ZomerzonnewendeBij Stonehenge worden jaarlijks zomerzonnewende vieringen gehouden. 

Zomerzonnewende

Vandaag is het feest van de zomerzonnewende. De zon bereikt vandaag, gezien vanaf de 
aarde, de noordelijkste positie, staat dan een moment stil en reist vervolgens weer af naar het zuiden.  De zonnewende is het moment waarop de zon precies boven de noorderkeerkring staat. Het is de langste dag van licht en warmte. Het maximale wat de aarde uit de zon kan halen. 

De periode naar de zomerzonnewende toe is voor veel mensen een tijd van initiatieven nemen, van er op uit gaan, van ondernemen, van enthousiasme. Op 21 juni – de zomerzonnewende – bereikt dat een hoogtepunt. 

Het is verleidelijk om hierin door te blijven gaan. Steeds vooruit bewegen naar nieuwe dingen, maar de kunst is volgens mij om nu stil te staan – net als de zon – en even te kijken naar wat de zon reflecteert. Wat is er al in beweging gezet? Wat is er al aan het ontstaan? Om vervolgens de komende periode te gebruiken om datgene tot wasdom te laten komen. De klimmende zon doet groeien, maar de dalende zon doet rijpen.

Na mijn blogpost van gisteren lijkt de zonnewende precies te beschrijven wat ik voelde. Die tweestrijd, van uitbundigheid, van nieuwe inspiratie, maar er ook aan willen onttrekken en het onzinnig vinden. Altijd zo fijn dat de natuur zelf als het ware uitleg geeft. En fijn als anderen er woorden aan kunnen geven. 

Een leefbaar thuis

Het voelt goed om weer thuis te zijn. Na alle indrukken en festiviteiten van afgelopen weekend is het fijn om het thuis weer leefbaar te maken. De verleiding om alles nog meer de boel de boel te laten trekt niet meer zo aan me zoals het dat vroeger deed. Nu geniet ik er van om met minder inspanning dan vroeger de koffer en tassen uit te ruimen en op te bergen (ik vond in een zijvakje nog een paar sokken van de kinderen terug die ik bij een vorig uitje over het hoofd had gezien – gelukkig zijn ze er nog niet uitgegroeid :-)), de was weg te werken en spullen weer op hun plek te zetten. 

Ik keer weer terug naar de plannen waar ik al op zat te broeden. Ik laat de zon reflecteren wat er al in gang was gezet. Het werken aan mijn blog, het schrijven voor Ogma en Inspirerend Leven, verder uitwerken of en hoe ik healings wil geven aan huis en een idee voor een boek over hoe je in 6 praktische stappen meer richting aan je levenkunt geven. Het is heerlijk om dat te kunnen doen in de omgeving van mijn eigen huis en huishouden. In het huishouden ligt eigenlijk het hele leven besloten. Eten, leren, slapen, ontspannen, spelen. Alles wat er in een mensenleven kan spelen, komt in je huis voorbij. 

Gebruikte bronnen: 
http://antropocalypse.blogspot.nl/2013/06/zomerzonnewende-van-renee-zeylmans.html

Wanneer je door dit artikel geraakt bent en je begeleiding zoekt in jouw eigen ontwikkeling - het vinden van jouw weg - dan kan ik je hierin ondersteunen. Ik maak gebruik van de kennis die ik heb opgedaan in mijn zevenjarige opleiding Meditatie en Spirituele Psychologie, mijn eigen ervaring en boeken die ik heb gelezen. Je kunt mij bereiken per mail anitasdagboek[@]gmail[.]com

Warme groet,
Anita

Interessante boeken om verder in te lezen zijn:12 opmerkingen

 1. Wat een mooi blog! En ook hier heel veel nieuwe ideeen en plannen inclusief een cursus over de natuur en aan de andere kant behoefte aan reflectie en lichamelijk herstel. Ik ben heelbenieuwd naar je boek!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nu ben ik nieuwsgierig naar je cursus over de natuur ! :-)

   Verwijderen
 2. mooi hoe je het groeien en het rijpen beschrijft, ik ga mijn hangmat ophangen en jouw woorden nog eens goed laten doordringen.
  Thnxx
  X Es

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zoals je dit beschrijf, ik heb vandaag na lange tijd weer mijn borduurwerk opgepakt en zit met ongekende rust daaraan te werken.
  Ik ga eens rustig over jouw blogje nadenken
  Fijne dag...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Da's toevallig dat je je borduurwerk noemt. Zo voel ik dat ik zin heb om weer iets met mijn handen te maken, weer een paar vaatdoekjes breien bijvoorbeeld.

   Verwijderen
 4. Mooi beschreven weer Anita...ik wist dit niet echt..over het groeien en rijpen maar nu ik zo nadenk klopt het precies waar ik nu mee bezig ben... mooi!
  Ik ga vanavond de zomerzonnewende vieren in een tipi. Met veel zang en drum, overdenkingen en natuurlijk een mooi vuur! Dank je voor dit blogje. Liefs Petra

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat de zon weer terug gaat kunnen we altijd mooi waarnemen vanuit ons huis. altijd jammer dat hij weer op z'n retour is. Rijpen dus na nu zo heb ik het nooit bekeken maar het is wel zo! Fijne dag!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat moet een mooi uitzicht zijn, als je dat vanuit je huis kunt zien.

   Verwijderen
 6. Wat een mooi blogje, heel inspirerend! Ik ga eens kijken wat er op dit moment in mijn leven in bloei is gezet en wat nu verder mag rijpen.. En stiekem weet ik het antwoord al :-)

  BeantwoordenVerwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!