Welkom bij weer een nieuwe Motivatie op Maandag
Mijn thema voor 2024 is 'Wat is mijn waarde?' en daarom lees ik dit jaar vaker een boek dat gaat over geld. Momenteel lees ik Gek van geld van Eef van Opdorp.* Eef is bekend van het RTL4 programma Uitstel van Executie. Daar kijken de echtgenoot en ik altijd graag naar. Eef is de financiële expert van het programma, die met de deelnemers om de tafel gaat zitten en de financiën in kaart brengt. Zij is ook degene die belt met instanties, woningbouwcorporaties, banken, verzekeraars. Echt een dame die van aanpakken weet en zich vastbijt in de materie.
Wat is die Eef toch verstandig, denk ik dan altijd.
Ik was verrast om in haar boek te lezen hoe ze openhartig vertelt over alle verkeerde financiele beslissingen die ze heeft genomen. Dat ze in het tv programma de zaakjes voor een ander regelde, maar dat ze zelf onhandige beslissingen nam. Dat was heel onverwacht om te lezen.
Maar van je fouten kun je leren. Leergeld noem ik dat.
Voor wie in loondienst werkt en vakantiegeld ontvangt in deze tijd van het jaar, is dit een mooi moment om na te denken hoe je dat wilt gebruiken. Heb je het echt nodig? Zou je het opzij willen zetten? Stel dat je elk jaar een groter percentage van je vakantiegeld opzij zou kunnen zetten? Misschien nu maar 10% en volgend jaar 20%?
En stel dat je dat percentage in een potje stopt, een spaarpot of beleggingspot. Hoe zou dat er dan over ca. 20 jaar uitzien?
Als je het vakantiegeld ook echt voor de zomervakantie gereserveerd hebt maak dan een plan voor wat je ervan moet betalen.
Ik bepaal voor de zomervakantie voor elke dag een dagbudget. Dat helpt mij om het zicht niet teveel te verliezen op de uitgaven. Het dagbudget is inclusief brandstof (wij gaan met de auto), eten, en eventueel tussenovernachting. Dat kan betekenen dat ik op sommige dagen het budget van 1,5 dag nodig heb, dus is er minder over voor de tweede dag.
Wat ik geleerd heb met het bepalen van budgetten is dat het minder belangrijk is hoe hoog het budget is, maar dat het belangrijker is om te bepalen wát je van het budget wilt betalen.
Ditzelfde principe geldt voor het boodschappenbudget. Het is verleidelijk om te kijken bij een ander 'hoe doet die dat toch?!' Maar zorg dat het vergelijk ook echt realistisch is. Wat rekent iemand tot boodschappen? Is dat inclusief luiers, kattenvoer, kapper, drogist? Of is dit apart?
Ik schreef een paar jaar geleden dit artikel Wat is een normaal boodschappenbudget?
Kortom: Denk deze week eens na over jouw budgetten. En waar droom je nog van? Wat is daarvoor nodig? Welke stappen moet je daarvoor nemen?
Warme groet,
Anita
*dit is een affiliate link naar Bol.com
Stel dat je iets bestelt, dan ontvang ik een kleine vergoeding. Hiermee help je mij ook weer om verder te lezen over onderwerpen waar ik over kan schrijven.
Ik was altijd een fan van Eef. Dat boek klinkt interessant! Ik heb voor mijn vakantiegeld wel wat dingen op mijn verlanglijstje staan. En ik wil wat opzij leggen.
BeantwoordenVerwijderenHier ook fan van Eef. Ze stort zich telkens met hart en ziel in een zaak. Je hebt een mooie mix gemaakt van plannen met je vakantiegeld.
VerwijderenAls zzp'er krijg ik helaas geen vakantiegeld, maar mijn man heeft het wel gehad. Hij heeft het op de spaarrekening gezet.
BeantwoordenVerwijderenInderdaad, als zzp-er krijg je niet specifiek een bedrag met het label vakantiegeld. Dat label moet je er dan zelf maar op plakken.
Verwijderen