Erfelijkheid en doosjes en zelfdoe recepten

Ik ben erfelijk belast met doosjes. Best een gekke aandoening.
Ik bewaar doosjes, mijn moeder bewaart doosjes, mijn vader bewaart doosjes, mijn broer bewaart doosjes, mijn oma bewaarde doosjes, kortom mijn hele familie bewaart doosjes.

Wat dat precies betekent in het 'Nature or Nurture' vraagstuk, daar heb ik geen antwoord op.
Ik weet alleen dat mijn kinderen ook overal doosjes voor gebruiken en bewaren.

Michel bewaart niet zoveel doosjes, maar ja hij is ook geen bloedverwant.

Doosjes zijn handig om te hebben. Ze zijn zo veelzijdig. Voor het bewaren van ansichtkaarten, pantykousen, versturen van Marktplaats-verkopen, bewaren van verfspullen, maken van een kijkdoos, of - zoals deze week voor school - voor het maken van een ontbijt-in-een-doos.

Maar soms kun je er ook teveel van hebben. Deze week heb ik de garage en het huis flink ontdaan van doosjes. Ik had speciaal gewacht totdat de papiercontainer leeg was, zodat ik ze in een keer weg doen. Het moest op een moment zijn dat de kinderen het niet zouden zien, want het kon niet anders dan dat ik ook doosjes van hen weg moest gooien. Wanneer ik ze zou vragen welke er weg zouden kunnen, dan wist ik zeker dat er niet een weg mocht, dus dan moest het maar ongezien.


De garage. Het lijkt met duidelijk :-)


Dit is de hoeveelheid die ik verzamelde. 
Ik heb ze niet geteld, maar ik denk een stuk of 20. 
Ik had geen zin om ze allemaal uit elkaar te halen en dan in de container te doen. 
Dus puzzelde ik de dozen in elkaar als matroesjka's. 


Complet. 
(da's Frans voor 'vol' :-))Ik was even niet meer zo van het zelf-doen. De broodtrommels van de kinderen werden gevuld met kant-en-klaar snacks. En ik kocht kant-en-klare koekjes en snoepgoed. En wanneer het wel gezond was, dan was het een blokje kaas, een cherry tomaatje of een pompoencakeje uit de vriezer. 

Ik had best zin in die zelfgemaakte koekjes, sterker nog: ik had daar héél veel zin in. Ik had ook best zin in die zelfgemaakte kruidkoek of brood. Alleen had ik geen zin om het te maken. Mijn hoofd stond er niet naar. Te veel moeite.

Gistermiddag had ik maar zo weer de geest. Ik maakte een ovenschotel voor het avondeten en ondertussen zette ik het beslag klaar voor een kruidkoek. Dan kon dat meteen daarna in de oven, die was dan nog lekker warm. 
Het is een worst-appel-pastinaak schotel. Erg lekker voor het hele gezin, ook voor kleintjes vanaf 10 maanden. 
Èn voor knuffelcavia's :-)
De helft was al op toen ik bedacht dat ik 'm nog op de foto wilde zetten. 

Wil je de schotel ook een keer maken, dan vind je hier het recept. 

En na een uur was de kruidkoek klaar. Zo hadden we 's avonds weer eens een keer iets lekkers bij de thee. 
Het recept vind je hier als pdf. 


Fijn weekend gewenst. 
7 opmerkingen

 1. Haha, dozen... jaaa, bekend probleem! Hier ook veel dozen. En ze zijn ook vaak zo handig. En leuk. Vooral die strakke, mooie schoenendozen... Ik kan altijd iets bedenken waarvoor ze handig zijn (lees: zouden zijn. ooit). Maar wat ook waar is: als ik er eentje nodig heb, dan hebben we dat formaat nét kapotgescheurd en in het oud papier gedaan...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Anita,
  Ik herken dit hoor, hier in huis ook een aardig aantal kleine lege doosjes, voor het geval dat...! En vroeger deed mijn moeder dat blijkbaar ook want wij kregen steevast voor verjaardagen en sinterklaas cadeautjes die verpakt waren in doosjes welke je deden vermoeden dat je heel wat anders ging krijgen... Zoals sokken in een doos waar bonbons in hadden gezeten. Of een trui in een doos waar eerder een nieuwe beschuitbus zat... Telkens een verrassing wat je nu eigenlijk aan het uitpakken was... En mijn moeder had dat van mijn oma hoor, daar precies hetzelfde verhaal... Die bewaarde haar sjaals in allemaal verschillende bonbondozen... Stapelde zo lekker...
  Ik wens je een heel fijn weekend,
  Lieve geoet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er lijkt een doosjes bezetenheid te heersen :-)
   Na jouw verhaal krijg ik zin in bonbons. Haha.

   Verwijderen
 3. Haha al die dozen. Ik heb het ook zo vaak niet speciaal met dozen, maar met alles dat ik denk zonde om weg te doen. Maar ja je kunt natuurlijk niet alles bewaren ;-)

  En wat ziet die kruidkoek er lekker uit zeg. MMMM.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb zojuist weer een paar lege dozen gehaald in de supermarkt , ik vouw ze dan plat op zodat ze weinig ruimte innemen. Altijd handig om in huis te hebben als je iets wilt versturen dat niet in een enveloppe past,
  Groet Thea

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!