Voor alles een budget

Toen ik begon met grip krijgen op onze financiƫn en begon te werken met budgetten was dat een beetje met tegenzin. Ik was van de 'ongeveer administratie' en nu moest ik alles in potjes verdelen. Maar inmiddels heb ik de smaak te pakken. Sterker nog: ik ben overtuigd budgetteerder. Aangespoord door een uitspraak om alles te budgetteren op een Amerikaans blog, ben ik dat ook gaan doen.

Een van de dingen die ik niet budgetteerde waren cadeautjes. Eigenlijk omdat ik dacht dat dat er niet zoveel zouden zijn en dat het wel van het potje onvoorzien of huishoudpotje af kon, maar vooral omdat ik niet wist hoeveel ik er aan uitgaf. Totdat ik door kreeg dat het om best veel cadeaus gaat ĆØn de verjaardag van onze eigen kinderen en aan Sinterklaas en Kerst hier ook bij hoort. Tijd om dit anders aan te pakken!

De discussie over wel of niet apart budgetteren voor verjaardagen zie ik vaker voorbij komen op consuminderblogs. Ik heb geprobeerd hoe het gaat zonder budget en dat werkt voor mij niet plezierig. Het drukt teveel op het huishoudbudget en het potje onvoorzien wordt al zo vaak belaagd. Dus komend jaar ga ik werken met een budget voor verjaardagen en feestdagen. 

Waar moet dat van af?
HĆØt grote voordeel van budgetten is dat keuzes heel snel duidelijk worden. De vraag of je iets kunt betalen is snel duidelijk. En als ik een budget oneigenlijk gebruik voel ik meteen dat dat ten koste van iets anders gaat. Als we een extra uitstapje maken en dit betalen van het kledingbudget dan weet ik dat het nog een maand langer duurt voordat een van ons nieuwe schoenen kan kopen. Dat zorgt er voor dat ik keuzes beter afweeg. Is deze aanschaf het mij waard? Ook voel je het meteen wanneer tarieven van abonnementen omhoog gaan. Je zult je budget hier op aan moeten passen en als je inkomen niet omhoog is gegaan, zal het ten koste gaan van iets anders. Het geld moet tenslotte ergens vandaan komen.

Dus als ik een budget 'verjaardagen en feestdagen' wil instellen dan moet er bij andere potjes wat van af. Hoe ga ik dat doen? Om de druk op de bestaande budgetten niet teveel op te voeren, besloot ik om het daar niet van af te schrapen. Als ik de krant mag geloven dan gaan we er dit jaar in koopkracht op vooruit. Nog geen idee hoeveel dat concreet is, maar allicht genoeg voor een verjaardagsbudget. Mocht dat tegenvallen, dan gaat het van het spaarbedrag af.

Cadeautjeskast
Sinds een aantal maanden heb ik een cadeautjeskast en dat bevalt uitstekend. Wanneer ik in een winkel iets zie wat sterk is afgeprijsd en waarvan ik weet dat dit een geliefd cadeau is voor kinderen, dan neem ik het mee. Het is wel heel verleidelijk heb ik gemerkt om heel veel te kopen dat in de opruiming is. :-)  Ook probeer ik zelf cadeautjes te maken. Het ene zelfgemaakte cadeautje pakt wat goedkoper uit dan het andere.

vlierbloesemsiroop en insectenhotel


vetplantje in een kop en schotel


 Succesbudgetten
De budgetten waar ik hƩƩl blij mee ben zijn het budget voor abonnementen. Wij betalen de krant in een keer. Dat is het voordeligst, maar ook een hap geld in een keer. Vroeger was dat altijd weer schrikken als hierover bericht kwam. Nu heb ik er een spaarpotje voor. Kleedgeld ben ik ook blij mee. Kleding was altijd een sluitpost. Er bleef nooit geld over voor iets nieuws. De garderobe van de echtgenoot en mij kunnen wel wat aandacht gebruiken het komende jaar. Het afgelopen jaar werkte het al behoorlijk goed. Het potje voor zorgkosten vind ik ook ideaal. Daar gaat elke maand 1/12 deel in van het eigen risico (ik noem het liever no-claim). Als er dan kosten gemaakt zijn, valt me dat niet zo rauw op het dak en als het niet gebruikt wordt is het een mooi spaarpotje. Dat spaarpotje bleek heel goed van pas te komen voor Gemma's nieuwe bril. Zo kan ik de onverwachte uitgaven wat beter opvangen. Want van onverwachte uitgaven krijg ik de kriebels.

Verder heb ik nog een onuitgewerkt idee om benzinegeld te reguleren door per maand een bedrag op de credit card te storten, waarmee vervolgens getankt kan worden. Dus de credit card omgekeerd gebruiken als het ware. Ik tank namelijk zelden tot nooit, dus heb geen zicht op wanneer er weer een tankbeurt nodig is. De echtgenoot zegt wel eens beteuterd dat ik altijd het benzinegeld vergeet mee te nemen in de boekhouding :-\   Dat kan toch ook niet, dat de chauffeur altijd zonder benzinegeld zit. :-)
Suggesties hierin zijn welkom!





13 opmerkingen

  1. interessant om te lezen al die aparte budgetten. Mij lijkt dat veel te veel gedoe om bij te houden.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het ging ook wel wat langer dan een dag en nacht overheen. Eerst had ik mijn bedenkingen, maar ik ben nu helemaal om.

      Verwijderen
  2. ik gebruik al een hele tijd YNAB (you need a budget) dit werkt ook op het principe dat je ALLES moet budgetteren. Of je dat nu zelf doet of via een programma; het idee om iedere euro een bestemming te geven werkt enorm goed. De eerste maanden was ik bang dat het een enorm gedoe en veel werk zou zijn, maar ik doe het met veel plezier omdat ik zie dat we veel minder en veel doordachter geld uitgeven. Je keuzes veranderen op deze manier. Leuk om te lezen dat er steeds meer mensen bewust omgaan met geld en gaan consuminderen!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie Marieke. YNAB kende ik nog niet. Je opmerking dat je nu doordachter je geld uitgeeft, herken ik heel erg. Vragen als : vond ik die aanschaf het geld waard? had ik dat ĆØcht nodig? kan ik het repareren? moet het echt nĆ¹? kan het wachten? als ik dit koop, dan kan ik dat niet kopen. Ze komen echt in een ander daglicht. Wat ik ook leerzaam vind is dat ik mij besef dat ik in de positie ben dat ik uitwijkmogelijkheden heb naar een ander budget. En dat er huishoudens zijn die dat niet hebben. Dat ik tegen de kinderen kan zeggen dat ze een extra vriendinnetje mogen uitnodigen voor hun verjaardag en dat ik die extra kosten van de kinderbijslag afhaal. Terwijl in andere gezinnen de kinderbijslag absoluut noodzakelijk is om een kinderfeestje te vieren.
      Leuk dat je langskwam!

      Verwijderen
  3. Iedere maand reserveren we een potje voor "vervoer", hierin begroten we het geld voor benzine, keuring, reparaties, wegenbelasting en verzekering. Groetjes, Nienke

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat had ik eerst ook. Het lastige hierin is dat uitgaven als reparaties en keuring incidenteel zijn en verzekering en wegenbelasting een vast bedrag. Vaste bedragen zijn makkelijk te budgetteren. Voor reparaties en keuring zet ik inderdaad geld opzij. Alleen het benzinegeld is variabel. Zowel qua bedrag als moment waarop het nodig is. Dat maakt het lastig.

      Verwijderen
  4. Ik budgetteer niet omdat er totaal geen lijn zit in ons uitgavepatroon. Ik houd wel per maand een overzicht bij en dan bekijken we het samen. Ik ben er al trots op dat zoiets lukt ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Samen de boekhouding bekijken is heel verstandig. Ik doe dat eigenlijk niet vaak genoeg.

      Verwijderen
  5. Man tankt hier ongeveer iedere tien dagen een volle tank diesel. Dat is dus drie keer per maand. Ik reken EUR 150 per maand en dat komt eigenlijk altijd uit. Rijden we veel prive, dan betalen we een keer uit onvoorzien.
    Nic

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zo'n methode klinkt best wel simpel eigenlijk. Misschien begroot ik te krap.

      Verwijderen
  6. Wij tanken in Duitsland, een 55 euro per keer. Normaal gesproken tanken wij 2 x per maand dus zit er 110 euro in een envelop. Nu dochterlief constant gebracht/gehaald moet worden heb ik dit verhoogd naar 160 per maand. Hopelijk haal ik dat. De verhoging gaat ten koste van het sparen.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Heerlijk, eindelijk iemand die ook zo werkt! wij hebben ook (tenminste ik denk dat je dat ook hebt) verschillende spaarrekeningen, mijn favoriet is centraal beheer, zij werken met rente (nou ja voor zover je nog rente krijgt) maandelijks uitkeren, dus de potjes met hogere bedragen; pensioen pot (we zijn nog twijfelend hoe we dat het best kunnen aanpakken - aangezien we allebei een goed pensioen hebben bij de baas, voor later, maar je weet maar nooit- sparen we daar maar maandelijks voor), de pot voor een nieuwe auto, de pot voor verzekerings en medische kosten hebben we daar (het duurt ook werkdagen voor je je geld hebt, dus dan is de impuls aankoop alweer vergeten :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk dat je reageert! Wij hebben inderdaad meerdere spaarrekeningen, hoewel ik bij de ING gebruik maak van hun spaardoelen. Dat zijn strikt genomen niet aparte spaarrekeningen. Ik ben dol op al die verschillende potjes! Voor de grotere dingen zoals auto en onderhoud huis zouden we eens een keer over kunnen stappen op een rekening waar we niet zo snel bij kunnen. Maar voorlopig richt ik me eerst op het vullen van al die potjes. Voor pensioen hebben wij elk een lijfrente.

      Verwijderen

Wat fijn dat je meeleest. Reacties zijn welkom!