Huishoudschema - printversie

Met het begin van het nieuwe jaar komen ook de goede voornemens.
Een van de voornemens die ik een paar keer ben tegen gekomen bij andere bloggers is het werken met een huishoudschema. Zelf vind ik dat mijn huishoudelijk werk ook wel weer een tandje scherper kan :-).

In de top drie van mijn meest bezochte blogposts staat het 'huishoudschema - update' op drie (een wigwam maken en cadeau voor juffendag staan op 1 en 2, dat vroeg je je vast ook meteen af :-)).
Veel mensen zijn op zoek naar een leidraad in het huishouden.

Daarom heb ik voor iedereen die dit jaar meer structuur in zijn huishouden wil aanbrengen mijn schema in een word document gezet. Om te downloaden, te bewaren en aan te passen aan wat voor jouw week het beste past.

Vorig jaar ging ik voor het eerst met zo'n schema werken. Ik schreef er hier en hier over. Ik schreef ook over de voordelen van het hebben van een weekindeling; je kunt elke week opnieuw beginnen en je blijft niet steeds denken 'dit moet nog, maar eigenlijk moet dat ook nog, en oh ja, dat moet ook nog'.

Dit schema is goed te combineren met werk buitenshuis. Ik werk zelf 20 uur.
De maandag is voor mij de dag dat ik het grootste deel van de dag de handen vrij heb, daarom heb ik op die dag de grootste klussen gepland. Wanneer je voor jezelf de ideale weekindeling gaat maken is dat iets om rekening mee te houden. Ook is het aan te raden om de werkzaamheden eens te timen, om te kijken hoeveel tijd iets kost. Wanneer je weet hoeveel tijd het kost om bijvoorbeeld de was op te vouwen, dan weet je ook op welk moment van de dag en week je het moet plannen om het een kans van slagen te geven.

Het is trouwens niet zo dat ik elke dag steevast alles doe wat op het lijstje staat. Op de dinsdag staat afstoffen, maar dat is er nog nooit van gekomen. Op dinsdag werk ik en haal aansluitend de kinderen van school. Ze hebben dan vaak een speelafspraakje of hebben er juist even behoefte aan dat ik met ze speel. En daarna moet er al vrij snel weer gekookt worden.

Ook andere taken sla ik regelmatig over, de tijd is gewoon beperkt.
En ik vergeet ook heel vaak iets. :-)
Maar het schema blijft voor mij een houvast, waarbij ik elke week weer opnieuw kan beginnen. Is er een week niet gedweild? Geen zorgen, volgende week weer een nieuwe ronde.
En dat is voor mij precies waardoor zo'n schema mij zowel houvast als vrijheid geeft: er is structuur, ik kan de draad even kwijt raken, maar ik kan de draad ook zo weer oppakken. Ik hoef niet na te denken over wat prioriteit heeft, nee, ik kijk gewoon bij de dag van de week.
Wat ik hier maar mee wil zeggen: wanhoop niet wanneer je met het schema begint en na twee weken al weer denkt 'dit wordt toch niks'. Probeer het uit, begin met het aanwennen van de routine van een dag. Kijk of dat beklijft en ga van daaruit uitbreiden.

Veel succes gewenst!

Klik hier voor het Word bestand.


DAGELIJKS

’s OCHTENDS
Bedden opmaken
Wastafel afnemen
Vaatwasser uitruimen
Een was draaien
Taak van de dag (zie bij ‘Wekelijks’)

’s AVONDS
Vaatwasser inruimen
Aanrecht afruimen
Vloer vegen en vlekken wegpoetsen
Een was vouwen/strijken

WEKELIJKS

Maandag           stofzuigen en dweilen, badkamer schoonmaken
Dinsdag           kasten afstoffen
Woensdag        1 x per twee weken bed verschonen
Donderdag      wc’s schoonmaken
Vrijdag             wisseldag + 1 x per twee weken bedden kinderen verschonen
Zaterdag          inhaaldag
Zondag            administratie


WISSELDAG
1) ramen wassen
2) koelkasten, oven of vriezers schoonmaken
3) deuren afnemen, spinnenwebben weghalen

4) meubels afnemen10 opmerkingen

 1. Hoi Ania,
  Wat toevallig, ik heb juist een schema voor mezelf gemaakt. Ik ben echt een mens van lijstjes en regelmaat. Nu ik niet meer die onregelmatige diensten draai, maar twee vaste dagen per week bij mijn dochter ben, kan ik dus ook op vaste dagen vaste dingen doen. Dat werkt voor mij veel beter. En net als je zegt, komt er een keer niets van dat ene klusje, geen nood, volgende week komt het weer aan de beurt...
  Ik wens je een heel fijne dag,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad toevallig.
   Zo'n huishoudschema leeft bij meer mensen.

   Wat een verademing hè, zo'n vaste weekindeling. Ik hoop dat je je hoofdpijn vaarwel kunt zeggen.

   Verwijderen
 2. Hier geen dagelijkse schoonmaaklijst maar wel een opruimlijst ;-) toevallig van het weekend weer schoon gepoetst voor het nieuwe jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker hè, met een schoon huis het nieuwe jaar in.
   Jammer dat het zo snel weer vies wordt ;-)

   Verwijderen
 3. Ik werk met FlyLady, ook fijn! Dochter is om 14.15 uur altijd al vrij, dus als ik een hele dag vrij heb, heb ik dat eigenlijk evengoed nog niet. Ons hele huis moest vorige week ad hoc van boven naar beneden gesopt worden. Oude badkuip moest eruit en een nieuwe erin. Niet gepland. Hoop stof overal, dus alles weer schoon. Geeft ook wel weer een schone lei om te beginnen en het bij te houden d.m.v. een schema :-).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. FlyLady wordt ook veel gebruikt. Haar schema gaat geloof ik van hetzelfde principe uit dat je elke dag een vaste ronde doet door het huis. En daarnaast een etage of kamer per keer?

   Hier gaat de school om 15.15 u uit, dus dat geeft iets meer het gevoel van een hele dag, maar ook dan kom ik altijd tijd te kort.

   De badkuip vervangen, dat is een hele klus. Maar wel eentje waar je na afloop heel veel plezier van zult hebben denk ik. Ik ben zelf een liefhebber van badkamers.

   Lekker dat je huis nu weer schoon is.

   Verwijderen
 4. Wat n goed huishoudschema,waar ik van denk dat dat prima in mijn huishouden past zeker de moeite waard om te proberen,alleen mijn vraagje bij welk onderdeel komt de keuken aan bod [buitenkant schoonmaken?]of lees ik iets niet goed?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat leuk dat je reageert!
   Bij mij is het schema een continue work in progress, ik moet er ook steeds aan schaven en de meeste weken lukt het mij niet om het rond te krijgen. Het schoonmaken van de buitenkant van de keuken staat niet expliciet genoemd. Je zou dat bij een wisseldag kunnen doen, waar staat deuren afnemen, oven etc.
   Ik ben benieuwd hoe het bij jou gaat werken.

   Hartelijke groet,
   Anita

   Verwijderen
  2. Haha nou hier nog 1,ik ben nog nooit zo'n huishoudelijk ''wonder''geweest maar sinds de komst van mijn kinderen en werk buiten de deur 20 uur is elke dag weer een uitdaging tot mn oog viel op dit schema ik vind het de moeite om het in ieder geval te proberen en als het niet gelukt is gewoon de volgende dag weer positief beginnen,alvast bedankt voor je reactie terug

   Verwijderen
  3. Ik weet hoe het is. Ik werk ook 20 uur buitenshuis en de verdeling van de tijd over werk, school, huishouden is steeds een uitdaging. Er is hier in huis ook altijd wel wat te doen.
   Het heerlijke van het schema vind ik dat je elke week weer opnieuw kunt beginnen. Elke week nieuwe kansen en verder is het wachten op betere tijden ;-)

   Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!