Zo maak ik een weekmenu



Er zijn meerdere manieren om een weekmenu te maken. 


  • Je kunt de folders doorzoeken en aan de hand van de aanbiedingen inkopen en maaltijden bedenken. 
  • Je kunt de voorraadkast en vriezer doorlopen en kijken wat je er nog bij moet kopen. 
  • Als je weinig inspiratie hebt, maar wel nog een krop andijvie die op moet, dan kun je een recept zoeken bij de grote supermarkten. Je typt in welke ingredienten je in huis hebt en de receptengenerator zoekt er passende gerechten bij. 
  • Supermarktenwebsites hebben ook elke dag een maaltijdsuggestie. 

Wat ik doe is voor elke dag een vaste indeling (zie hieronder)

Ik maak elke maandag een weekmenu. Dat doe ik redelijk losjes, eigenlijk eerder globaal dan helemaal vastgelegd. 


Ik volg deze indeling: 

Maandag = aardappels, groente, vlees

Dinsdag = pasta

Woensdag = rijst

Donderdag = aardappels

Vrijdag = tarweproducten. Bijvoorbeeld wraps of pita broodjes, pizza

Zaterag = kliekjes

Zondag = lekkere lunch en ’s avonds wisselend.


Vanaf donderdag is mijn menu variabel. Dan gooi ik de planning nog wel eens om. 

Een categorie die je ook kunt toevoegen is: graanproducten zoals couscous, bulgur of quinoa (is geen graan maar een zaad). Eventueel op zondag soep en brood. Voor ons is soep en brood meestal niet (ver)vullend. Wij hebben liever een iets grotere maaltijd. Wij eten niet vegetarisch, maar ik maak wel vaak vegetarische maaltijd en ik koop biologisch vlees van de regionale markt. In het winterseizoen eten we vaker vlees en in de zomer minder. 


Ik heb jarenlang een bio groenteabonnement gehad en wat er in het pakket zat gebruikte ik als uitgangspunt bij de maaltijdplanning. Omdat het groentes van het seizoen waren, waren onze maaltijd gevarieerd. Van dit groentepakket heb ik heel veel geleerd over productkennis, seizoenen en planning. Als er verse spinazie in het pakket zat dan verwerkte ik dat zo snel mogelijk. Meestal ging de spinazie in een pastagerecht. Of in een aardappelomelet. Spinazie plan ik dan in op maandag, dinsdag of donderdag. 


Afgelopen week aten we: 

  • maandag: aardappels, bloemkool, rundervink (ene dochter kookte - het is meivakantie)
  • dinsdag: pasta met groentes en tomatensaus
  • woensdag: risotto met courgette
  • donderdag: taco's (wraps) met groentes
  • vrijdag: uitgenodigd voor een diner. Ene dochter bleef ziek thuis, voor haar had ik een kliekje
  • zaterdag: nog een keer taco's (wraps) met groentes
  • zondag: kliekjes van de afgelopen week. Risotto. Pasta. 


Tip voor uien snijden: laat het kontje er zo lang mogelijk aan zitten. Zo heb je niet tot nauwelijks last van tranende ogen.


Tip voor het maken van mooie droogkokende rijst: meet de hoeveelheid rijst af. Spoel af met koud water totdat het water helder is. Daarna koken. 


Wat ik zelf echt onmisbaar vind om op voorraad te hebben: 

Pasta

Aardappels

Rijst

Wraps

Pakjes (Heinz ) tomatenblokjes

Tomatenpuree

Kokosmelk

Currypasta

Droge worst (haal ik bio van de markt). In plakjes gesneden smaakt het heerlijk in een pasta of door stamppot. 


Groentes: prei, (punt)paprika, courgette, uien, knoflook. Deze zijn lang houdbaar in de koelkast. Eventueel kun je het ook nog invriezen

Diepvriesgroentes: doppertjes, spinazie, bloemkool


Hier is mijn volledige lijst met producten voor in de voorraadkast.


Warme groet, 
Anita


Ongeveer een keer per maand verstuur ik een nieuwsbrief met inspiratie en bemoediging voor iedereen die op zoek is naar een opgeruimder, eenvoudiger en zinvoller leven. Spreekt dit je aan, dan ben je van harte welkom om je via deze link in te schrijven. 

Geen opmerkingen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!