelf op. Maar of dat ook met het opruimen van kastjes zo werkt....

   Verwijderen
 7. wat een leuke nadenker dat omgaan met tijd zoals je met geld ook doet!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat vond ik ook een interessante. Zoals je je geld maar een keer uit kunt geven, kun je ook je tijd maar een keer uitgeven. Dus dan is het zaak om het te besteden aan iets dat je belangrijk vindt.

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!