Maandagse Motivatie #35

 



Afgelopen week bedacht ik me dat in de rol als moeder je toch altijd een beetje geleefd wordt door de agenda's van de kinderen en door de ritmes van het huishouden. 


Dat hoeft niet altijd erg te zijn en velen van ons doen het met liefde, maar het kan wel heel onvrij voelen en beklemmend. Het is gewoon heel moeilijk als moeder om je eigen ritme te volgen. Of nieuwe routines aan te leren. 


Jonge kinderen kunnen jouw klok sterk bepalen door hun slaappatroon, of hun bedritueel. Mijn dochters zijn inmiddels 16, en gaan veel meer hun eigen weg dan toen ze klein waren, maar ook ik merk dat hun agenda nog veel mijn agenda is. 


Het komt nog vaak genoeg voor dat ik mijn eigen werk even moet laten liggen en hen moet helpen met een vraag of advies. Hoe ze een pakje retourneren, of hoe ze op een mail / app moeten reageren. Of gewoon een luisterend oor zijn als ze uit school komen. 


Dat betekent dat je soms maar weinig bewegingsruimte hebt als je zelf nieuwe gewoontes wilt aanleren.

En het begin van een eenvoudiger, kalmer leven is juist het implementeren van routines. Aan het begin van het jaar willen veel mensen graag betere routines eigen maken. 


Met routines kun je een haat-liefde verhouding hebben. Je hebt ze nodig, want zonder structuur is alles los zand en ben je telkens bezig om het wiel opnieuw uit te vinden, maar alles doen volgens een routine voelt als een keurslijf. Daar wil je dan juist weer uit breken. 


Blogpost Ritme, routine, discipline
Blogpost Routines geven houvast


Het blijft laveren tussen die twee. Het ontwikkelen van goeie routines is voor iedereen anders, maar er zijn toch een paar constante factoren waardoor een routine beklijft.


Dit zijn de 6 factoren van een goeie routine die ook echt beklijft: 


1)    De intentie van je routine is de basis. Waarom wil je een bepaalde routine ontwikkelen? Wil je een agenda trouw bijhouden? Dat is een goed idee, maar bepaal ook het 'waarom' van die wens. Bijvoorbeeld omdat je niet steeds achter de feiten aan wilt lopen, omdat dit je stress oplevert.

Of je wilt oefenen in geduld. Waarom? Bijvoorbeeld omdat je die rots in de branding voor je kinderen wilt zijn, en niet de onvoorspelbare heks. 


2) Bepaal wanneer je je routine gaat doen. Dat kan op een vastgesteld tijdstip zijn. Bijvoorbeeld elke dag om 7.00 u het toilet een snelle schoonmaakbeurt geven. Maar je kunt de routine ook in een al bestaande reeks handelingen invoegen. Bijvoorbeeld, na het tandenpoetsen het toilet een snelle schoonmaakbeurt geven. 

3)     Zet je spullen klaar. Voor schoonmaakroutines zorg je dat je je materialen op een handige plek hebt. Waar je snel een emmer kunt pakken en je doeken en dweilen ook in de buurt liggen. 
Wil je meditaties gaan luisteren, of yoga gaan doen? Kies een paar oefeningen, bookmark ze, of zet ze op een andere voor jou handige manier klaar, zodat je snel kunt beginnen en niet eerst door apps hoeft te scrollen. 


4) Blijf bij je eerste plan. Vooral aan het begin van het ontwikkelen van een routine is het moeilijk om toegewijde tijd er aan te besteden. 10 minuten kan al lang voelen. Die frictie hoort er een beetje bij, dat is ons ongemak. Het wil dan nog wel gebeuren dat we denken dat we de 'verkeerde' routine hebben gekozen. De verkeerde schoonmaakvolgorde. Verkeerde genre boek (te spannend, te ingewikkeld). Verkeerde meditatieoefening (past niet bij actueel issue). Verkeerde yoga oefening (te actief, of te passief). 

De neiging is dan nog wel eens dat je vervolgens weer snel switcht naar een andere routine (andere oefening). Probeer die neiging te weerstaan. Als het om een dagelijkse routine gaat blijf dan minstens een week hetzelfde doen. Liever langer. 


5) Bedenk een simpele beloning voor jezelf. Na de meditatie zet je een lekkere kop thee of gaat douchen met je fijnste zeep. 


6) Hou je vorderingen bij. Dat kan in een app. Of in een dagboek. Of in de notities op je telefoon. Of of Social Media. 


Een fijne geroutineerde week gewenst!


Warme groet, 

Anita

 

Ps1: Wil je elke week de Maandagse Motivatie in je mailbox? Meld je dan hier aan. 

Ps2: Ik heb ook een Instagram Account waar ik gedachtes en berichten deel.  



 

Geen opmerkingen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!