Een vals zaaibed maken voor je spullen





Zoveel om over te schrijven, en dan van de weeromstuit blokkeren, omdat ik het niet op papier krijg zoals ik het wil overbrengen.


Ik was aan drie artikelen begonnen. 

Eentje over hoe minimaliseren je milder maakt, die uiteindelijk overging in het onderwerp slachtoffer / dader, waarover ik ook nog vanalles bleek te willen vertellen en het een zelfstandig onderwerp begon te worden in een apart artikel. 

Eentje over voelen versus denken (en het stille to-do lijstje) en de ruimte tussen onze spullen en dat artikel ging opeens ook over in slachtoffer / dader en mildheid. 

Het resultaat is dat ik drie artikelen heb die allemaal geen bevredigend einde hebben, en ook nog eens eigenlijk allemaal in elkaar overlopen. 


Dus dacht ik; ik ga aan mijn maandelijkse nieuwsbrief schrijven. Hiervoor had ik onderwerpen in concept, maar bedacht me om op het allerlaatste moment daarvan af te wijken en te beginnen aan mijn actualiteit van die dag en dat is om al mijn duurzame en/of bespaargewoontes van de afgelopen jaren weer eens nieuw leven in te blazen. Om vervolgens daarin ook helemaal vast te lopen omdat het a) veel te lang werd en b) eigenlijk ook weer ging over het slachtoffer / dader / mildheid thema waar ik nog geen afronding voor had. 


Ik besloot het maar even te laten voor wat het was. 


En opeens schoot me te binnen dat ik nog een ander idee had om over te schrijven, namelijk het maken van een vals zaaibed voor je spullen. 


Een vals zaaibed maken voor je spullen


De volks- en moestuinierders kennen het begrip Vals zaaibed vast van het tuinderswerk. 


Het idee van een vals zaaibed maken is dat je de grond van omwoelt of omspit vóórdat je het inzaait. Nadat je de grond hebt omgewoeld laat je je valse zaaibed twee weken met rust. In die twee weken gaat het onkruid of de zaden van vorig jaar ontkiemen. Dan ga je heel nauwkeurig alles wat onkiemd is eruit trekken. Je gaat niet opnieuw omwoelen. Als je vroeg genoeg in het seizoen begint, kun je dit proces eventueel een tweede keer doen. Als je het opkomende onkruid eruit gehaald hebt, kun je het gewenste zaad gaan inzaaien. Kortom; je hebt eerst voor wanorde gezorgd en gewacht tot het oude zich aandiende, dit verwijderd en daarna pas je nieuwe zaad gezaaid. 


Opruimen is niet veel anders dan tuinieren. Tussen tuinieren en je leven vormgeven zijn talloze vergelijkingen te vinden. Over wat een goede voedingsbodem is. Over welke zorg een plant nodig heeft om tot bloei te komen. Over wat er diep in de grond overwintert. Over hoe snoei de bloei bevordert. Tuinieren is een continu proces van afbraak en opbouw. Van creatie en destructie. Vaak door de natuur zelf, maar de mens heeft dit proces ook in zich. We kunnen dingen creëren (met onze handen, met ons denken, met ons lijf kunnen we een nieuw leven creëren) en we kunnen ook iets afbreken. Vaak hebben we moeite met het afbreken, en hechten we meer waarde aan creëren. 



Creëren heeft iets positiefs, afbraak iets negatiefs. Als we iets nieuws willen creëren moet er iets ouds afgebroken worden en dat kost ons moeite, we doen het eigenlijk liever niet. Daarom kost het ons moeite om spullen los te laten. Die afbraak gaat overigens niet heel abrupt. Er zit altijd een overgang tussen creëren en afbreken; dat is het behoudende. Eigenlijk is het een driehoek: creatie, destructie en het behoudende. Het is dus niet alleen maar of – of / het een of het ander. 


Iedereen heeft die destructieve kracht in zich en het is nodig om hiervoor verantwoordelijkheid te nemen. Want je kunt niet alles in stand houden en eigenlijk is het ook je taak om bepaalde zaken af te breken. Vaak zijn we hierin een beetje vervormd door gebeurtenissen in ons leven waardoor we angstiger zijn geworden. Angst maakt ons behoudender, waardoor de stap naar creatie of destructie moeilijker gaat. 


Een vals zaaibed voor je spullen

Misschien herken je het gevoel bij het opruimen; dat het eerst erger moet worden voordat het beter wordt. Soms heb je zóveel om uit te zoeken dat je eigenlijk niet weet waar je moet beginnen of hoe je vervolgens spullen weer een plek gaat geven. Ik heb vaak genoeg een soort vals zaaibed voor mijn spullen gemaakt. Dan ging ik woelen en spitten in mijn spullen. Dan begon ik met schuiven, herpakken, verplaatsen, comprimeren van dozen met moeilijke spullen, zonder het plan om iets weg te doen. Doordat ik spullen een andere plek gaf, dozen anders ging stapelen, ze verplaatste naar een andere ruimte, kwam er eerst wanorde, maar na verloop van tijd kwamen de spullen die ik niet meer wilde bewaren wel bovendrijven.  Dat was het ‘onkruid’. 


'het moet eerst erger worden voordat het beter wordt'


De afbraak wordt bij het opruimen in gang gezet en er ontstaat allerlei wanorde. In die wanorde zitten zowel creatie als destructie. Je bent op weg om spullen uit je leven te verwijderen en ruimte te maken voor iets nieuws. De driehoek zorgt voor eenheid en als je temidden van die driehoek je weg kunt vinden dan voel je zowel de kracht van de creatie als de kracht van destructie en neem je over beide je verantwoordelijkheid. Het behoudende helpt je om van de ene fase naar de andere te gaan. 


Bij dit thema heb ik een gesproken meditatie gemaakt. Dit is iets waar ik mee begonnen ben bij de opruimbingo's. Voor elke editie heb ik een meditatie ingesproken. Dat blijkt heel leuk om te doen en wil ik ook eens een gesproken meditatie bij een blogpost te plaatsen. 

In deze meditatie ga je een driehoek om jezelf plaatsen. De drie zijden van de driehoek zorgen voor meer eenheid. De meditatie duurt ongeveer 10 minuten. Tussen de aanwijzingen is het stil en aan het eind is er muziek. 


Je komt bij de meditatie door op deze link te klikken. 



Warme groet, 

Anita


==================================================================

Wil je op de hoogte blijven, meld je dan aan voor mijn maandelijkse nieuwsbrief. Elke maand deel ik mijn gedachtes, meditaties of tips die passen bij het seizoen. 


In 2012 begon in mijn leven te vereenvoudigen door het opruimen van mijn huis. 


Mijn belevenissen over opruimen en minimaliseren, over eenvoudiger leven ben ik bij gaan houden op dit blog. Hier lees je mijn terugblik. Omdat ik het een enorm leerzaam proces vond - en nog steeds vind - ben ik blijven bloggen en vertellen over hoe je op een praktische manier meer richting aan je leven kunt geven en veerkrachtiger wordt en een groter gevoel van zingeving krijgt. 

Heb je behoefte aan begeleiding, dan kun je contact voor een e-mail consult. 




2 opmerkingen

  1. Wat een slimme methode, zo'n vals zaaibed. Die term kende ik nog niet. De toepassing op opruimen vind ik heel origineel en treffend!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ken de term ook pas sinds dit jaar, maar deze manier bij het opruimen heb ik al vaker gedaan en zo viel me de gelijkenis op.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!