Spookpak maken van oud laken

Nou, ik heb het gered: het spookpak is klaar! Ik had mezelf nog even een extra zetje gegeven door in mijn vorige blogpost zwart op wit te schrijven dat ik het kostuum deze week af wilde hebben. Andere dingen zoals stofzuigen, dweilen en schrijven aan mijn moordmysterie kwamen wel in het gedrang, maar mijn doel is gehaald!

Het maken van verkleedkleren wil ik geheim wil houden voor de kinderen totdat het af is. Dat betekent dat ik het in de avonduren moet doen of op momenten dat ik thuis ben en zij op school zitten. Daardoor moet ik het werk over een langere tijd verspreiden. Hierna zoek ik een project dat ik niet geheim hoef te houden, dat geeft me ook weer wat rust.

Het afwerken van al mijn handwerkideeën is een doel op zich, maar ik probeer mezelf ook steeds vragen te stellen over waarom ik een bepaald idee wil uitvoeren. Eigenlijk gaat het voor mij zelden om het eindresultaat. Dat klinkt gek, want waarom zou je het dan doen? De pret zit er voor mij in dat er een idee in mijn hoofd ontstaat, in gedachten zie ik het voor me, en dat ik wil proberen of ik dat beeld kan uitvoeren.
Ik vergelijk het met het leggen van legpuzzels. Ik kan daar uren plezier aan hebben, fanatiek op zoek naar dat ene puzzelstukje, maar zodra de puzzel klaar is kan ik 'm zo weer in de doos schuiven. Een ander vindt dat dan jammer van al die uren werk, maar ook bij het legpuzzelen zit de lol 'm niet in het eindresultaat.

Wel probeer ik of ik mijn plannen wat meer kan intomen. Kan ik kiezen voor een iets minder ingewikkelde methode, zonder dat ik ontevreden word over het eindresultaat?

Bij het spookkostuum heb ik een paar dingen eenvoudiger uitgevoerd.


Dit is de basis. Een dubbelgevouwen eenpersoonslaken. De applicatie van het grijze spook heb ik hier nog met zwart vilten ogen en mond. Dat heb ik weggelaten. In plaats daarvan heb ik de ogen en mond uitgeknipt zodat de witte ondergrond zichtbaar is. 
Dat scheelde me weer het apart appliqueren van de ogen en mond. 
Ik gebruikte hiervoor dubbelzijdig plakfolie. 


In het midden van het laken zat een gaatje. Ik kon van de nood een deugd maken: daar komt de mond. 
Ik wacht nog even met het uitknippen van de gaten tot de kinderen 'm gepast hebben. 

Klik hier voor een kostuumidee voor roodkapje of Heidi. Op het laken zit een ingeborduurd patroon (klik op de foto om te vergroten). Dat heb ik maar laten zitten. Het zou teveel werk zijn om dat te omzeilen. 

Ik heb de mouwen niet ingekort. Mogelijk blijken ze te lang, maar nu is de zoom de zelfkant van het laken en rafelt daardoor niet. 
Als ik het inkort, moet ik een zoom maken en dat is weer extra werk. 

Ik heb links en rechts de stof aan de goede kant doorgestikt en vervolgens de vierkanten er uit geknipt met een kartelschaar. Zo hoef ik niet te zigzaggen en het staat ook wel leuk bij een spokenpak. Fijn weekend!Materialen die je kunt gebruiken (affiliate links):
een katoenen laken. 
stofschaar
vilt2 opmerkingen

 1. Hoi Anita,
  Wat heb je dit ook weer mooi gemaakt. Jouw meiden zullen zich uren lang kunnen vermaken met deze prachtige verkleedkleren...
  Ik wens je een heerlijk weekend,
  Lieve groet,
  Mirjam

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!